1 / 5

Influenta vizibila pe bursa dinspre mediul politic

Scaderile de peste 5 procente din sedinta de ieri a Bursei au aratat ca mediul politic, in special incertitudinile, au o influenta importanta asupra pietei de capital si mentalului investitorilor.

“Bursa reactioneaza mai straniu la incertitudine decat la vestile rele sau bune. Vestile certe sunt comensurabile, se poate prevede evolutia, de orice sens ar fi ea, in oricare din variante”, sustine Nicolae Ghergus (foto), directorul general al Confident Invest.

Referitor la alegerile prezidentiale, el nu crede ca evolutia negativa este datorata alegerii lui Traian Basescu, ci mai degraba ambiguitatii solutiilor viitoare pe care acesta va incerca sa le impuna.

“Ca atare, pe final de an, nu vad nimic clar ca si evolutie, iar daca ar trebui sa transmit ceva investitorilor, nu as putea decat sa le zic ‹‹Sa speculati bine!››”, a mai spus Ghergus.

Silviu Enache, directorul KD Capital Management, spune ca atat incertitudinea, dar si anuntul referitor la contestarea alegerilor de Partidul Social Democrat sunt semnale ca procesul de formare a unui guvern va mai fi intarziat. De aici, reactia agresiva in jos a bursei in sedinta de ieri.

“Perioada imediat urmatoare, pana spre finalul primului trimestru al anului va fi una delicate pentru presedintele tarii, care trebuie sa lupte si sa ia masuri dure, pentru a contracara efectele crizei”, sustine Silviu Enache.

In opinia sa, politica are o pondere importanta printre factorii ce vor influenta evolutia bursei pana la finalul anului.

Sunt asteptate si fluctuatii de moment, determinate de aparitia unor stiri punctuale, precum detalii despre oferta de preluare a Rompetrol Rafinare.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri