1 / 5

Sirul problemele Flamingo : Insolventa dizolvare - insolventa

Retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo International, tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul FLA, a anuntat ieri declansarea procesului de reorganizare judiciara (insolventa), incepand cu decembrie 2009.

In ultimele 3 luni, compania a derulat negocieri dure si intense cu bancile finantatoare pentru restructurarea creditelor, in directia diminuarii lor, convertirii in alte instrumente financiare decat cele standard sau chiar obtinerii de bani suplimentari.

In ciuda eforturilor intense, negocierile cu ING au esuat, solicitarea Flamingo de reducere suplimentara a datoriei fiind refuzata, banca luand decizia de a demara executarea silita a stocurilor aflate in unele magazine ale companiei.

Aceasta miscare face parte dintr-un lung lant de probleme cu care retailerul s-a confruntat in ultinele luni. In iunie, lantul de supermarketuri Spar a cerut insolventa companiei Flamingo International, din cauza unei datorii neachitate, insa reprezentantii companiei, grupul ce detine magazinele Flanco, afirma ca aceasta datorie este neinsemnata.

La sfarsitul lunii iulie, fondul american de investitii QVT, unul dintre actionarii Flamingo International, a cerut includerea pe ordinea de zi a adunarii generale extraordinare a actionarilor din august 2009 a unui punct cu privire la dizolvarea companiei, fara ca aceasta sa fie insotita de o motivatie sau de o argumentatie.

Mai tarziu, spre finalul lunii august, actionarii au salvat compania de la dizolvare si au anuntat un plan de dezvoltare pentru viitor si de trecere cu bine peste perioada de criza.

Din acesta facea parte si emisiunea de obligatiuni convertibile inceputa pe 3 decembrie. Recapitalizarea ar putea aduce Flamingo 7 milioane de euro pana la 12 ianuarie 2010, anunta compania.

In luna noiembrie, si Selgros Cash&Carry a actionat in instanta Flamingo International (FLA) privind procedura insolventei pentru o datorie 70.000 lei. “Intre Flamingo si Selgros a existat o colaborare de lunga durata, Flamingo avand calitatea de furnizor de produse IT si electronice, iar Selgros avand calitatea de beneficiar, comercializand produsele achizitionate de la societatea noastra prin lantul sau de magazine”, spuneau reprezentantii Selgros.

Desi ING si Flamingo semnasera pentru restructurarea datoriei de 17,5 milioane de euro luna trecuta, ING nu a acceptat si finalul sirului de probleme ale retailerului este tot insolventa.

Desi aceasta miscare nu este neaparat un semn pentru un posibil faliment, prin ecranele de la bursa aceasta stire nu se vede tocmai bine.

Mai mult, Flamingo deruleaza si o oferta de obligatiuni, a carei inchidere cu succes este aproape imposibila, spun brokerii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri