1 / 4

Scaderi generalizate pe toti indicii

In prima zi a saptamanii, imediat dupa turul doi al alegerilor prezidentiale, bursa a inchis cu scaderi de peste 5 procente. Specialistii se asteptau atunci la continuarea acestor evolutii, pe fondul incertitutdinii din zona politica.

"In Romania, rezultatul alegerilor prezidentiale se pare ca nu a fost pe placul investitorilor intr-un context international care nu a ajutat nici el foarte mult, astfel, scaderile au acaparat indicii, pentru ca la finalul celor cinci sedinte, piata sa inchida pe o scadere de 3,8%, in timp ce BET-FI a pierdut peste 9 procente", se arata intr-un raport de analiza al casei de brokeraj Prime Transaction.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 3,33% in ultima saptamana, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un declin de 3,83 procente.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai agresiva scadere, de 9,27%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a coborat cu 3,15%.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana cu un minus de 5,38% iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a incheiat saptamana cu o scadere de 2,20%.

"Incertitudinea din spectrul politic generata de rezultatul alegerilor prezidentiale si de contestarea acestora a dat nastere multor speculatii, iar in asteptarea limpezirii apelor, investitorii s-au temut in principal de intarzierea formarii unui guvern, astfel ca majoritatea dintre ei au preferat sa vanda, mai ales ca sunt ceva profituri acumulate in special pe SIF-uri", se mai arata in raportul saptamanal al Prime Transaction.

Lichiditatea pietei de actiuni a sporit de aproape trei ori in saptamana 7-11 decembrie, pana la 239,6 milioane lei (56,4 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 80,8 milioane lei (19,2 milioane euro).

La cresterea puternica a rulajului BVB au contribuit mai multe tranzactii negociate ("deal") realizate in ultima saptamana cu pachete consistente din titlurile Bancii Transilvania. Astfel, in prima sedinta a saptamanii 4,01% din capitalul Bancii Transilvania a fost vandut prin intermediul a cinci tranzactii speciale, pentru suma totala de 102 milioane lei. Ulterior, vineri, au mai fost realizate inca trei tranzactii, in valoare totala de 7,46 milioane lei.

In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB a coborat cu aproape 3% in saptamana incheiata, pana la 83,48 miliarde lei (19,65 miliarde euro), fata de 85,95 miliarde lei (20,4 miliarde euro) la inchiderea sedintei bursiere din 4 decembrie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri