Care a fost tendinta brokerilor in 2009?

Care a fost tendinta brokerilor in 2009?In ultima perioada, brokerii institutionali, ramasi fara o buna parte din clientii premium cu care se laudau in ultimii ani, ataca zona de retail cu plaforme online “destepte”, pe pietele straine, care ofera investitorului un acces integrat si rapid. In acest timp, micii brokeri cunoscuti ca orientati spre retail, mizeaza pe un tip de produse ce se dezvolta timid in Romania – portofoliile administrate individual.

Ambele tendinte au aparut natural, in principal ca urmare a aderarii Romaniei in Uniunea Europeana si adoptarii la nivel European a Directivei 2004/39/CE privind pietele de instrumente financiare (MiFID) - principali vectori care treptat au generat schimbari si in activitatea si comportamentul brokerilor si investitorilor locali, spune Stere Farmache (foto), presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

“Decizia unor brokeri importanti de a-si diversifica serviciile catre zona de retail, inclusiv prin lansarea de platforme online, se datoreaza in primul rand identificarii unei oportunitati de piata, ca urmare a cresterii cererii pentru astfel de servicii si nu neaparat unor semnale mai putin favorabile venite dinspre clientii traditionali. Piata serviciilor de investitii financiare a devenit tot mai competitiva, dar si complexa, asa ca ma astept ca activitati de tipul portofoliilor administrate individual sa se regaseasca in gama de servicii oferite de tot mai multi brokeri care inteleg ca de calitatea relatiei pe care o stabilesc cu investitorii va depinde o mai buna pozitionare a lor pe piata”, a declarat Farmache pentru Wall-Street.

Dupa evolutia rapida a conturilor online in ultimii ani, criza si lipsa increderii aduce piata inapoi spre o tendinta de apropiere a clientilor, de comunicare si chiar de administrare de catre un profesionist. Este o evolutie fireasca in evolutia psihologiei investitionale a romanilor? De ce, in era internetului, oamenii ar fi mai dispusi sa isi lase banii pe mana unui asset manager?

Farmache este de parere ca tocmai aceasta perioada de boom a internetului este un motiv suplimentar pentru ca investitori sa ia in calcul posibilitatea de a apela la un profesionist in admimistrarea de active financiare. Motivul - informatiile circula astazi cu o viteza uluitoare si de multe ori o reactie rapida si o decizie pe masura pot face diferenta intre realizarea de profit si marcarea unei eventuale pierderi.

“De aceea, un profesionist al investitiilor trebuie sa fie permanent conectat la ce se intampla nu doar pe pietele locale, dar si in plan international, ceea ce presupune in primul rand timp. Un investitor comun nu poate aloca acest timp si poate si de aceea administrarea de portofolii a devenit o profesie. O profesie extrem de dificila, pentru ca pe langa timp este nevoie de capacitatea de analiza si sintetiza, de tenacitate, de pricepere si de ce sa nu recunoastem, de multe ori este nevoie si de inspiratie”, a mai spus presedintele Bursei.



Marea reorganizare a brokerilor institutionali

Marea reorganizare a brokerilor institutionaliLuna octombrie a acestui an a adus o schimbare surprinzatoare a strategiilor brokerilor institutionali.

Daca pana anul acesta aveau in portofoliu clienti institutionali de talie foarte mare, in jurul carora isi directionau foarte resursele, criza de lichiditati si iesirea banilor straini din piata de capital i-a determinat sa se reorienteze spre zona de retail.

Atractia principala: platforme orientate spre pietele internationale, inca insuficient exploatate de brokerii mici din piata autohtona.

Astfel, in doar doua saptamani, Credite Europe Bank, KBC Securities si Alpha Finance au anuntat lansarea unor platforme online destinate investitorilor de retail, cu expuneri pe pietele internationale.

Aceasta reorientare a brokerilor de retail ar putea insemna doza letala pentru multi jucatori mici din piata, care isi fixeaza business-ul strict pe BVB si Sibex, in unele cazuri, tintind clientii de retail.

O expunere pe pietele internationale inseamna diversificare, accesibilitate si investitii mature, exact ce are nevoie micul investitor in prezent. Si care inseamna resurse financiare si umane, sustinute de sprijinul unui brand international in zona financiara.

La prima vedere, s-ar parea ca acesti brokeri mari, cu sustinerea unui grup financiar, isi aloca mai putine resurse umane pentru clienti, in timp ce micii brokeri prefera sa dezvolte relatii personale si apropiate cu clienti.

Farmache crede ca aceasta impresie este data de faptul ca in cadrul grupurilor financiare mari apare inevitabil o tendinta spre standardizarea serviciilor oferite.

“Nu trebuie insa uitat ca standardizarea are in spate o experienta bogata, acumulata in relatia cu tipologii diferite de investitori, de prezenta pe diverse piete, cu caracteristici mai mult sau mai putin asemanatoare, sau de necesitatea de a asigura un management al riscului eficient si (daca este posibil) unitar. Cred ca indiferent de dimensiunea unei companii de brokeraj, aceasta trebuie sa arate disponibilitatea de a avea relatii apropiate cu clientii. Cat de apropiate? – raspunsul cred ca trebuie sa fie dat de fiecare investitor in parte”, afirma presedintele Bursei.


Brokerii mici Extindere si dezvoltare

Daca brokerii mari si-au reorientat business-urile spre o zona industrializata, SSIF-urile de talie medie si mica s-au luptat cu supravietuirea. Castigatori au iesit cei cu resurse de bani tinute pentru zile negre, care in aceste vremuri au reusit sa profite de oportunitatile scoase la iveala de criza.

Un exemplu in acest sens este Intercapital Invest, un broker constant in rulaje, dar a carui strategie s-a dovedit a fi de succes.

Astfel, in prima parte a anului, dupa o serie de restructurari, Intercapital anunta o perioada de dezvoltare, cu miza pe clienti si pe diversificarea veniturilor. Asul din maneca – resurse proprii de 9 milioane de lei.

Astfel, pe o piata in care sunt asteptate falimente si disparitii ale unor jucatori, Intercapital Invest, cel mai mare broker independent, face o miscare aparent surprinzatoare, dar fireasca pentru evolutia businessului: cumpara un administrator de fond – Investica Asset Management.

Surprizele continua, cu lansarea a doua fonduri inchise cu capital garantat, in parteneriat cu OTP Asset Management – OTP Wise Ro si OTP Green Energy.

Pe finalul anului, Intercapital a anuntat o schimbare in actionariat – echipa de management a fondului Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), formata din Horia Manda, John Klipper si Neculai Sandu, a primit aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al companiei, detinut anterior de RAEF.

O strategie inovatoare pentru piata romaneasca de capital a avut-o Vienna Investment Trust, care s-a orientat pe o piata in formare, dar cu potential urias.

Intr-o perioada in care piata de brokeraj romaneasca se afla la limita supravietuirii, in mijlocul unei crize ce duce la reorientari de business, Adrian Simionescu si divizia de securities a grupului Vienna Investment, si-au directionat 75% din resursele financiare si umane spre cea mai verde bursa din lume: Bluenext, cea mai mare piata de mediu din lume, dezvoltata de NYSE Euronext.

Un alt exemplu vine dinspre fosta Vanguard. La jumatatea lunii martie, firma de brokeraj trecea printr-un facelift de brand, devenind Tradeville. Dupa aceasta schimbare de identitate, societatea de brokeraj preluata in 2008 de omul de afaceri Andrei Siminel are in plan extinderea regionala si lansarea unei noi platforme de tranzactionare.


Brokerii mici Lupta pentru supravietuire

Turbulentele primului an de criza in zona financiara, cu scaderi de volume si venituri, nu au trecut fara urme in business-urile din aceasta nisa, iar brokerii s-au vazut nevoiti sa isi restranga activitatea, in functie de cererea din piata.

In urma cu un an, asteptarile privind peisajul pietei de capital vizau falimente, disparitii de companii, fuziuni si preluari. Insa, jucatorii au aratat ca sunt flexibili si au reusit sa supravietuiasca probelor de foc ale crizei.

In luna august, in presa de business au aparut zvonuri ca SSIF-ul KD Capital Management urmeaza sa fie lichidat de catre actionari, dar au fost dezmintite imediat.

Strategia KD vizeaza apropierea de client
si crearea unei relatii directe, de comunicare intense, in scopul eficientizarii si reflectarii nevoilor si intereselor.

Asadar, SSIF-ul s-a orientat spre administrarea individuala a conturilor clientilor, lansand platforma online “sa se vanda singura”.

Miza pe clienti o are in vedere si Prime Transaction, un alt broker mic din piata. Compania a restructurat reteaua teritoriala inca de anul trecut, dupa ce primele semne ale crizei faceau ravagii in piata de capital. Acum, managerii companiei au planuri de extindere si o idee de business care sa tina clientii aproape, intr-un domeniu afectat de lipsa acuta de incredere si incertitudini.

SSIF-ul se adreseaza clientilor de retail dar de talie medie, astfel incat suma minima pentru un cont de investitii este de 30.000 de lei, de 10 ori mai mare decat media brokerilor de retail din Romania.

Totusi, portofoliile administrate individual nu au inca mare success pe piata romaneasca, desi avantajele sunt importante. Vorbim de niste sume relativ mari – 10.000 de euro sau 50.000 de lei ca valoare minima unui portofoliu. Sa fie acesta motivul pentru care acest tip de produse nu functioneaza atat de bine?

“Pentru ca acest produs sa functioneze eficient este intr-adevar nevoie de o suma minima. Dar acest lucru nu inseamna ca investitorii care doresc sa plaseze sume mai mici nu au posibilitatea de a intra pe piata. Brokerii care activeaza in prezent in Romania ofera cu siguranta servicii suficient de diverse pentru ca fiecare potential investitor sa poata gasi ceea ce i se potriveste”, explica Farmache.


Restructurari masive in piata brokerilor

Restructurari masive in piata brokerilorAnul a debutat cu masuri de restrangere pentru mai multe companii de brokeraj de pe piata locala.

Scaderea rulajelor, plecarea clientilor si reducerea activitatii au determinat SSIF-urile sa isi restranga activitatea din teritoriu si sa inchida agentiile, productive in anii de glorie ai bursei.

Broker Cluj si-a restructurat masiv structura teritoriala, renuntand la opt sedii din sase judete. SSIF-ul s-a confruntat cu mai multe probleme anul acesta, de la frauda de la Deva, pana la excluderea lui Petru Prunea si a altor angajati din piata de capital.

Estinvest Focsani si-a inchis 14 sedii iar Confident Invest si-a inchis agentia din Buzau, la inceputul anului.

Carpatica Invest a renuntat la noua sedii secundare si Interdealer Capital Invest a solicitat CNVM sa retraga autorizatia de functionare pentru opt sedii secunde.

In iulie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a restrictionat pentru 60 de zile activitatea casei de brokeraj Valahia Capital, din cauza deoarece fondurile proprii au scazut sub 125.000 euro.

In aceeasi situatie a fost si EFG Eurobank Securities, deoarece fondurile proprii au scazut sub nivelul minim al capitalului initial pentru autorizare, adica echivalentul in lei a 730.000 euro.

Vezi prin ce au trecut brokerii mici in primul an de criza