1 / 5

Marea provocare a bursei in 2009

Deprecierile anuale de peste 75% din 2008 au adus dupa sine o scadere semnificativa a lichiditatii pietei de capital, reducand implicit business-urile de brokeraj.

Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, crede ca marele dezavantaj al bursei romanesti l-a reprezentat tocmai imposibilitatea tehnica de a obtine profit din aceste scaderi.

In viziunea sa, scenariul cel mai fericit a fost o varianta in care un investitor a vandut la timp, s-a mutat pe depozite monetare si a avut intuitia sa anticipeze corect momentul reintrarii in piata.

“Anul 2009 a fost in schimb unul dintre cei mai buni ani bursieri pentru investitorii cu un profil de risc ridicat orientati spre speculatie. Cred ca marea provocare a bursei in 2009 a venit tocmai din riscul pe care fiecare investitor a fost dispus sa si-l asume pe parcursul anului in tranzactiile bursiere locale”, a declarat Lupsan, pentru Wall-Street.

Cu siguranta anul acesta a fost plin de provocari in piata de capital, inca de la inceput.

Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, aminteste ca prima provocare de dupa 2008 a coincis cu inceputul anului, cand preturile scadeau continuu si pareau ca nu mai au nicio valoare.

“Problema cea mai mare si care a persistat pe tot parcursul anului a fost lipsa de lichiditate, care a afectat foarte puternic toata piata bursiera. Aceasta probabil va continua si anul viitor, iar toti actorii pietei trebuie sa-si adapteze activitatea la aceasta provocare”, explica Necula.

Evolutia cotatiilor in ambele sensuri este un proces cat se poate de normal pentru pietele de capital si, in ultimul timp, produsele aferente acestora ofera clientilor inclusiv posibilitatea de a face profituri si pe o piata in scadere, crede Nicolae Snagoveanu, brokerl la Tradeville.

“Pe de alta parte insa, criza de lichiditate ingheata tranzactiile sau le face mult mai volatile, ceea ce, intr-un cadru economic incert, alimenteaza pesimismul”, a continuat el.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri