1 / 4

Cum va evolua economia in 2010?

Previziunile privind evolutia economiei in acest an sunt strans legate de acordul FMI, nu doar din prisma banilor, ci mai mult a garantiei implementarii anumitor masuri.

Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza al Intercapital Invest, crede ca anul 2010 va fi unul de echilibru, in care economia va evolua intr-un context extern stabil, iar evenimentele vor tinde sa intre pe o directie pozitiva.

„Din punct de vedere al variatiilor economice, ma astept ca modificarea reala PIB sa fie un cuprinsa intre 0% si 1%, evolutii usor peste 0% urmand a avea loc in partea a doua a anului. Romania a fost lovita de criza cu intarziere in comparatie cu statele dezvoltate ale lumii, acest lucru fiind un aspect propice unei reluari a cresterii economice pe plan local in contextul in care cele mai importante economii au inregistrat deja un trimestru de crestere”, a declarat analistul.

Debutul anului sta sub spectrul banilor ce trebuie primiti de la FMI. Dupa alegeri, criza politica din Romania a scazut in intensitate, constata Andreea Gheorghe, iar ultimele declaratii arata ca bugetul pentru anul 2010 poate fi aprobat in cea de-a doua jumatate a lunii ianuarie.

Urmatoarea delegatie FMI vine in Romania in luna ianuarie, iar urgentarea formarii guvernului si elaborarii programului de guvernare ar putea aduce urmatoarele transe de bani pe care Romania ar trebui sa le primeasca mult mai repede decat era anuntat in momentul in care criza politica atingea o intensitate maxima.

„Acest lucru ar reprezenta un aspect foarte important prin prisma increderii investitorilor straini. Nu doar banii de la FMI sunt foarte importanti, ci si garantia implementarii unor masuri eficiente de reforma sub supravegherea atenta a institutiei”, a mai spus analistul Intercapital.

Chiar daca sunt semne de stabilizare, economia romaneasca are un an controversat in fata, crede Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

”Unele voci sustin ca ar fi loc de o imbunatatire a situatie, iar altele se asteapta cel putin la un an la fel de trist ca si 2009. Daca tinem cont de faptul ca pe anul 2009 sectorul privat este singurul care a reactionat la criza in sensul ca au fost restrangeri de activitate, someri si alte actiuni menite sa stabilizeze situatia, in sectorul public nu s-a intreprins nimic cu impact semnificativ (a trimite oamenii in concediu fara plata e doar un fel de a mima masuri de austeritate)”, a declarat Barbulescu, pentru Wall-Street.

El crede ca anul acesta anumite activitati care isi vor consuma resursele vor face implozie, numarul falimentelor o sa fie mai mare si de rasunet, iar in sectorul bancar criza se va resimti mai puternic.

“Sectorul public va fi cel care va incasa direct. In conditiile in care se doreste respectarea acordului cu FMI acest efect este inevitabil. Asigurarile date de guvern sunt doar asa pentru a calma spiritele”, sustine analistul Prime.

Desi prognozele oficiale atat cele ale guvernului, cat si ale FMI sunt destul de optimiste, Iulian Panait (foto), analist financiar si presedintele KTD Invest, este mai rezervat si crede ca cel putin in prima parte a anului situatia economica va ramane foarte grea, iar nivelul de trai al romanilor va continua sa scada.

“Cred ca somajul va creste in lunile urmatoare, inflatia se va diminua, iar moneda nationala este posibil sa se mai deprecieze fata de euro. Poate ca in a doua parte a anului lucrurile vor incepe sa se imbunatateasca in ceea ce priveste activitatea industriala si exporturile. Consumul privat cred ca va ramane redus, insa e posibil ca acest lucru sa fie compensat de investitii si consum guvernamental in crestere. Este posibil sa inchidem anul 2010 cu crestere de PIB, insa mult mai redusa decat ceea ce am vazut in anii anteriori si oricum sub potentialul Romaniei pe termen lung, care, dupa parere mea, este in jurul cifrei de 3,5% pe an”, a explicat Panait.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri