1 / 5

Relansarea graduala a economiei

In ceea ce priveste economia interna, Andrei Radulescu (foto) spune ca bottom-ul a fost atins in ultimele luni de anul trecut (ritmul de contractie trimestriala s-a stabilizat in T3 la doar 0,6% q/q).

„In mod normal ar trebui sa asistam la o relansare graduala a economiei in 2010. Aceste perspective de relansare graduala sunt sustinute de factori precum efectul de baza (faptul ca in 2009 am asistat la o contractie severa), dar si relansarea graduala a principalilor parteneri comerciali (cu impact favorabil pentru cererea externa neta)”, a explicat analistul.

Cu alte cuvinte, se asteapta la o relansare graduala a investitiilor in sectorul privat, in primul rand pentru refacerea stocurilor de catre companii, in principal ca urmare a semnalelor pozitive la nivelul cererii externe.

„Totodata, factori precum iesirea din recesiune a partenerilor comerciali principali, evolutia monedei nationale in raport cu euro si dolarul american pe parcursul ultimelor trimestre, precum si potentialul de manifestare a efectelor de substitutie genereaza premise favorabile pentru evolutia exporturilor romanesti in 2010. Cu alte cuvinte, consider ca exporturile vor reprezenta motorul relansarii economiei romanesti in 2010”, explica el.

Consumul guvernamental va fi nefavorabil, afectat de procesul de consolidare a finantelor publice (conform acordurilor cu institutiile internationale, ponderea deficitului bugetar in PIB ar trebui sa se reduca in 2010).

In ceea ce priveste consumul privat, principala componenta a PIB-ului, analistul considera ca se vor mentine perspective predominant nefavorabile, in principal in prima jumatate a anului urmator.

„Economia va continua sa evolueze sub potential, cu alte cuvinte, nu vom asista la o ameliorare a conditiilor la nivelul pietei fortei de munca (atentie ca la nivelul sectorului public nu am asistat inca la nici o ajustare din punct de vedere laboral). Astfel, perspectivele nefavorabile pentru evolutia venitului real disponibil al populatiei nu vor permite o redresare a consumului privat”, a continuat Radulescu.

Cu toate acestea, el mentioneaza multitudinea de factori de risc care planeaza asupra acestui scenariu: incertitudinile care planeaza asupra evolutiei economiei mondiale si a principalilor parteneri comerciali, criza politica din ultimele luni (care va avea impact negativ asupra evolutiei economiei romanesti in lunile urmatoare), necesitatea ajustarii sectorului public (consolidare bugetara, in general cu impact pe termen scurt nefavorabil pentru economie), riscurile din sectorul financiar-bancar intern (nu este exclus sa asistam la un nou recul al preturilor activelor), mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat, etc.

„Mai mult, previzionez o relansare a investitiilor in sectorul privat la un ritm lent, date fiind aceste incertitudini, precum si excesul de capacitate instalata in economiei. Astfel, nu este exclus ca in termeni de evolutie trimestriala sa mai asistam la trimestre de contractie economica (q/q) in 2010”, a mai spus analistul Target.



Sursa: Target Capital

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri