BET-FI, cea mai mare crestere dintre indici

BET-FI, cea mai mare crestere dintre indiciProiectul legislativ care vizeaza ridicarea pragului de detinere in cadrul celor cinci societati de investitii financiare (SIF), anuntat in luna iulie, a generat entuziasmul investitorilor de la Bursa, optimism care a dus la o crestere de 90% a indicelui BET-FI, cel care urmareste evolutia celor cinci emitenti.

Indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni de la BVB, a urcat cu 61%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a inregistrat o crestere de 37% la finalul zilelor de tranzactionare din acest an.

BET-XT, indice ce urmareste evolutia celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 66%, iar indicele BET-NG, al celor zece actiuni din domeniul energetic, s-a majorat cu 71%.

De asemenea, si capitalizarea pietei BVB a reusit sa recupereze din pierderile din 2008 si chiar sa intre pe plus. Daca la finalul anului precedent, capitalizarea era de 45,7 milioane lei (11,6 mil. euro), in 24 decembrie 2009, nivelul urcase cu 76% la 80 milioane lei (19 mil. euro).

Totusi, aceasta evolutie a avut loc in conditiile unei lichiditati in scadere, de circa 4 milioane, comparativ cu rulajele medii de 8 milioane lei din anul precedent.

Bilantul emitentilor: trei transferuri, doua IPO-uri si o singura listare

Bilantul emitentilor: trei transferuri, doua IPO-uri si o singura listareDesi in 2008 s-au listat cinci companii si BVB a avut la cota primul emitent international, criza financiara a facut ca societatile sa evite sa se lanseze pe piata de capital in acest an, avand loc doar doua oferte publice initiale si acestea a unor fonduri inchise de investitii.

Primul IPO a fost cel al OTP WiseRO, care a fost suprasubscris cu 50%, fondul fiind listat la inceputul lunii octombrie. Cea de-a doua oferta publica initiala a venit tot din partea OTP Asset Management – OTP Green Energy, fiind suprasubscrisa cu 9%, fondul urmand a fi primul emitent care se va lista in 2010 la Bursa de Valori.

Totusi, unele companii au decis sa devina mai vizibile chiar si in conditiile macroeconomice actuale si au trecut de pe piata Rasdaq la cota BVB. Astfel, Farmaceutica Remedia (RMAH), COMCM Constanta (CMCM) si Boromir Prod (SPCU) s-au transferat in cursul acestui an pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti.

In cursul acestui an, piata BVB a pierdut si doi emitenti cu o capitalizare totala de 315 milioane lei – Agras Asigurari si Policolor.

Rasdaq, ocolita din cauza lichiditatii extrem de reduse

Rasdaq, ocolita din cauza lichiditatii extrem de redusePiata Rasdaq a devenit doar o amintire a ceea ce s-a intamplat in 2007, cand anumiti emitenti se dovedeau a fi adevarate mine de aur, aversiunea la risc determinandu-i pe investitori sa se orienteze pe actiuni mai lichide, care se regasesc pe BVB.

Astfel, media lichiditatii a scazut de la 5 milioane de euro in 2007, la 1,7 milioane euro in 2008, pentru ca in acest an valoarea sa scada de trei ori, pana la 550.000 euro.

Daca in 2008, lichiditatea redusa a facut ca indicii pietei sa inregistreze scaderi mai mici decat cele de pe BVB, acelasi factor a facut ca piata sa urce nesemnificativ fata de cresterile de pe piata reglementata.

Indicele compozit al pietei, Rasdaq-C, a urcat cu 8%, in timp ce indicii Rasdaq-I si Rasdaq-II, care urmaresc evolutia actiunilor listate la prima categoria, respectiv a doua, au crescut cu 5,5% si 12%.

Capitalizarea acestui segment a crescut cu doar 2% comparativ cu valoarea de piata din 2008, pana la 12,34 milioane lei (2,9 mil. euro).