1 / 4

BET-FI, cea mai mare crestere dintre indici

Proiectul legislativ care vizeaza ridicarea pragului de detinere in cadrul celor cinci societati de investitii financiare (SIF), anuntat in luna iulie, a generat entuziasmul investitorilor de la Bursa, optimism care a dus la o crestere de 90% a indicelui BET-FI, cel care urmareste evolutia celor cinci emitenti.

Indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni de la BVB, a urcat cu 61%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a inregistrat o crestere de 37% la finalul zilelor de tranzactionare din acest an.

BET-XT, indice ce urmareste evolutia celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 66%, iar indicele BET-NG, al celor zece actiuni din domeniul energetic, s-a majorat cu 71%.

De asemenea, si capitalizarea pietei BVB a reusit sa recupereze din pierderile din 2008 si chiar sa intre pe plus. Daca la finalul anului precedent, capitalizarea era de 45,7 milioane lei (11,6 mil. euro), in 24 decembrie 2009, nivelul urcase cu 76% la 80 milioane lei (19 mil. euro).

Totusi, aceasta evolutie a avut loc in conditiile unei lichiditati in scadere, de circa 4 milioane, comparativ cu rulajele medii de 8 milioane lei din anul precedent.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri