1 / 4

Listarea FP ar creste capitalizarea Bursei cu 13%

Fiecare companie din portofoliu a fost evaluata prin raportare la medii de multipli P/E, P/B si P/S calculate pe baza companiilor din acelasi sector de activitate si listate pe piete din Europa de Est. Companiile nelistate au suferit ajustari suplimentare, in functie de detinere.

Astfel, pentru detineri cuprinse intre 20% si 100%, coeficientul de ajustare a fost de 1,0; pentru detineri cuprinse intre 5% si 20%, coeficientul de ajustare a fost de 0,9; pentru detineri mai mici de 5%, coeficientul de ajustare a fost de 0,8.

Cele mai mari detineri, si anume cele in cadrul Petrom, Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica au fost evaluate separat. 91% din portofoliul FP reprezinta companiii din sectoarele utilitati, petrol si gaze. Primele 4 companii dupa valoarea detinerii reprezinta 58% din valoarea portofoliului de actiuni al FP.

“Fondul prezinta un mare interes pentru investitorii locali si nerezidenti datorita anvergurii, structurii de activ, desemnarii unui administrator nou si perspectivei listarii la bursa de valori. Potentialul fundamental de crestere al actiunilor FP este semnificativ, insa acesta depinde de listarea fondului la bursa. Discountul semnificativ la care sunt vandute in acest moment actiunile FP arata in mare parte riscul ridicat perceput de investitorii in aceste actiuni datorita netranzactionarii acestora pe o piata reglementata”, explica Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza la Intercapital Invest si autorul raportului FP.

Potrivit evaluarilor firmei de brokeraj, listarea la bursa a FP ar creste capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu 13%. Daca am exlude din calcule Erste Bank, atunci listarea ar spori capitalizarea BVB cu 26%.

“In aceste conditii, odata cu listarea, pretul de tranzactionare ar trebui sa convearga catre valoarea reala pe baza de fundamente a unei actiuni FP. Acest lucru nu se intampla, de exemplu, in cazul celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF - fonduri inchise listate la Bursa de Valori Bucuresti), concluzie desprinsa din faptul ca pretul de tranzactionare a prezentat de-a lungul timpului un discount semnificativ fata de valoarea reala pe baza de fundamente.

Administratorul desemnat al fondului este in acest moment Franklin Templeton, insa semnarea contractului cu acesta a fost amanata anul trecut pana dupa numirea unui nou guvern, iar compania a prelungit oferta finala de administrare pana in iunie 2010.

“Semnarea contractului ar aduce insa o intarziere de aproximativ un an pana la listarea FP (datorita procedurilor ce ar trebui demarate in vederea listarii), ceea ce ar face ca 2011 sa fie un an in care ne putem astepta la listarea fondului la bursa. Incertitudinea privind listarea justifica diferenta mare intre valoarea reala pe baza de fundamente a unei actiuni FP si pretul la care sunt realizate in acest moment tranzactii prin cesiune, si face investitia in FP una pe termen lung, de peste 3 ani”, se mai arata in raportul de analiza.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri