Bursa, prizoniera clasei politice

Bursa, prizoniera clasei politicePresedinte si director general la firma de brokeraj Confident Invest din anul 2004, dupa 7 ani de meserie la Active International, brokerul Nicolae Ghergus intentioneaza sa candideze la Consiliul Bursei.

Principala sa problema legata de bursa romaneasca este tocmai dimensiunea pietei, care deriva din ratingul negativ si, implicit, lipsa investitorilor straini.

“Suntem prizonierii clasei politice, bursa este intr-o astfel de situatie din aceasta cauza”, a declarat Nicolae Ghergus, intr-un interviu acordat Wall-Street.

De-a lungul timpului, multi brokeri au afirmat ca lipsa instrumentelor financiare si a emitentilor tin investitorii straini departe de Bursa locala. Ghergus nu imbratiseaza aceasta ipoteza, mai ales ca anii 2007-2008 au aratat ca un rating bun al tarii ii aduce si pe straini la Bursa.

“Chiar daca in primul trimestru din 2010 vom avea conturi agregate, short-selling sau alte instrumente, acest lucru nu va aduce investitorii straini la BVB”, crede el.

Economistul britanic John Maynard Keynes spunea in teoriile sale ca, pe timp de criza, cea mai buna atitudine este sa astepti sa treaca. Seful Confident se numara printre cei care contesta teorie cunoscutului economist, mizand mai mult pe ideea ca activitatea trebuie continuata chiar si in vremuri tulburi.

“Este adevarat, principalele masuri se asteapta din partea guvernului, iar noi suntem prizonierii lor. Pana nu se va crea cadrul reluarii fluxului de investitii, putem noi sa introducem proceduri de 10 ori mai sofisticate decat pe Wall Street si investitorii straini tot nu se vor intoarce”, crede Nicolae Ghergus.

In ce priveste rolul Asociatiei Brokerilor, el este de parere ca ar trebui sa devina mai relevant. Insa, din cauza neobisnuintelor din piata romaneasca, Asociatia si Bursa au mers intotdeauna in aceeasi directie si au fost in stransa colaborare.

“Am atras atentia asupra acestui lucru de mai multe ori: va veni o vreme cand interesele vor fi chiar si divergente, cand Bursa se va deschide si va fi preluata de unul sau mai multi actionari. In perceptia noastra, ele merg in paralel sau chiar in aceeasi directie si asupra bursei exista o perceptie de legalitate mai puternica, are mai multa forta functionala, in primul rand in fata CNVM”, explica Ghergus.

Mai mult, in ultimii ani, Asociatia a lucrat strict punctual pe zone pe care Bursa nu le putea acoperi, dar rolul principal in dezvoltare inca il are bursa, desi ar trebui sa fie al brokerilor.

Cum vaslesc membrii Consiliului in vremuri de criza

Cum vaslesc membrii Consiliului in vremuri de crizaDupa criza Bursei din 1998-1999, au urmat numai ani de apreciere in piata, datorata cresterii economiei. Dar nimeni nu s-a antrenat sa accelereze ritmul de apreciere al Bursei.

“Actualul Consiliu al Bursei are o activitate foarte criticabila. De cand a inceput mandatul, eu l-am vazut ca intr-o cursa de rafting (n.r. – sport nautic ce presupune coborarea de rauri repezi de munte, cu barci pneumatice). De sus, de unde raul curgea cu viteza, ei vasleau si inaintau. Dar cand raul nu mai curge, chiar trebuie sa tragi de vasle, iar acolo unde este involburat e suficient sa iti mentii echilibrul. Ei n-au fost antrenati pentru asta si senzatia mea este ca dupa ce nu a mai curs apa, au vaslit toti cu mana dreapta si s-au invartit in cerc”, explica seful Confident Invest.

Pana la urma, nu exista un singur vinovat pentru aceasta situatie, asa cum nu exista o solutie salvatoare. Dar macar sa fie un grup de oameni, care sa schiteze viitorul.

Ghergus reproseaza actualului Consiliu ca nu a avut nicio strategie, in sens corporativ, aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor.

“Membrii consiliului, desi luati separat, sunt oameni cu calitati, in intregul lor nu au o strategie, desi efortul fiecarui conducator trebuie canalizat exclusiv in aces scop. Nu s-a functionat dupa un plan cu obiective punctuale si chiar daca au fost cateva demersuri bune, nu am vazut nimic inchegat si de viitor. Oricat de profesionisti ar fi oamenii, oricat de bine intentionati si oricat de energici, daca nu e un plan, nu stim exact unde ne indreptam”, explica el.

Astfel, reprosurile principale se indreapta spre lipsa realizarilor importante si a unei strategii a actualului Consiliu, unul extrem de tensionat, in care membrii au venit, au plecat sau au fost dati afara prin efectul legii.

Seful Confident admite ca administratorii au, in principiu, cateva calitati foarte importante pentru functia lor. “Nu stiu ce s-a intamplat. Cred ca si-au pierdut mare parte din energie pe tensiunile dintre ei si nu tineau cont nici de reprosurile si nici de sugestiile venite din AGA”.

Un alt element pe care Ghergus il reproseaza este acela ca Bursa este “repetenta la guvernanta corporativa”. El spune ca au fost multe tensiuni intre administratori si executiv sau momente in care un grup minoritar din Consiliu isi impunea deciziile. Mai mult, unii administratori se plangeau actionarilor ca nu se inteleg cu executivii.

“Sunt elemente minimale de guvernanta corporativa. Bursa trebuie sa fie un exemplu in acest sens pentru emitenti, dar ce model le ofera astfel?”.

Are Ghergus reteta-minune pentru cresterea si dezvoltarea Bursei?

Are Ghergus reteta-minune pentru cresterea si dezvoltarea Bursei?Nicolae Ghergus nu promite miracole sau dezvoltarea peste noapte a Bursei pentru ca stie ca nu exista retete-minune.

“Nu vad o solutie majora in acest sens, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incercam sa ne facem mai vizibili la nivelul clasei politice. Suntem vocali, ne auzim unii pe altii prin paginile ziarelor financiare si majoritatea opiniilor sunt foarte bune. Dar doar atat. Oare oamenii politici le citesc? Ce relevanta are presa de business pentru ei?”, se intreaba seful Confident, mentionand ca doar tabloidele prezinta interes pentru mediul politic.

In ce priveste adaptarea si integrarea sa in viitorul consiliu, in eventualitatea in care ar fi ales la Adunarea Generala a Actionarilor din 20 februarie, Ghergus pleaca de la o premisa optimista. “Daca dupa doua mandate la Asociatia Brokerilor am ajuns sa ma inteleg chiar si cu Dan Paul (n.r. – Presedintele AB), inseamna ca sunt o persoana extrem de concilianta”, glumeste el.

Una din ideile pe care Ghergus le sustine a tot fost vehiculata si dezbatuta, in incercarea de a fi reluata.

Aceasta a aparut in urma cu cativa ani si presupune ca orice companie inregistrata in Romania, tranzactionata pe o piata reglementata si care a aderat la un cod de guvernanta corporativa, sa fie subimpozitata cu o valoarea nu foarte mare, dar semnificativa( de exemplu, de la 16% la 15%).

“Din punct de vedere juridic, masura nu este anticoncurentiala, pentru ca ne referim la orice societate din Romania, listata, si nu incarca nici regulile UE, pentru ca poate fi tranzactionata la orice Bursa”, explica Ghergus.

Chiar daca diferenta de 7% de impozit reprezinta un mic discount, un impozit pe care statul l-ar pierde, exista si multe avantaje. Astfel, seful Confident spune ca ar castiga foarte multa transparenta din partea companiei, isi reduce cheltuielile de control si supraveghere a companiei respective si castiga impozite datorate de investitori.

“Am inteles ca guvernele sunt dispuse la orice masura, daca le arati cum pot inlocui o facilitate. Cred ca suntem capabili sa facem asta. Nu este ideea mea, s-a discutat acum 4 ani, s-a mers la Ministerul de Finante, unde li s-a spus ca este o masura greu de realizat. Dar trebuie reluata si implementata”, explica Ghergus.

In final, brokerul spune ca nu vrea sa isi faca niciun fel de campanie, pentru a fi ales in functie. “Avem tendinta sa copiem tot ce se intampla la nivel politic si sa facem lucruri din mimetism”.

Avand exemplul ultimelor doua alegeri la Consiliul Bursei, care au fost “pitoresti”, cu echipe, campanii, negocieri in culise, Ghergus nu adopta aceasta strategie.

“Nu cred ca genul acesta de abordare merge in afaceri si, cu atat mai putin, intr-un mediu care ar trebui sa fie simbolul transparentei”, conchide el.