Indicele Dija, mai aproape de investitorii romani

Indicele Dija, mai aproape de investitorii romaniSibex a anuntat ieri semnarea cu CME Group si Dow Jones Indexes a contractului de sub-licentiere a indicelui Dow Jones Industrial Average conform caruia Bursa din Sibiu are dreptul sa lanseze pentru tranzactionare contracte futures, avand ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average.

CME Group, care administreaza cea mai mare si diversificata piata de instrumente derivate din lume, detine licenta exclusiva pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) denominat in dolari SUA.

Contractul futures ce urmeaza a fi listat pe piata SIBEX va fi denominat in dolari americani si lei, va avea multiplicatorul 1 (valoarea indicelui) si scadente trimestriale de pana la 12 luni, se arata in comunicatul de presa remis de bursa sibiana.

Marja acestor contracte va fi discutata de consiliu saptamana viitoare, dar propunerea conducerii Sibex vizeaza o marja de 3-3,5%, exprimata in dolari.

“In conditiile in care marja ar fi situata la 3-3,5% din marimea indicelui, asta inseamna la o cotatie de 10660 a DIJA 320 – 373 USD (in lei undeva intre 900 si 1100 de lei), ceea ce inseamna ca se adreseaza investitorilor cu ceva mai multe resurse financiare. E clar ca va atrage in prima faza doar jucatori medii si peste mediu. Acest lucru se poate traduce printr-un numar mai mic de investitori si implicit de tranzactii”, a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Teodor Ancuta ne-a declarat ca sunt in discutii si pentru introducerea unui market-maker pe aceste contracte, pentru a crea lichiditate.

De asemenea, presedintele Sibex a mentionat ca va solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa prelungeasca programul de tranzactionare a derivatelor pe DIJA pana in jurul orei 19.00. In prima faza, acestea vor respecta orarul intregii burse, inchizandu-se la 17.15.

Arbitrul pietei de capital a aprobat listarea Sibex


Brokeri activi la Sibiu: Speculatorii romani vor fi interesati de produs

Brokeri activi la Sibiu: Speculatorii romani vor fi interesati de produsRazvan Pasol (foto), managerul Intercapital Invest, a declarat, pentru Wall-Street, ca noile derivate pe DIJA sunt produse interesante si ofera accesibilitate investitorilor romani pe pietele internationale.

“Este prematur sa anticipam, ramane de vazut cum vor reactiona investitorii. Este un produs nou pe bursele romanesti, dar este un lucru bun ca aducem pietele externe mai aproape de investitorii romani”, a explicat Pasol.

De asemenea, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, a remarcat activitatea bursei din Sibiu in sensul apropierii de cerintele investitorilor.

“Daca piata americana a fost in atentia speculatorilor, in special, s-au gandit sa aduca un astfel de produs aici si cred ca se va specula pe derivatele pe DIJA. Probabil ca au contatat ca oamenii ieseau pe extern si pe Dow Jones si au folosit aceasta tendinta, au adus un produs aici, la indemana investitorilor de retail”, a declarat Mihai Chisu.

Aceasta miscare poate fi un castig pentru Sibex la capitolul vizibilitate externa, in sensul ca poate atrage jucatori de afara interesati sa isi diversifice strategiile investitionale.

“Tinand cont de faptul ca marea majoritatea a speculatorilor romani sunt corelati cu evolutia indicelui american, derivatul pe DIJA ar trebui sa le faciliteze posibilitatea de a profita cat mai mult de miscarile pietei externe. Poate duce la orientarea investitorilor romani care joaca pe extern sa apeleze si la Sibex, in conditiile in care indicele american nu este supus riscurilor specifice pietei de capital romanesti”, sustine Adrian Barbulescu.

Brokerii inactivi la Sibiu: Lichiditatea va fi principala problema

Brokerii inactivi la Sibiu: Lichiditatea va fi principala problemaWall-Street a consultat si brokeri care nu sunt activi pe Bursa de la Sibiu, pentru a afla viziunea generala asupra impactului noilor contracte futures, pe indicele Dow Jones.

Astfel, Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank Romania, spune ca acest produs diversifica sansele de investitie ale persoanelor fizice in acest segment.

“De obicei, tranzactionarea in Statele Unite implica o birocratie excesiva, iar acest instrument ar putea inlesni accesul direct pe pietele externe, reducand aceste piedici logistice”, explica Ilie.

Chiar daca BT Securities s-a retras, cel putin temporar, de pe Bursa de Marfuri din Sibiu, din cauza unui risc operational ridicat pe care l-au constatat, Rares Nilas (foto), directorul diviziei de brokeraj a Bancii Transilvania, spune ca miscarea poate fi un lucru bun pentru piata.

“Sunt sigur ca cei de la Sibiu au un plan de marketing pe care eu nu il cunosc, dar nu cred ca va avea o evolutie spectaculoasa, o lichiditate foarte importanta, in primul rand din cauza faptului ca investitorii romani au posibilitatea sa iasa pe pietele internationale, unde lichiditatea si adancimea pietei este mult mai mare”, afirma Nilas, pentru Wall-Street.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management, a precizat ca SSIF-ul nu tranzactioneaza pe SIBEX, in concluzie, comentariile sale pot fi subiective sau insuficient argumentate, necunoscand in detaliu activitatea bursei.

“Produsele derivate trebuie marketate diferit fata de produsele clasice: actiuni si obligatiuni, riscurile caracteristice acestor instrumente fiind mult diferite. In opinia mea, acest instrument se adreseaza investitorilor avizati, cu experienta si mai ales cu un apetit ridicat la risc. Acestia in majoritate tranzactioneaza pe piete externe. In concluzie, Sibex trebuie sa ofere suficiente argumente (accesibilitate, costuri de tranzactionare, marje, lichiditate) pentru ca investitorii sa fie atrasi spre acest nou produs”, explica Enache.

El mai crede ca principalul obstacol in implementarea cu succes a acestui instrument o constituie lichiditatea. “Probabil ca atragerea unor fonduri de investitii si chiar a unor produse sintetice (pe indici) ar putea crea lichiditatea asteptata”, a conchis managerul.