1 / 4

Indicele Dija, mai aproape de investitorii romani

Sibex a anuntat ieri semnarea cu CME Group si Dow Jones Indexes a contractului de sub-licentiere a indicelui Dow Jones Industrial Average conform caruia Bursa din Sibiu are dreptul sa lanseze pentru tranzactionare contracte futures, avand ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average.

CME Group, care administreaza cea mai mare si diversificata piata de instrumente derivate din lume, detine licenta exclusiva pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) denominat in dolari SUA.

Contractul futures ce urmeaza a fi listat pe piata SIBEX va fi denominat in dolari americani si lei, va avea multiplicatorul 1 (valoarea indicelui) si scadente trimestriale de pana la 12 luni, se arata in comunicatul de presa remis de bursa sibiana.

Marja acestor contracte va fi discutata de consiliu saptamana viitoare, dar propunerea conducerii Sibex vizeaza o marja de 3-3,5%, exprimata in dolari.

“In conditiile in care marja ar fi situata la 3-3,5% din marimea indicelui, asta inseamna la o cotatie de 10660 a DIJA 320 – 373 USD (in lei undeva intre 900 si 1100 de lei), ceea ce inseamna ca se adreseaza investitorilor cu ceva mai multe resurse financiare. E clar ca va atrage in prima faza doar jucatori medii si peste mediu. Acest lucru se poate traduce printr-un numar mai mic de investitori si implicit de tranzactii”, a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Teodor Ancuta ne-a declarat ca sunt in discutii si pentru introducerea unui market-maker pe aceste contracte, pentru a crea lichiditate.

De asemenea, presedintele Sibex a mentionat ca va solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa prelungeasca programul de tranzactionare a derivatelor pe DIJA pana in jurul orei 19.00. In prima faza, acestea vor respecta orarul intregii burse, inchizandu-se la 17.15.

Arbitrul pietei de capital a aprobat listarea Sibex


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri