1 / 4

Intre agonie si extaz

De cinci ani, Daniel Iancu are acelasi job, in care este propriul lui sef, investeste banii personali si se plateste singur. Iar de cand a renuntat la munca de programator si-a asumat riscurile unei decizii importante: aceea de a-si dedica timpul investitiei la bursa si de a trai din profiturile obtinute.

Primul contact cu piata de capital l-a avut in toamna anului 2001, cand lucra ca programator la o firma de brokeraj. Atunci s-a intamplat sa castige 1.000 de dolari la un concurs de soft, primii bani pe care i-a investit la Bursa.

Lucrand la platforma online a SSIF-ului, Iancu a inceput sa citeasca, sa inteleaga mecanismele, dandu-si seama ca actiunile au potential foarte mare de crestere.

“Am lucrat ca programator pana in 2005, cand m-am apucat de investitii, de forumul AGF si am renuntat la job. Acum, pot sa spun ca bursa este o pasiune si o sursa de venit, in acelasi timp”, a declarat Daniel Iancu (foto), intr-un interviu acordat Wall-Street.

Fondatorul AGF spune ca are un portofoliu diversificat, nu a avut scaderi foarte mari in ultimii ani si de curand tranzactioneaza si pe pietele externe, dar intr-o pondere mai mica. Despre valoarea portofoliului sau, Iancu spune ca este cuprins “intre 50.000 si 100.000 de euro”.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, strategia sa este pe termen lung. “Studiez companiile, vad care sunt cele mai atractive, le urmaresc, schimb opinii si cu alti investitori”.

El mai face speculatii pe pietele internationale, pentru a fi la curent cu ce se intampla, dar sumele sunt infime. A incercat si derivate si forex, dar crede ca sunt mult prea riscante.

Sunt lucruri pe care orice investitor la bursa ar trebui sa le faca. Dar Iancu are ceva diferit fata de cei cateva mii de oameni activi la BVB: traieste numai din bursa.

“Sa fii investitor de meserie este intre agonie si extaz. Sunt perioade in care calculele iti ies foarte bine si alte momente in care nu-ti prea ies. Intr-adevar, este mult farmec in asta, dar sunt momente in care as prefera sa am o stabilitate mai mare. Insa acest lucru nu este posibil in bursa”.

Per ansamblu, el se declara multumit de randamente, chiar daca nu sunt intotdeauna constante, dar dezamagit de evolutia pietei de capital.

“In acest moment, sunt mai multe companii care se pregatesc sa se delisteze decat potentiali viitori emitenti. Pe masura ce trece timpul, vom avea o bursa cu un numar tot mai mic de actiuni si asta ne va limita optiunile”, explica Iancu.

Dupa 6 ani de cresteri constante, in 2007 investitorul s-a confruntat cu primele scaderi de amploare, transpuse intr-o panica generala si vanzari de amploare.

Insa investitorul nu s-a panicat, ci chiar a inceput sa cumpere. “Am inteles ca recesiunea este o stare fireasca a economiei si vine dupa o perioada de crestere irationala iar pentru un investitor reprezinta un bun moment de a cumpara actiuni ieftine”.

Iancu spune ca, desi bursa si programarea sunt aparent doua lucruri diferite, cele doua activitati pot fi complementare. Plus ca exista si un avantaj al investitorilor cu experienta in IT: pasiunea pentru cifre ii face sa inteleaga mai usor indicatorii si mecanismele bursei.

In 2002, Daniel Iancu a infiintat comunitatea AGF (Adunarea Generala a Forumistilor), din nevoia de a discuta despre bursa.

“In Romania sunt putini investitori si daca nu ar fi existat Internetul ar fi fost foarte foarte greu sa-ti gasesti prieteni cu care sa poti discuta subiecte bursiere. Bursa nu este ca si fotbalul, despre care gasesti mereu cu cine sa discuti”, explica Daniel Iancu.

El justifica succesul forumului, ce reprezinta opinia investitorilor romani, datorita faptului ca ofera un spatiu virtual in care se poate impartasi pasiunea pentru piata de capital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri