1 / 7

Emitentul Sibex, in prim-plan. Va trece proba de foc a listarii?

Anuntata inca de anul trecut, listarea Sibex pe propria piata se va realiza vineri, 22 ianuarie. Bursa de Marfuri din Sibiu pregateste o premiera pentru piata de capital romaneasca: prima listare a unui operator pe propria sa piata spot. Este vorba de a doua de acest gen din Romania care va testa procedeul de corss-listing, deocamdata doar impreuna cu bursa din Varsovia.

Astfel, de vineri, Sibex va fi privit si din alta perspectiva: cea a emitentului. Este succesul sau garantat? O vor vedea investitorii ca pe o companie listata, cu indicatorii si metodele de analiza uzuale sau va conta mai mult activitatea sa ca operator de piata?

Andreea Gheorghe (foto)
, directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest, remarca faptul ca listarea Sibex aduce mai multe elemente de noutate investitorilor pe piata de capital din Romania: debutul unei piete de actiuni noi, accentuarea procesului de dezvoltare a pietei de capital din Romania printr-o initiativa remarcabila a Bursei de la Sibiu si premiera listarii unui operator de piata in Romania.

“Initial, cred ca listarea Sibex poate atrage atentia investitorilor de portofoliu, fie daca vorbim de investitori persoane fizice sau investitori persoane juridice, acestia fiind tentati de perspectivele pe termen lung ale acestei burse, mai ales daca avem in vedere planurile conducerii si chiar si aceasta prima initiativa de anvergura mai mare”, explica analistul, pentru Wall-Street.

Pana la urma, listarea bursei va duce la cresterea transparentei vizavi de activitatea sa, va duce la cresterea variantelor de finantare a activitatii sale si la facilitarea oportunitatilor de dezvoltare, dar si la cresterea notorietatii bursei si implicit a produselor oferite in randul investitorilor care investesc deja pe cealalta piata spot.

“O dezvoltare a pietei de derivate si cresterea lichiditatii acesteia ar atrage cu timpul mai multi investitori in general pe piata de capital din Romania care vor avea oportunitatea sa-si implementeze mai multe strategii de investitii, care nu tin neaparat de investitia in actiuni pe piata spot”, a mai spus Andreea Gheorghe.

In acelasi timp, Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, este sigur ca actiunile Bursei Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu vor atrage interesul investitorilor, fie si numai prin comparatie cu interesul recent starnit de tranzactiile cu actiuni BVB.

“Cum amandoua bursele au rezultate pozitive, in mod cert vom vedea interes la tranzactionare pe acesti emitenti. Viteza de dezvoltare a SIBEX este considerabil mai mare decat eternul dolce far niente care a caracterizat piata de capital din Romania. Ingredientele pentru dezvoltare exista in mod cert, cel putin in fata incipienta”, a declarat Beze.

Ca parere personala, seful AIPC a explicat ca nu ar incepe inca discutiile despre un eventual IPO imediat, ci ar astepta ca acest pas sa vina natural, ca urmare a rezultatelor emitentului, bursa insasi in cazul de fata.

Citeste si editorialul Care va fi marele invingator al luptei dintre BVB si Sibex?


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri