Cum arata noua clasificare

Cum arata noua clasificareConsiderate a fi principalul instrument de comunicare intre administratori si distribuitorii de fonduri, pe de o parte, si investitori, de cealalta parte, principiile de clasificare a fondurilor deschise de investitii (UCITS in terminologia de specialitate), asa cum sunt definite in noul standard EFAMA, grupeaza fondurile in functie de strategiile si politicile de investitii comparabile.

Dupa consultarile membrilor AAF, initiate la sfarsitul anului 2008, consiliul director al asociatiei a decis sa introduca noul standard EFAMA in prezentarea datelor despre industria fondurilor din Romania, incepand cu raportarile aferente lunii ianuarie 2010.

Astfel, pana la finele lunii ianuarie 2010, administratorii de fonduri au optat in mod voluntar asupra categoriei si tipului de fond din cadrul categoriei, pe care il considera a fi compatibil cu politica si strategia de investitii pe termen lung a fondului.

Al doilea pas, pana la finele lunii iunie 2010, este incadrarea in structura de portofoliu corespunzatoare categoriei si tipului de fond alese pentru fiecare fond in parte, concomitent cu modificarea corespunzatoare a documentelor fondurilor administrate.

Conform noului standard EFAMA, fondurile monetare se clasifica in FDI monetare de trezorerie scurta (maturitate medie a plasamentelor sub 60 de zile) si standard (indicatorul modified duration subunitar).

OPCVM de obligatiuni au obligativitatea de a avea minim 90% din activ plasate in instrumente cu venit fix si, o noutate a reglementarilor, fara actiuni in portofoliu.

Fondurile mixte sunt cele care au mix de instrumente in orice combinatie si durata de detinere, care nu se regaseste in celelalte categorii. Fondurile mixte pot fi de patru tipuri, in functie de alocarea activelor : defensive - cu expunere pe actiuni maxim 35%; echilibrate – cu expunere pe actiuni intre 35% si 65%; dinamice – cu expunere de actiuni peste 65%; flexibile – caracteristica lor este un mix de instrumente, cu pondere si durata de detinere variabile. Expunerea pe actiuni poate varia intre 0 si 100%.

Fondurile deschise de actiuni vor avea, dupa noile standarde, minim 85% din activ plasate in actiuni.

“Din momentul in care administratorul raporteaza un fond catre AAF ca fiind incadrat intr-o anumita categorie/tip, acesta va trebui sa mentina neschimbata strategia de investitii cu structura de portofoliu corespunzatoare (ca pondere minimala/maximala a instrumentelor financiare), conform categoriei/tipului de fond ales”, au explicat reprezentantii AAF.

Din motive obiective, neimputabile administratorului, este permisa iesirea din parametrii standard ai categoriei/tipului pentru o perioada de maxim 30 de zile.


Cum se vad fondurile romanesti din EFAMA

Cum se vad fondurile romanesti din EFAMAIn 2008 am asistat la o iesire de capital din fondurile din Europa de 376 miliarde euro, in timp ce la finalul 2009 fondurile inregistrasera intrari nete de capital de 175 miliarde euro, cele mai importante fiind in fondurile de actiuni, obligatiuni si mixte, a explicat Peter de Proft (foto), directorul general al European Fund and Asset Management, prezent la conferinta de presa organizata de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Pe de alta parte, la nivel european s-a observat o migrare a investitorilor dinspre depozitele bancare spre fondurile de investitii, in special catre cele cu capitalul protejat sau garantat.

In ce priveste adoptarea acestei reglementari de fondurile romanesti, crede ca noua clasificare va face aceasta industrie mai atractiva si va creste gradul de incredere a investitorilor.

“Este important ca investitorii sa poata investi la fel in intreaga Uniune Europeana. Dintre scopurile pe care ni le-am propus, transparenta, independenta si protectia investitorilor, ultima este cea mai importanta pentru noi”, a mai declarat directorul EFAMA.

Despre piata romaneasca, oficialul spune ca are potential, mai ales in conditiile prezentei unor administratori de talie internationala, precum Erste Asset Management, Raiffeisen Asset Management sau BRD SocGen.

“Romania este inca o piata mica, dar cu mult potential, mai ales ca inca de anul trecut am vazut mult dinamism. In ultimele zile am discutat cu mai multi oameni cheie din institutiile implicate in industria locala de asset management si mi-am dat seama ca piata romaneasca are mult potential si toate aceste masuri implementate vor ajuta la maturizarea pietei pe termen lung”, a declarat Peter de Proft, pentru Wall-Street.

Privind reglementarile pe plan european, seful EFAMA a mai spus ca se lucreaza la noi norme pentru a readuce increderea investitorilor in acest sistem.

“Investitorii si-au vazut portofoliile si piata de actiuni prabusindu-se, iar acum este nevoie sa fie recastigata increderea in aceasta piata. De asemenea, este important sa implementam masuri de control al riscurilor si al lichiditatii pentru activele in care fondurile investesc”, a conchis Peter de Proft.


Piata fondurilor in contextul europenizarii

Piata fondurilor in contextul europenizariiPreluarea acestui standard de catre asociatia fondurilor locale, membra a EFAMA cu drepturi depline din anul 2009, continua demersul de europenizare a industriei fondurilor de investitii din Romania, alaturi de precedentele decizii de introducere a calculului valorii la risc si a indicatorului modified duration, actiuni concrete la indemana asociatiei profesionale, prin care se urmareste armonizarea practicii romanesti in domeniu cu cele existente la nivel european, a explicat vicepresedintele AAF si presedintele Erste Asset Management, Dragos Neacsu (foto).

Romania este prima tara din Europa Centrala si de Est care adopta voluntar aceasta clasificare, ceea ce indica un demers de dezvoltare a pietei autohtone din Romania.

“In urmatoarele luni vrem ca metodele de evaluare a instrumentelor financiare din aceasta clasificare sa fie adoptate la nivelul intregii piete financiare si CNVM, CSSPP, CSA si BNR sa aiba aceeasi clasificare”, a mai spus Neacsu.

Pe langa acest prim pas, de clasificare a fondurilor, AAF vrea ca pana la finalul lunii iunie optiunile administratorilor de fonduri de a adera la o anumita categorie sa se transforme in modificarea structurii fondurilor, iar acest lucru implica administrativ si CNVM, de la care este asteptata adoptarea formei revizuite a regulamentului 15.

Provocarea noastra ca administratori de fonduri este cresterea perioadei de investire si orientarea populatiei catre zona de economisire-investire.

“Cred ca fondurile romanesti se vor clasifica si pe alte piete. Unul din obiectivele noastre principale este sa vedem intrari de investitori institutionali straini, dincolo de cei de retail specifici pietei romanesti”, a mai spus Neacsu.

In urmatorii doi ani, AAF si-a propus ca in urmatorii doi ani sa contribuie la orientarea populatiei catre zona de economisire-investire si la armonizarea legislatiei in domeniu cu cea europeana.