Cea mai mare oferta de preluare de pe BVB

Cea mai mare oferta de preluare de pe BVBOferta de preluare se va derula in perioada 15 februarie-12 martie si va fi intermediata de catre BRD Groupe Societe Generale. Astfel, kazahii vor plati 375,1 milioane lei (90,6 mil. euro) pentru a obtine controlul celor 24% din capitalul Rompetrol Rafinare pe care nu le detin.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) revin de astazi la Bursa de Valori, dupa ce au fost suspendate aproape doua saptamani, a confirmat oficial Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Saptamana trecuta, CNVM a respins oferta depusa de Rompetrol Group, motivand ca pretul de oferta de 0,0625 lei/actiune propus nu este echitabil pentru actionari.

Grupul Rompetrol a transmis vineri Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) amendamentul la pretul din oferta de preluare a Rompetrol Rafinare (RRC).

Insa, un aspect important de urmarit in acest an este ce se va intampla cu obligatiunile din datoria istorica, ce au scadenta in acest an si pe care statul roman le poate converti in actiuni daca actionarul majoritar nu le rascumpara.

In octombrie 2008, directorul executiv al Trade House KazMunaiGaz, Temirlan Shaimerdenov, declara ca Rompetrol va rascumpara la timp obligatiunile si nu se pune problema ca statul sa redevina actionar.

La sfarsitul lunii septembrie 2008, Rompetrol Rafinare Constanta a platit statului roman 40,2 milioane euro ca dobanda anuala la obligatiunile convertibile emise in 2003 in favoarea Ministerului de Finante.

Pana in prezent, nivelul total al dobanzilor achitate de Rompetrol Rafinare
catre Bugetul de Stat al Romaniei se ridica la peste 150 de milioane euro.

Pretul nu multumeste pe deplin investitorii

Pretul nu multumeste pe deplin investitoriiDupa ce Comisia a respins oferta saptamana trecuta, motivand ca pretul nu respecta interesele actionarii, kazahii au propus ieri valoarea minima acceptata de CNVM, conform situatiei financiare a actionarilor.

Dumitru Beze (foto), presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), a declarat ca pretul nu poate multumi investitorii de buna credinta, care aveau dreptul legal la cel putin 0,11 lei pe actiune daca autoritatea pietei de capital ar fi aplicat legea in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

“Faptul ca s-au schimbat conditiile de piata nu poate decat sa ne atraga atentia, pe
viitor, ca atunci cand nu vom lua o decizie transanta conform legii la timpul stabilit de lege riscam sa cream o situatie care va nemultumi in mod cert pe stakeholderii pietei de capital. Speram ca RRC sa nu ramana un caz izolat si in termen de maxim o luna sa avem rezolvate toate cazurile de Oferte Publice de Preluare semnalate de AIPC in ultimii doi ani, cazuri similare RRC si unde inca treneaza o decizie transanta a CNVM”, a mai spus Beze, pentru Wall-Street.

Pe de alta parte, brokerii nu se asteptau la un pret mai mare, mai ales ca aceasta oferta a fost una controversata si indelung amanata.

“Ar fi trebuit sa fie un pret mai mare, dar dupa atatea tergiversari ale acestei oferte, preconizam ca nu va fi o valoare foarte ridicata”, a spus Silviu Enache, manager al KD Capital Management.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, a explicat ca, daca ar fi avut detineri importante la Rompetrol Rafinare, ar fi vrut ca oferta sa aiba un pret mai mare.

“Dar tinand cont de situatia firmei si de datele financiare la care s-a facut evaluarea, cred ca este un pret acceptabil. Pana la urma a fost o oferta fortata si nu una benevola”, sustine Murgoci.

Cum se va termina?

Cum se va termina?Deznodamantul situatiei Rompetrol, chiar si dupa aprobarea prospectului de oferta, este inca incert. Unii specialisti spun ca delistarea este rezultatul imediat al acestei oferte, piata pierzand astfel un emitent important.

Rares Nilas (foto), managerul BT Securities, declara saptamana trecuta ca nu vede un final fericit in odiseea RRC, spunand ca desi micii actionari sunt protejati, piata va pierde un emitent de calibru.

Pe de alta parte, presedintele AIPC nu crede in aceasta ipoteza.

“Procedura de delistare este destul de simpla
si daca cel putin 5% dintre investitori vor fi nemultumiti de pretul din oferta si au incredere in felul in care ii va trata actionarul majoritar pe viitor ei nu vor subscrie si, pe cale de consecinta, compania nu va putea fi delistata”, a explicat Beze.

Insa, daca se va ajunge ca actionarul majoritar sa detina peste 95% din actiuni si sa delisteze, orice argumente aparute in acest sens denota neintelegerea profunda a drepturilor actionarilor pe piata de capital, “motivul principal pentru care piata de capital din Romania are doar cateva mii de investitori activi”,

Nici Murgoci nu se asteapta la delistarea Rompetrol Rafinare, mai ales ca la acest pret nu vede investitorii sa subscrie in numar foarte mare.

“Interesul grupului Rompetrol nu a fost sa faca aceasta oferta, deci nici delistarea nu cred ca este in planul lor”, a conchis Murgoci.

Depunerea documentatiilor pentru ofertele de preluare RRC si PTR a fost amanata din aceasta vara, cand CNVM a obligat compania sa faca ofertele publice de preluare. Grupul a fost avertizat si amendat de mai multe ori de catre Comisie, in vreme ce un grup de investitori minoritari au decis sa isi faca dreptate la forurile europene.