1 / 4

Cea mai mare oferta de preluare de pe BVB

Oferta de preluare se va derula in perioada 15 februarie-12 martie si va fi intermediata de catre BRD Groupe Societe Generale. Astfel, kazahii vor plati 375,1 milioane lei (90,6 mil. euro) pentru a obtine controlul celor 24% din capitalul Rompetrol Rafinare pe care nu le detin.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) revin de astazi la Bursa de Valori, dupa ce au fost suspendate aproape doua saptamani, a confirmat oficial Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Saptamana trecuta, CNVM a respins oferta depusa de Rompetrol Group, motivand ca pretul de oferta de 0,0625 lei/actiune propus nu este echitabil pentru actionari.

Grupul Rompetrol a transmis vineri Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) amendamentul la pretul din oferta de preluare a Rompetrol Rafinare (RRC).

Insa, un aspect important de urmarit in acest an este ce se va intampla cu obligatiunile din datoria istorica, ce au scadenta in acest an si pe care statul roman le poate converti in actiuni daca actionarul majoritar nu le rascumpara.

In octombrie 2008, directorul executiv al Trade House KazMunaiGaz, Temirlan Shaimerdenov, declara ca Rompetrol va rascumpara la timp obligatiunile si nu se pune problema ca statul sa redevina actionar.

La sfarsitul lunii septembrie 2008, Rompetrol Rafinare Constanta a platit statului roman 40,2 milioane euro ca dobanda anuala la obligatiunile convertibile emise in 2003 in favoarea Ministerului de Finante.

Pana in prezent, nivelul total al dobanzilor achitate de Rompetrol Rafinare
catre Bugetul de Stat al Romaniei se ridica la peste 150 de milioane euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri