Semnarea contractului cu Franklin Templeton, in mai putin de o luna

Semnarea contractului cu Franklin Templeton, in mai putin de o lunaEnache Jiru (foto) a primit un nou mandat din partea actionarilor Fondului Proprietatea pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, dupa ce forma contractului a fost usor modificata in urma renegocierii de catre Guvern, completarile la contract fiind acceptate de compania americana de investitii.

"Au fost aduse si unele amendamente la contract, rezultate in urma discutiilor cu CNVM. Toate aceste completari au fost acceptate foarte usor si de catre Franklin Templeton, pentru ca nu au fost modificari de fond", a spus Enache Jiru.

In Adunarea Generala a Actionarilor de ieri a fost aprobata forma renegociata a contractului, urmand semnarea oficiala a contractului intre Fond si administratorul american.

Decizia AGA de aprobare a contractului ar putea fi publicata in doua saptamani in Monitorul Oficial, ulterior fiind nevoie si de un aviz al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Practic, contractul va fi trimis astazi atat spre publicarea in Monitorul Oficial, cat si spre CNVM, restul fiind o problema de timp.

Desi termenul maxim pentru primirea avizului Comisiei este de 30 de zile, oficialii FP se asteapta ca raspunsul sa fie dat intr-un timp mai scurt. Apoi, va fi stabilit un termen de maxim 10 zile impreuna cu Franklin Templeton pentru semnarea contractului.

Insa, brokerii spun de la semnarea contractului pana la preluarea efectiva a atributiilor vor mai trece cateva luni, pentru ca va trebui convocata o noua Adunarea Generala a Actionarilor si va trebui facuta o diferentiere intre rolul statului si atributiile noului administrator.

Pasi marunti spre listarea la BVB in 2010

Pasi marunti spre listarea la BVB in 2010In privinta listarii, Ionut Popescu (foto) a declarat ca ar putea avea loc in acest an, singura problema fiind de natura legala, adica modificarea ordonantei 81.

"Problema legala este modificarea ordonantei 81, astfel incat listarea sa nu fie precedata de o oferta publica. Acum sunt 3.200 de actionari si un free-float de 40% si nu ar mai fi nevoie de o oferta publica", a spus Popescu, mentionand ca reprezentantii Comisiei au dat dovada de o deschidere totala in discutii.

El a explicat ca o listare directa, fara sa fie precedata de un IPO (oferta publica initiala), este cea mai rapida metoda prin care Fondul poate fi adus la cota Bursei.

“Nu excludem varianta unei duble listari, mai ales ca si cei de la Franklin Templeton au in calcul aceasta idee, fiind interesati de Bursa din Londra. Dar cred ca prioritatea noastra este listarea fondului la Bursa din Bucurestil, urmand ca pasul urmator sa fie in grija administratorului”, a explicat Popescu.

Popescu nu exclude o dubla listare, pe BVB si pe bursa londoneza, mai ales ca si "Franklin Templeton ar merge pe aceasta varianta".

"Eu am cerut Asociatiei Brokerilor ca Fondul Proprietatea sa nu fie prima listare pe mecanismul ROTC, pentru a vedea modul in care functioneaza sistemul", a spus directorul Fondului, Ionut Popescu.

Recent, cei mai importanti actionari minoritari ai Fondului Proprietatea (FP) au afirmat ca tranzactionarea titlurilor pe mecanismul extrabursier ROTC ar putea reprezenta un impediment pentru listarea la BVB si prefera, pentru a-si maximiza castigurile, sa astepte listarea pe o piata reglementata.

Corin Trandafir, reprezentantul familiei Malaxa, cel mai mare actionar minoritar al Fondului, a explicat in cadrul unei conferinte ca scopul Fondului Proprietatea este acela de a fi listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sau pe o alta piata regelementata, iar tranzactionarea pe mecanismul Romanian Over-The-Counter (ROTC) lansat de Asociatia Brokerilor ar fi inoportuna si nu s-ar conforma viziunii familiei Malaxa, scrie NewsIn.

Pe de alta parte, Greg Armstrong, reprezentantul Cartesian Capital Group, a spus ca tranzactionarea pe o piata extrabursiera ar aduce actionarilor putine beneficii in ceea ce priveste pretul, deoarece, potrivit unei evaluari realizate de fondul pe care il reprezinta, pretului de referinta pentru o actiune FP este mult mai mare decat cel care ar rezulta din tranzactionarea pe ROTC.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, a explicat ca primul emitent pe mecanismul ROTC al Asociatiei Brokerilor va fi o serie de obligatiuni municipale, emise de primaria Horezu, valoarea emisiunii fiind prea mica pentru a fi admisa la tranzactionare pe Bursa de la Bucuresti.

El a explicat ca emisiunea primariei Horezu, in valoare de 500.000 euro, va permite brokerilor sa testeze mecanismul si, in acelasi timp, sa convinga conducerea Fondului Proprietatea ca platforma poate fi utilizata si pentru tranzactionarea titlurilor Fondului.

Este termenul de 2010 realist pentru listare?

Este termenul de 2010 realist pentru listare?Printre masurile care trebuie sa fie luate de catre Fondul Proprietatea in vederea listarii se numara angajarea unui consultant, cu scopul parcurgerii pasilor de listare si elaborarea prospectului de emisiune.

De asemenea, trebuie clarificata situatia capitalului social subscris de Ministerul Finantelor Publice, dar nevarsat pana in prezent.

In aceasta problema, Ionut Popescu a explicat ca sunt trei variante posibile: Ministerul sa verse banii numerar, acest scenariu fiind aproape imposibil, Fondul sa primeasca actiuni care sa compenseze anularea acestui capital, varianta pe care Finantele o prefera.

Fondul a informat ca a demarat procedura de solutionare a acestei probleme, somand public statul roman prin MFP sa isi indeplineasca obligatia de plata a unui numar de 532,7 milioane de actiuni (in prezent au mai ramas 519,3 milioane actiuni pentru care Ministerul nu a facut plata).

Fondul trebuie sa finalizeze situatiile financiare IFRS pentru anii 2006, 2007, 2008, sa angajeze un specialist control intern, sa incheie un contract cu un auditor financiar si sa isi adapteze si completeze regulamentele interne pentru a fi acceptate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest, spune ca in viziunea sa, cel mai realist scenariu este listarea Fondului in ultimele doua luni ale acestui an.

“Cata vreme la mijloc este statul roman, birocratia excesiva nu ajuta deloc la urgentarea procesului de listare a Fondului”, a explicat Lupsan.



Cum arata noul Consiliu de Supraveghere

Cum arata noul Consiliu de SupraveghereGheorghe Pogea, Gratiela Iordache, Eduard Goean, Corin Trandafir, Crinuta Dumitrean si Lucian Croitoru sunt noii membrii ai Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea, alesi de catre actionari.

Desi Lucian Croitoru (foto) a anuntat ca renunta la candidatura sa, acesta a fost ales deoarece nu a notificat Fondul si actionarii despre decizia sa.

Reprezentantii Fondului au explicat ca legislatia prevede in aceste situatii ca noul Consiliu sa ramana cu 6 administratori, pana la urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor.

Unii dintre actionari au ridicat probleme legate de incompatibilitate in aceste functii.

Conform legii 297/2004, administratorii trebuie sa aiba studii superioare absolvite cu examen de licenta in unul din domeniile economic, juridic ori in alt domeniu care sa se circumscrie activitatii financiare sau sa fi absolvit cursuri post-universitare in unul dintre aceste domenii si sa aiba o experienta de minim 3 ani in domeniul financiar-bancar sau al pietei de capital.

Ionut Popescu a explicat ca este vorba doar de o interpretare a legii. Insa, mai multi actionarii s-au declarat nemultumiti de aceasta neintelegere, anuntand ca vor actiona AGA in instanta.

O AGA tumultoasa

O AGA tumultoasaIn afara de numirea membrilor Consiliului de Supraveghere, aprobarea formei finale a contractului de administrare, mandatarea lui Enache Jiru, presedintele Comisiei de Selectie sa semneze cu Franklin si aprobarea mandatarii directorului general sa semneze hotararile si alte documente, actionarii au mai luat decizii care s-au dovedit a fi controversate.

Astfel, alegerea lui Lucian Croitoru in noul consiliu, desi a anuntat in presa ca nu mai candideaza, a creat nemultumire in randul actionarilor, care nu au fost informati de aceasta situatie.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a anuntat ca va renunta la candidatura pentru un loc in consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea, functie in care fusese propus de Ministerul de Finante, dar a fost totusi votat de actionari ca membru in consiliu.

"Mi-am retras candidatura pentru consiliul Fondului si am informat si reprezentantii FP. Cand am acceptat acum cateva luni, imi propusesem sa grabim procesul de semnare a contractului cu Franklin Templeton, dar cum s-a facut acest lucru de catre Guvern, eu personal nu mai am niciun obiectiv acolo", a declarat Lucian Croitoru.

El a pecizat ca i-a informat telefonic pe ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, pe Gratiela Iordache, actualul presedinte al consiliului de supraveghere al FP, si pe directorul Fondului, Ionut Popescu.

Mai mult, incompatibilitatea in functie de administrator a mai multor candidati si cateva inadvertente in bilantul pe 2009 au determinat mai multi actionari minoritari ai Fondului Proprietatea sa conteste in justitie adunarea actionarilor de ieri.

"O serie de actionari sunt nemultumiti din cauza faptului ca nu au fost informati inaintea adunarii generale de faptul ca Lucian Croitoru si-a retras candidatura. De asemenea, sunt probleme legate de bilantul pe 2009 si de incompatibilitatea unor membri din noul consiliu de supraveghere", a spus Marius Murgu, presedintele Asociatiei Actionarilor Privati la Fondul Proprietatea (AAPFP).

In ceea ce priveste celelate motive ale contestatiei, Marius Mugur a adaugat ca actionarii minoritari reclama faptul ca ar trebui sa aiba mai multe locuri in consiliu de supraveghere, intrucat detin circa 40% din actiunile FP, iar in actuala structura a consiliului Finantele au sase membri din sapte.

Ionut Popescu si-a taiat salariul

Ionut Popescu si-a taiat salariulIonut Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, a propus Consiliului de Supraveghere, in cadrul adunarii generale a actionarilor de astazi, sa i se reduca salariul la nivelul unui secretar de stat, ceea ce inseamna 4.800 lei net pe luna, de la 1 martie.

Fostul director a Fondului, Daniela Lulache, a afirmat recent ca primea un salariu net de 13.000 euro pe luna, fara bonusuri si sporuri.

Popescu a declarat ca aceasta va fi indemnizatia sa neta, refuzand sa primeasca orice alte prime, sporuri sau bonusuri.

El a explicat ca dupa intrarea in vigoare a acestei hotarari, membrii Consiliului de Supraveghere vor primi aproximativ 35% din salariul directorului general.

“Nu am venit aici ca sa raman. Vreau sa imi fac treaba, sa dau cheia celor de la Franklin Templeton si sa plec. Imi doresc sa raman fara job cat mai devreme”, a declarat fostul ministru de Finante.

In AGA de ieri a mai fost votat si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, in care se propune ca profitul net obtinut in acest an sa fie de 91,16 milioane lei, valoarea revizuita de catre Ministerul Finantelor Publice.

Cheltuielile propuse pentru 2010 sunt cu 88% mai mici decat cele din 2009, pe fondul crizei financiare.