Brokerii: Actiunile RRC nu trebuiau sa fie suspendate

Brokerii: Actiunile RRC nu trebuiau sa fie suspendateIn urma tranzactiilor de luni, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a luat decizia de a suspenda actiunile RRC in vederea primirii unui amendament din partea grupului Rompetrol pentru majorarea pretului oferit in cadrul ofertei de preluare pana la putin 0,075 lei/actiune.

“Conform regulamentului 1/2006 al CNVM, nu este prevazut un termen de depunere a unui amendament in situatia in care ofertantul achizitioneaza actiuni din piata. Amendamentul poate fi depus oricand pana la 8 zile inainte de inchiderea ofertei. In aceste conditii, nu vad o justificare a deciziei CNVM de a suspenda actiunile”, a declarat Nicolae Ghergus (foto), directorul general al casei de brokeraj Confident Invest.

Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), considera total nepotrivita suspendarea actiunilor Rompetrol Rafinare.

Pe de alta parte, Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, apreciaza ca decizia a fost una buna, pentru ca asigura un tratament egal pentru toti actionarii, insa ar putea sa fi fost facuta si din alte considerente, deoarece tranzactiile de luni au redus considerabil comisionul pe care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar urma sa-l primeasca dupa incheierea ofertei.

Pentru delistare, kazahii trebuie sa mai cumpere doar 4%

Pentru delistare, kazahii trebuie sa mai cumpere doar 4%Potrivit legislatiei pietei de capital, un actionar care ajunge sa controleze mai mult de 95% dintr-o societate, in urma unei oferte publice de preluare, poate cere actionarilor minoritari sa se retraga din companie, platindu-le un pret echitabil.

Dupa achizitiile de luni, The Rompetrol Group, controlata de KazMunaiGaz, a ajuns sa aiba o detinere de 91,7%, iar pentru a putea delista RRC trebuie sa mai achizitioneze din piata sau prin intermediul ofertei circa 4% din companie, ceea ce ar putea insemna ca societatea ar putea parasi ringul bursier pana la finalul anului.

“Sunt toate sansele ca Rompetrol Rafinare sa iasa de pe Bursa pana la finalul anului. Cred ca este un moment optim ca societatea sa iasa de la tranzactionare, emitentul nu mai este atractiv, nici din punctul de vedere al lichiditatii, nici al cresterilor, de la preluare Rompetrol Group de catre KazMunaiGaz”, a afirmat Adrian Simionescu (foto).

Reprezentantul AIPC este de parere ca piata de capital nu are nevoie de un emitent total netransparent si care si-a permis sa desconsidere actionarii dupa tranzactia din 2007, cand KazMunaiGaz a preluat grupul Rompetrol.

CNVM a pierdut venituri de peste 1 mil. euro lei din cauza schimburilor din piata

CNVM a pierdut venituri de peste 1 mil. euro lei din cauza schimburilor din piataArbitrul pietei de capital a pierdut 1,1 milioane euro din cauza ca Rompetrol Group a cumparat circa 16% in afara ofertei.

Daca restul de 8,3% din cele 24% din Rompetrol Rafinare, pe care TRG trebuia sa le cumpere conform prospectului, se vor cumpara prin intermediul ofertei, CNVM va primi doar 0,7 milioane euro, din cei 1,8 milioane euro, la care se asteapta. Totusi, Comisia va primi circa 0,28 milioane euro, suma corespunzatoare celor 2% din oferta de preluare a Rompetrol Well Services (PTR).

Potrivit proiectului de buget pe 2010, arbitrul pietei nu a inclus la venituri comisioanele percepute pentru ofertele publice de preluare ale Rompetrol Well Services si Rompetrol Rafinare.

De asemenea, tot in proiectul de buget CNVM se indica faptul ca cheltuielile cu salariile angajatilor ar putea scadea cu 19% in acest an.

Comisarul CNVM, Bogdan Chetreanu (foto), a afirmat ca membrii conducerii Comisiei au venituri lunare de 17.000 lei (circa 4.000 euro), iar restul angajatilor primesc in medie 2.000 euro, potrivit NewsIn.

In 2007, an de varf pentru piata romaneasca de capital, comisarii CNVM primeau lunar in jur de 10.000 de euro, insa criza care a lovit bursa romaneasca a subtiat si veniturile arbitrului, care se autofinanteaza.