1 / 4

Succes din prima luna

Pe 22 ianuarie, Sibex a lansat oficial la tranzactionare contractul futures pe cel mai urmarit indice pe plan mondial, Dow Jones Industrial Average, denominat in lei.

In prima luna de la lansare, instrumentul a fost tranzactionat constant, astfel ca in perioada 22 ianuarie - 22 februarie s-au incheiat 5.483 contracte, devenind, in numai o luna, unul dintre cele mai lichide simboluri, si ajungand pe locul trei in topul de lichiditate, dupa DESIF5 si foarte aproape de perechea EURO/LEU, dovedindu-se cel mai de succes nou instrument financiar lansat de Sibex in ultimii patru ani.

Valoarea totala a schimburilor pe simbolul DEDJIA a ajuns la 55,36 milioane de lei. Sedinta cea mai buna de pana acum pentru indicele Dow Jones la bursa sibiana a fost cea din 17 februarie, cand au fost incheiate 648 de contracte, conform informatiilor remise Wall-Street de purtatorul de cuvant al Sibex, Decebal Todarita.

In acelasi timp, numarul pozitiilor deschise a crescut constant, ajungand la aproape 3.000.

“Avand in vedere numarul de pozitii deschise pe Dow Jones la doar o luna distanta de lansarea acestui produs, nu putem spune decat ca intiativa colegilor de la Sibiu se pare ca a fost de un real succes. Comparativ este suficient sa ne uitam la lichiditatea DESIF2 pentru luna martie 2010 unde nu avem deschise mai mult de 200 de contracte, desi doar acum cateva luni prima scadenta la SIF2 era cea mai lichida imediat dupa SIF5, liderul de piata la capitolul derivate”, explica Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital.

Investitorii au tranzactionat toate scadentele disponibile, extinzandu-si treptat orizontul investitional.

„Cea mai lichida scadenta este martie, cu 4.979 contracte DEDIJA_RON incheiate pana in 22,01 inclusiv si circa 2.500 pozitii deschise”, a mai spus Todarita.

De pe 22 februarie pana vineri, numarul total de contracte pe acest instrument a ajuns aproape de 6.000.

Cu toate acestea, in primele sedinte de tranzactionare interesul investitorilor a fost firav, fapt explicat pe de o parte de noutatea instrumentelor pentru piata, precum si prin declinul inregistrat in acele zile pe pietele internationale, explica Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

“Ulterior, am asistat la o crestere a interesului investitorilor pentru aceste instrumente, pana la un nivel maxim de 585 contracte in sedinta de tranzactionare din 10 februarie, evolutie explicata printre altele si de cresterile inregistrate de pietele americane dupa minimul perioadei analizate (sedinta din 8 februarie)”, a continuat Radulescu.





Sursa - Sibex

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri