1 / 4

Evolutii nehotarate sau corectii?

Bursa a inchis primele doua luni ale anului cu bilant pozitiv pe principalii indici, dar cu repere inca neclare privind evolutia urmatoare. Pietele internationale raman indicatori importanti, dar nu mai provoaca schimbari importante decat in cazuri exceptionale. Pragul la SIF-uri este principalul motiv al starii de asteptare al investitorilor de la BVB.

De la inceputul acestui an, indicii BET si BET-C au urcat cu 13.6% respectiv 12.85 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 23.34 procente peste nivelul inregistrat in ultima zi de tranzactionare a anului trecut.

In ce priveste SIF-urile, amanarea deciziei Comisiei de Buget si Finante in ceea ce priveste majorarea pragului a dus la o scadere a volatilitatii in piata, investitorii adoptand in acest moment pozitii de asteptare.

Insa, Alexandru Ioan, directorul departamentului de retail al KBC Securities, se asteapta la o crestere a volatilitatii in cazul actiunilor SIF, pe masura ce se apropie termenul discutarii in Camera Deputatilor a proiectului normativ.

“De asemenea nu este de neglijat influenta ofertelor publice PTR si RRC, care pot aduce un aflux de bani pe piata locala. Pe de alta parte, indicii locali se afla deja in topul mondial al cresterilor pe anul 2010, ceea ce poate face o corectie mai probabila, desi nu neaparat o inversare de trend”, a declarat Ioan, pentru Wall-Street.

Specialistii Intercapital Invest sunt de parere ca nivelele actuale ale cotatiilor si stirile asteptate in perioada urmatoare nu mai au rolul de a crea euforie pe bursa.

“In acelasi timp, nu putem vorbi nici de o inversare de trend, din perspectiva economica atat contextul global, cat si cel intern aflandu-se in pragul unei reveniri. Toate acestea se pot traduce intr-o evolutie nehotarata la bursa sau poate in usoare deprecieri, cel putin in saptamana ce urmeaza”, explica Andreea Gheorghe (foto), directorul departamentului de analiza al Intercapital.

In continuare, principala atractie a pietei de capital din Romania ramane ridicarea pragului de detinere la cele cinci Societati de Investitii Financiare.

“Astfel, chiar daca pe plan extern putem asista la o zona de corectii (si normale dupa circa un an de aprecieri), indicii BVB pot cunoaste o usoara decorelare fata de tendinta externa cu focus pe SIF si pe companiile de capitalizare medie care inca mai au de recuperat pe baza de fundamente”, a mai explicat analistul, in raportul saptamanal Puls Capital.

In opinia sa, alte repere pentru piata de capital locala se anunta a fi Adunarile Generale ale Actionarilor, cand se vor vota Bugetele de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2010 (acestea fiind foarte importante pentru ca pot contura viziunea managementului companiilor listate pentru performantele financiare ce pot fi obtinute pe tot anul in curs) si, dupa caz, dividendele acordate de companii pentru exercitiul financiar 2009.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri