1 / 4

Ce este modelul FED?

Modelul FED (Federal Reserve) este un model de evaluare care foloseste relatia dintre randamentele ce pot fi obtinute prin investitiile in titlurile de stat pe termen lung si rata profiturilor emitentilor listati raportata la capitalizarea bursiera (profit/capitalizare bursiera), se explica in raportul de analiza.

Diferentele dintre cele doua randamente denota gradul de supraevaluare sau subevaluare a pietei de actiuni. Principiul care sta la baza modelului este acela ca atunci cand rata profiturilor calculata ca raport intre profituri si capitalizarea bursiera este mai mare decat randamentele ce pot fi obtinute prin achizitia de titluri de stat pe termen lung, investitorii ar trebui sa achizitioneze actiuni (si eventual sa vanda titlurile de stat), actiunile la bursa fiind subevaluate.

Cand rata profiturilor calculata ca raport al profiturilor la capitalizarea bursiera este mai mica decat randamentele ce pot fi obtinute prin achizitia de titluri de stat pe termen lung, investitorii ar trebui sa achizitioneze titluri de stat si sa vanda actiuni.

Investitia in actiuni, considerata mult mai riscanta decat investitia in titluri de stat, devine neatractiva atunci cand titlurile de stat prezinta randamente mai bune decat raportarea profiturilor la capitalizarea bursiera. Aceasta raportare a profiturilor la capitalizarea bursiera este un derivat al indicatorului P/E (capitalizare/profituri), fiind raportul invers al acestuia, si anume E/P (profituri/capitalizare). Rata profiturilor la capitalizarea bursiera (E/P) arata cat la suta din suma investita intr-o companie a fost castigata de aceasta intr-un an.

“Dupa aprecierile puternice din ultima perioada si avand in vedere potentialul actual al indicilor putem afirma ca procesul de selectie a actiunilor pentru formarea unui portofoliu a devenit unul mai complicat. Asadar, chiar daca, per total, bursa locala mai prezinta potential fundamental de apreciere, investitorii ar trebui sa aiba ca strategie formarea unui portofoliu dintr-o combinatie de actiuni subevaluate (in general mai mici) si actiuni apartinand unor companii solide, de referinta pentru bursa romaneasca”, recomanda Andreea Gheorghe (foto), analist la Intercapital Invest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri