Provizioanele au erodat puternic profiturile pe 2009

Provizioanele au erodat puternic profiturile pe 2009Accentuarea crizei financiare si cresterea somajului in Romania au determinat bancile sa-si ia masuri de precautie in 2009, bilantul acestora fiind puternic redus, trecand chiar pe pierderi, cum este cazul Bancii Carpatica, pe fondul constituirii de provizioane.

“Bancile au constituit provizioane importante (ca volum) pe parcursul ultimelor trimestre, pe fondul deteriorarii calitatii portofoliului de credite, in contextul amplitudinii crizei economico-financiare. Avand in vedere ca se mentin perspectivele de evolutie sub potential pentru economiile din regiune, cel mai bun lucru la care putem spera in acest an este stabilizarea volumului de provizioane nou constituite”, a declarat Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital, pentru Wall-Street.

El afirma ca astfel ne putem astepta la o stabilizare a rezultatelor bancilor, insa subliniaza faptul ca dobanzile la credite s-au redus si sunt in continua scadere, iar concurenta se intensifica la nivelul pietei bancare. “Unele institutii ar putea iesi din criza cu o pozitie consolidata, in timp ce altele vor iesi din criza cu o pozitie fragila”, explica Radulescu.

Pe langa principalele problemele cu care se confrunta bancile la nivel local, scaderea creditarii si cresterea ratei de neperformanta a imprumuturilor, institutiile financiare sunt supuse si unor presiuni venite pe filiera internationala.

“Din plan extern, se adauga incertitudini cu privire la situatia finantelor publice (politicilor bugetare expansioniste implementate in contextul celei mai severe crize economice din ultimele decenii). De asemenea, tot din plan extern, exista incertitudinile cu privire la programele de reglementare a sistemului financiar-bancar, divergentele existente intre propunerile americane si cele europene”, considera analistul Target Capital.

Aceste informatii care vin de pe plan international afecteaza puternic increderea si disponibilitatea fata de risc a investitorilor in aceste patru companii.

Cresteri de peste 260% in ultimele 12 luni

Cresteri de peste 260% in ultimele 12 luniTotusi, pe Bursa de Valori Bucuresti evolutia acestor patru banci nu a fost una negativa ca cea din piata creditelor, din contra, actiunile au crescut cu pana la 260,6%, cum este cazul Bancii Transilvania.

Desi mare parte dintre aceasta apreciere a venit pe fondul zvonurilor de preluare a Bancii Transilvania, o urcare similara au inregistrat-o si titlurile BRD, de 225,2%.

“In 2009, atentia investitorilor a fost concentrata, in primul rand, pe companii cu lichiditate mare, iar Banca Transilvania si BRD au intrat in aceasta categorie. Aprecierile pe aceste doua banci au fost puternice, ambele inregistrand aprecieri, cu mult peste aprecierea indicilor BET si BET-C. In aceste conditii, evolutia urmatoare la bursa a acestor actiuni nu tine doar de perspective financiare, ci de potentialul fundamental ramas dupa o apreciere atat de puternica”, ne-a explicat Andreea Gheorghe (foto), analist la Intercapital Invest.

Chiar si Erste Bank a avut o evolutie spectaculoasa in ultimele 12 luni, titlurile urcand cu 199,5%. Cea mai slaba evolutie dintre cele patru banci au avut-o actiunile BCC, care au urcat cu doar 30%.

Radulescu afirma ca readucerea bancii pe profit, incheierea unui parteneriat strategic cu o institutie de dimensiune europeana, import de know-how sunt doar cateva dintre factorii care ar putea contribui la cresterea interesului investitorilor pe actiunile Bancii Carpatica.

Recomandari de vanzare pentru BRD si TLV

Recomandari de vanzare pentru BRD si TLVBanca Transilvania si BRD SocGen au primit recomandari de “vanzare” din partea Alpha Finance Romania, respectiv casa de brokeraj Target Capital.

Alpha Finance mentine recomandarea de vanzare a actiunilor Bancii Transilvania si a pretului-tinta pentru urmatoare 12 luni de 1,8 lei/actiune (mai mic cu 21% din ultima cotatie din piata), considerand ca titlurile sunt supraevaluate.

“Marjele de dobanda ale bancii sunt nesustenabile si ne asteptam ca taxele si comisioanele percepute sa se reduca, ceea ce va face ca TLV sa isi mentina cu greu cota de piata, in conditiile in care creditarea va ramane la nivele scazute”, se indica intr-un raport de analiza recent al Alpha Finance.

Pe de alta parte, Radulescu vede un pret-tinta un pic mai scazut pentru Banca Transilvania, de 1,75 lei/titlu. De asemenea, pe fondul incertitudinilor privind evolutia sectorului financiar-bancar intern in trimestrele urmatoare, analistul recomanda vanzarea titlurilor BRD si ofera un pret-tinta de 12,58 lei, cu 15% mai mic decat pretul din piata.

“De asemenea, prin prisma analizei comparative, trebuie mentionat faptul ca TLV si BRD sunt supraevaluate comparativ cu grupuri bancare din Peninsula Iberica (considerata un model in cadrul procesului de convergenta reala a economiei romanesti catre media europeana)”, ne-a explica reprezentantul Target Capital.

Alpha Finance a redus recent pretul-tinta pentru actiunile BRD la 15,5 lei, mentinand recomandare de pastrare a titlurilor.

“Chiar daca Banca Transilvania s-a tranzactionat istoric cu o anumita prima, la cotatia actuala institutia nu mai prezinta perspective de crestere foarte mari in acest an. In conditiile mentinerii unui context pozitiv pe bursa si in lipsa unor informatii mai concrete legate de preluare, titlurile bancii pot intra intr-o zona de acumulare”, considera Andreea Gheorghe.

Ea afirma ca, prin business si dimensiune, BRD ramane o banca de referinta pentru bursa locala si tinta oricarui investitor strain care va cumpara actiuni de la BVB. In conditii de continuare a aprecierilor pe bursa locala, potentialul fundamental al BRD este insa unul marginal.

“In aceasta perioada, investitorii si-au orientat investitiile catre companii mai putin vizibile, imbunatatirea contextului si scaderea aversiunii fata de risc facand din acestea tinte de investitii la cotatiile actuale. Acesta este una din explicatiile scaderii rulajelor pe companiile bancare”, concluzioneaza Gheorghe.