Trangaz, potential de crestere de 113% in urmatorul an

Trangaz, potential de crestere de 113% in urmatorul anAnalistii Erste Group au majorat pretul-tinta pentru transportatorul national de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) cu 22% la 241,2 lei/actiune, datorita prognozelor in crestere privind profitul din activitatea reglementata. Pretul-tinta este cu 2,24% mai mare decat ultima cotatie a titlurilor.

“Ne asteptam la un prim trimestru solid pe fondul unor tarife de transport in crestere si ca urmare a reducerii costurilor de intretinere”, afirma Raluca Ungureanu, analist piete de capital in cadrul BCR.

Analista considera ca titlurile au un potential de crestere de 43,8% in urmatoarele 6 luni si de 113,2% in urmatoarele 12 luni.

In privinta profitului pentru acest an, Ungureanu estimeaza ca rezultatul din activitatea reglementata se va majora, insa cel din activitatea de tranzit sa se reduca. Reprezentanta BCR estimeaza ca transportatorul va obtine un profit de 282,15 milioane lei in acest an.

Transgaz prognozeaza pentru acest an un profit net de 298,08 milioane lei, in usoara crestere fata de cel din 2009.

“Transgaz poate fi considerata cea mai importanta actiune de pe piata de capital locala din punctul de vedere al dividendelor oferite, datorita profitabilitatii stabile si a politicii de repartizare a profitului, ca urmare a detinerii de catre stat, de circa 50% din rezultat”, se indica in raportul de analiza Erste.

Raluca Ungureanu estimeaza ca societatea va oferi pentru rezultatul din 2009 un dividend de 12,66 lei/actiune, cu 21% mai mare decat cel pentru profitul din 2008.

Dividend de 7,5 ori mai mic pentru Transelectrica

Dividend de 7,5 ori mai mic pentru TranselectricaIuliana Mocanu, analist in departamentul de cercetare al Raiffeisen Capital&Investment, ofera un pret-tinta de 17,5 lei/actiune pentru compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica (TEL), cu 8,3% mai mic decat ultima cotatie a titlurilor.

“Nu ne asteptam la o revenire puternica a cantitatilor de electricitate transportate in 2008, care impreuna cu scaderea semnificativa din 2009 afecteaza estimarilor noastre in sens negativ”, se indica in raportul de analiza al RCI.

Analista prognozeaza un profit net de 74,4 milioane lei pentru acest an, pe fondul castigurilor generate de catre aprecierea monedei nationale. Compania se asteapta la un profit net de 4,42 milioane lei, cu 23% mai mic decat cel din 2009.

Pentru acest an, RCI estimeaza un dividend de 0,04 lei/actiune, de 7,5 ori mai mic decat cel oferit pentru rezultatul din 2008, tinand de obligatia companiei de a repartiza minim 50% din profit actionarilor.

TGN subevaluata, TEL supraevaluata

TGN subevaluata, TEL supraevaluataConform analizelor fata de celalalte companii de utilitati din regiune, titlurile Transgaz sunt tranzactionate la nivele semnificativ mai reduse, ceea ce indica ca are un potential de crestere destul de ridicat.

In schimb, titlurile Transelectica sunt supraevaluate potrivit estimarilor indicatorului P/E (pret actiune/profitul net pe actiune) de 44, in timp ce media este de 14, se arata in raportul Raiffeisen.

Fata de media companiilor din regiune, de 13,2, Transgaz este evaluata corect, avand un P/E estimat pentru acest an de 13,55.

La inceptul lunii martie, actiunile TEL s-au apreciat puternic si au castigat in 2010 peste 43%. In ultimele 12 luni titlurile au inregistrat o apreciere de 104,4%.

O evolutia similara a avut-o si Transgaz, care a urcat cu 44% de la inceputul anului si cu 101,7% in ultimele 12 luni.

Desi companiile utilitare sunt considerate a fi investitii de refugiu, volatilitatea titlurilor Transelectrica este de 50%, similara cu cea a unei societati de investitii financiare. Pe de alta parte, titlurile Transgaz au o rata a volatilitatii de doar 12,14.