Ciorcila: Vrem o bursa lichida pentru Banca Transilvania

Ciorcila: Vrem o bursa lichida pentru Banca TransilvaniaPe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor din 28-29 aprilie, conducerea Bancii Transilvania a propus, pe langa majorarea capitalului social cu 391,58 milioane de lei (96,17 mil. euro) si aprobarea listarii pe pietele externe. Practic, este vorba de un acord de principiu al actionarilor pentru a demara listarea, estimata de Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al bancii, pentru finalul acestui an.

"In momentul de fata vrem sa obtinem o aprobare de principiu de la actionari, pentru ca sunt multe chestiuni tehnice de rezolvat pentru o eventuala listare”, a declarat Horia Ciorcila (foto), pentru Wall-Street.

El a explicat ca vizeaza o listare duala, la Viena sau Varsovia, doua piete de referinta pentru regiune, dar Bursa din Viena ramane prima optiune, fiind centrul financiar al Europei de Est, cu lichiditate foarte mare.

“Piata din Romania este foarte putin lichida si nu cred ca mai este in avantajul investitorilor si actionarilor bancii sa fie listati doar aici, pe o piata cu un rulaj zilnic de 5 milioane de euro. Vrem sa le dam posibilitatea de a tranzactiona titlurile pe o piata cu o lichiditatate de 60-70 de ori mai mare decat la BVB", a mai spus Ciorcila.

In opinia sa, dupa acordul de principiu al actionarilor, partea tehnica nu ar trebui sa dureze foarte mult, asa ca spera ca pana la finalul anului sa se concretizeze acest proiect.

Desi Bursa din Viena are o piata mult mai competitiva, emitenti de calibru si o concurenta mai mare, presedintele TLV este convins ca banca va fi un emitent interesant pentru investitorii straini.

"Pana la urma este o listare duala, compania va ramane si la Bucuresti, dar cream posibilitati pentru toti investitorii", a mai spus Ciorcila.

Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest, crede ca listarea la Viena este o miscare foarte inteligenta si bine gandita a celor de la Banca Transilvania.

“TLV are avantajul ca este o banca locala, cu o cota de piata buna iar listarea duala ii va spori lichiditatea. Nu cred ca va aduce ceva spectaculos, dar nici nu va avea niciun efect negativ. Insa este un pas foarte important”, a declarat Lupsan pentru Wall-Street.


Cum se vede listarea direct de la Viena

Cum se vede listarea direct de la VienaValentin Ionescu, senior sales&trader la banca austriaca EuroInvest, spune ca orice listare a unei societati din Romania pe bursa din Viena nu-i poate aduce decat plus valoare avand in vedere calitatea bursei de lider regional al pietelor de capital.

TLV ar fi prima companie romaneasca care isi listeaza actiunile la Viena, aici deja tranzactionandu-se Warranturi pe actiunile bancii.

“Vizibilitatea companiei ar creste, iar fondurile de investitii care nu doreau sa aiba expunere pe RON vor putea tranzactiona actiunile in Euro odata cu listarea lor la Viena. Actiunile banci vor face fata cu brio cerintelor de aici cu rezerva ca lichiditatea nu va fi una de top daca comparam cu volumul total de la Bucuresti unde se tranzactioneaza in mod frecvent sub 1 milion de euro valoare, si este piata principala. Viena chiar daca este o bursa mai mare, pentru TLV va fi considerata a doua piata si implicit va avea o lichiditate mai mica”, a declarat Ionescu, pentru Wall-Street.

Pentru a fi admisa pe Prime Market (categoria principala a bursei din Viena), Banca Transilvania va avea nevoie de un specialist (market-maker) si de un prospect.

De asemenea, nevoile de raportare sunt mai mari decat pe celelalte segmente inferioare (Mid Market , Standard Market sau MTF). Din punct de vedere al capitalizarii, TLV se afla in limita inferioara a companiilor listate aici avand sub 1 miliard de euro capitalizare, a explicat Ionescu.

“Per ansamblu, daca indeplinesc conditiile de mai sus cred ca sansele sa fie listata aici sunt destul de mari, asta numai daca doresc sa se listeze aici. Investitorii straini deja au cumparat actiuni TLV de cand s-a listat si este in continuare in atentia lor. Listarea de la Viena nu va face decat sa creasca numarul investitorilor interesati de banca”, a conchis el.

Valentin Ionescu este speaker la conferinta Maturizarea pietei de capital – Intrebari si Raspunsuri, organizata de Wall-Street.ro, in parteneriat cu Intercapital Invest.




Cum se vede listarea la Viena din Romania

Cum se vede listarea la Viena din RomaniaStirea privind potentiala listare a Bancii Transilvania la Viena a fost bine primita de speicliastii din piata de capital consultati de Wall-Street.

“Cred ca listarea TLV la Viena este o chestiune care in acest moment depinde in mare parte de vointa emitentului. Este putin probabil ca actionarii sa se opuna, atata timp cat va creste vizibilitatea, lichiditatea si poate chiar si pretul”, crede Adi Lupsan (foto).

Si Andrei Radulescu, analist la Target Capital, apreciaza ideea de listare la Viena, considerand alegerea pietei normala, data fiind prezenta business-urilor companiilor austriece in Europa Centrala si de Est (in Romania companiile austriece controleaza cea mai mare companie din sectorul energetic si cea mai mare banca).

In opinia sa, investitorii la Bursa din Viena cunosc mai bine situatia economiei interne, precum si perspectivele sectoriale pe termen mediu si lung (mai ales acolo unde companiile austriece detin controlul majoritar al liderilor de piata).

“Intr-o prima etapa inclin sa cred ca titlurile TLV vor avea de dus mai multe batalii pentru a-si castiga un loc pe piata de la Viena. In primul rand nivelul redus al capitalizarii (comparativ cu emitentii austrieci). De asemenea, incertitudinile cu privire la evolutia economiei interne si a sectorului bancar-intern, cel putin pentru un orizont de timp de cateva trimestre. Astfel, consider ca prima perioada de dupa listarea in exterior ar putea fi destul de complicata. Cu alte cuvinte, inclin sa cred ca sansele de a ajunge in elita bursei vieneze sunt reduse, cel putin in primii ani de la listare”, a declarat Radulescu pentru Wall-Street.

Mai mult, el crede ca TLV este deja cunoscuta pe plan mondial de catre companiile din sectorul financiar-bancar interesate de piata financiara interna, tinand cont de zvonurile din ultimii ani conform carora institutia ar fi fost curtata de mai multi jucatori internationali.

“Date fiind evolutiile macroeconomice din ultimii ani, precum si tendintele din business-ul bancar mondial inclin sa cred ca in momentul de fata nu este exclusa intrarea pe o piata bancara noua prin alte alternative decat cumpararea unui jucator local. Desigur, in masura in care TLV va fi considerata atractiva din punct de vedere al evaluarii (din partea celor interesati sa intre pe piata bancara interna) (evaluare care sa ia in calcul toti factorii cu influenta asupra business-ului) am putea asista la oferte de preluare. Insa, cel putin pe plan local prin prisma crizei, nu este exclus ca bancile interesate de piata interna sa recurga la deschiderea unei banci de la 0”, a conchis analistul.

In acelasi timp, Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, sustine ca deschiderea TLV catre alte burse denota ca asteapta investitori straini si din afara pietei locale, iar o dubla listare va fi benefica si pentru Bursa romaneasca.

“In continuare, interesul va fi destul de mare pentru TLV, dar depinde si de volumul de bani de care mai dispun investitorii. Insa nu cred ca toti se vor indrepta spre Banca Transilvania, ci si spre actiunile mai lichide”, a mai spus Murgoci.



TLV in cifre

TLV in cifreMajorarea de capital a bancii se va realiza prin utilizarea a trei surse: capitalizarea rezervelor constituite din profitul net, in suma de 173,9 milioane lei, prin utilizarea primelor de emisiune integral incasate in valoare de 97,68 milioane lei si prin noi aporturi de numerar din partea actionarilor, de 120 milioane lei.

De asemenea, banca propune aprobarea tranzactionarii drepturilor de preferinta, pentru o perioada de 15 zile lucratoare.

Totodata, actionarii vor supune la vot bugetul de venituri si cheltuieli si programul de investitii pentru acest an si vor alege noii administratori ai bancii in perioada 2010-2014.

Banca este pe locul 8 in topul dupa valoarea activelor gestionate la finalul lui 2009 (19,47 miliarde lei), cu o cota de piata de 5,9%.

Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net de 61,94 mil. lei (14,64 mil. euro) pentru 2009, in scadere cu 85% fata de nivelul inregistrat in 2008.

Astfel, profitul net al bancii a scazut de peste sase ori anul trecut, chiar daca veniturile operationale au sporit cu 27% fata de anul 2008, pana la 1,29 miliarde lei, potrivit rezultatelor preliminare transmise Bursei.

"Am realizat profitul brut asumat in fata actionarilor nostri, intr-un context economic dificil si provocator care a marcat intreg anul 2009. A fost un an al maturizarii Bancii Transilvania, ca si companie, atat din punctul de vedere al provocarilor, cat si ca experienta pe piata financiar-bancara. Am acordat maxima atentie politicii agresive de provizionare, managementului riscului, calitatii portofoliului de credite, precum si controlului foarte strict al costurilor. Ne-am adaptat, am valorificat noi oportunitati si am lansat o Platforma Anti-Criza pentru companii si persoane fizice", a spus Robert C. Rekkers (foto), directorul general al BT.

Scaderea puternica a profitului net s-a datorat provizioanelor mari constituite de banca.

Astfel, in 2009, soldul provizioanelor aferente activitatii de creditare a crescut cu 225%, ajungand la 755 milioane lei, in conditiile unui management al riscului adaptat mediului economic actual.

In decembrie anul trecut, Bank of Cyprus a cumparat un pachet de 102.862.785 actiuni ale Bancii Transilvania, reprezentand 9,7% din capitalul institutiei de credit, pentru care a platit 58 milioane de euro.

Pe tot parcursul anului trecut, pe BVB s-au transferat mai multe pachete de actiuni ale Bancii Transilvania, aparand speculatii ca ar exista negocieri de vanzare.

Oficialii au infirmat afirmatiile aparute in presa legate de negocierea vanzarii bancii si au precizat ca o astfel de decizie se poate lua numai cu acordul actionarilor, in cadrul unei adunari generale. Brokerii: Banca Transilvania nu se va vinde in urmatorul an

In prezent, banca are un capital social de 1,086 miliarde lei, impartit in 1,08 miliarde actiuni cu o valoare nominala de 1 leu. Cel mai mare actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o detinere de 14,61%, in timp ce Bank of Cyprus are 9,7% din capitalul social.

Valoarea de piata este de 2,47 miliarde lei (0,61 mld. euro), conform ultimului pret de 2,28 lei/actiune. Banca Transilvania este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti din 1997.