Evolutii mixte in ultima saptamana

Evolutii mixte in ultima saptamanaValoarea totala tranzactionata saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti a scazut cu 40%, fiind de 200,31 milioane lei, din care 35% reprezinta tranzactii cu obligatiuni.

Lichiditatea la BVB a fost sustinuta de titlurile SIF Oltenia si Banca Transilvania, acestea acumuland 19% si respectiv 12% din valoarea totala.

Sectorul financiar-bancar a insumat 59% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat 6% din valoarea totala a tranzactiilor, informeaza raportul saptamanal al casei de brokeraj Intercapital Invest.

In aceasta saptamana s-au inregistrat tranzactii cu obligatiuni in valoare de 69,52 milioane lei, toate fiind realizate pe titluri de stat.
In saptamana care s-a incheiat, BET si BET-C au inregistrat o crestere de 1.86, respectiv 2.95 procente, in timp ce BET-FI a avansat cu 1.64%.

”Stirile venite din zona euro au pus o presiune negative pe bursele europene la final de saptamana, fiind influentata si piata locala care a inregistrat pana in acest moment cresteri importante”, sustin analistii Intercapital Invest.

Lichiditatea medie zilnica s-a apreciat cu 37.15% pana la 25.92 milioane, in timp ce capitalizarea bursiera a urcat cu 2.74% fata de saptamana anterioara, pana la 97.616 mld lei. 36 de emitenti au crescut, 10 au stagnat si 21 au scazut.

“Bursa a cunoscut evolutii mixte in ultima saptamana, per total indicii inchizand cu evolutii cuprinse intre 1% si 2%. Daca anul trecut, peste 90% din companii se tranzactionau cu discounturi importante fata de valorile lor pe baza de fundamente, in prezent investitorii au inceput sa faca mai activ selectia intre actiuni, anumite companii care nu au recuperat indeajuns corectia dupa 2007-2009, inregistrand aprecieri importante”, se mai arata in Puls Capital.



Repere ale zilelor urmatoare

Repere ale zilelor urmatoareSpecialistii Intercapital Invest au semnalat cativa parametrii care ar trebui luati in calcul in urmatoarea perioada. Astfel, trebuie tinut cont de faptul ca bursa a cunoscut aprecieri importante in ultimul an si aversiunea investitorilor la risc a scazut, chiar daca economia romaneasca nu se simte inca o revigorare.

Mai mult, pe fondul imbunatatirii contextului international, companiile au cunoscut ajustari pozitive, fiind tranzactionate in acest moment in jurul valorii intrinseci, majoritatea avand recomandari de hold. In plus, companiile mici au intrat in atentia investitorilor, o mare parte din acestea tranzactionandu-se inca la multiplii atractivi.

“Pe de alta parte, euforia pe cele cinci societati de investitii financiare a scazut, atat pe fondul amanarii discutiilor legate de prag, cat si datorita diminuarii potentialului lor fundamental. In cazul celor cinci SIF, daca acestea se tranzactionau in urma cu cateva luni la un discount semnificativ fata de valoarea activelor din portofoliu, potentialul fundamental de crestere fiind de pana la 100%, in acest moment acesta este de 15%-25%”, se arata in Puls Capital.

Avand in vedere aceste lucruri, specialistii Intercapital recomanda, in acest moment, formarea unui portofoliu pe termen mediu impartit intre companii lichide, SIF-uri si companii din indicele BET, si intre o selectie de actiuni ale unor companii mai mici, pe baza de perspective si multiplii atractivi.

Pentru aceasta saptamana, analistii Confident Invest semnaleaza cateva evenimente importante, de urmarit. Astazi are loc sedinta de politica monetara a BNR, apar datele despre vanzarile cu amanuntul in Japonia si despre increderea consumatorilor din UE.

Marti se va publica rata somajului si productia industriala in Japonia si datele finale despre PIB-ul Marii Britanii.

Pentru miercuri este programata rata somajului in UE si comenzile noi din industrie in SUA, iar vineri vor aparea informatii despre rata somajului in SUA.


Vedetele saptamanii trecute

Vedetele saptamanii trecuteCompanii cum ar fi Prodplast, Compa Sibiu, Farmaceutica Remedia sau Turism, Hoteluri, restaurante Marea Neagra au fost cap de afis in ultimele cinci zile dupa randamentele aduse investitorilor, aceastea tranzactionandu-se inca la 25-35% din maximele atinse in 2007.

Actiunile RMAH au castigat peste 20 de procente in ultima saptamana. In ultimul exercitiul financiar profitul net al companiei a fost puternic afectat de provizionale constituite pentru vanzari a caror incasare este incerta, explica analistii Confident Invest.

Titlurile Prodplast au inregistrat o crestere usor mai modesta a cotatiei dupa ce CNVM a stabilit ca pretul in oferta publica de preluare initiata de Florin Pogonaru va fi stabilita de un evaluator independent.

Actiunile EFO se claseaza pe a treia pozitie a topului cresterilor de pret in special pe fondul evolutiei ulterioare publicarii convocatorului AGA si AGEA.

“Printre propunerile conducerii prezente in aceste documente se numara aprobarea transformării sediilor secundare in puncte de lucru, desfiintarea centrelor de profit si a unor puncte de lucru , infiintarea altor puncte de lucru dar si vanzarea Hotelului Restaturant Carmen la un pret minim de 350 mii euro (valoare fara TVA)”, se mai arata in raportul saptamanal al Confident.