2 / 5

Sistemul nu rezolva problema pietei Rasdaq

Proiectul a primit acordul de principiu al CNVM, urmand ca saptamana urmatoare sa se primeasca si un aviz oficial.

“Comisia a luat act de documentele depuse de Bursa, a avut loc o prima runda de analize si, in principiu, suntem de acord. Exista cateva mici inadvertente tehnice pe care le vom rezolva in cel mai scurt timp posibil. Ma bucur ca apar instrumente si sisteme noi, desi acest lucru trebuia facut de mai mult timp”, a declarat Bogdan Chetreanu (foto), comisar CNVM.

Potrivit reprezentantilor Bursei, ATS-ul nu isi propune in mod special sa rezolve problema pietei Rasdaq, insa Chetreanu a mentionat ca, dupa ce Comisia va stabili regulile si statutul pietei Rasdaq, ar putea exista societati de pe aceasta piata care sa se poata lista pe ATS.

Demersurile pe care ar trebui sa le deruleze o companie pentru a-si putea aduce la tranzactionare actiunile ar dura aproximativ doua saptamani, primul pas fiind depunerea unui prospect simplificat.

La prima vedere, BVB si CNVM spune ca nu este o solutie pentru reglementarea statutului pietei Rasdaq, dar nici nu exista o restrictie pentru companiile de aici (de altfel, perfect incadrabile in conditia de companii neeligibile pentru piata principala a Bursei). Ar putea fi acest sistem o varianta de a rezolva vechea problema a emitentilor Rasdaq?

“In privinta emitentilor interni, sunt ceva mai sceptic si astept ceva clarificari de la conducerea BVB, pentru ca nu am inteles foarte clar cu ce va fi populat. Din cate inteleg nu are nicio legatura cu emitentii listati pe Rasdaq”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Ghergus, manager al firmei de brokeraj Confident Invest.

In acelasi timp, Silviu Enache, director general al KD Capital Management, crede ca in acest fel se mai ofera o solutie suplimentara emitentilor de pe Rasdaq. “Astfel, lucrurile se vor putea decanta mai usor”, crede Enache.
Reprezentantii BVB au refuzat sa dea un termen pentru implementarea acestui proiect. Dupa acordul de principiu ar urma o perioada de promovare si recrutare de companii pentru aceasta piata, dupa care se va concretiza, in functie de cererile si nevoile intampinate, au explicat oficialii Bursei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri