Corin Trandafir: Listarea FP va atrage multi investitori de calibru

Corin Trandafir: Listarea FP va atrage multi investitori de calibruCorin Trandafir (foto), membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea si partener Rubin Meyer Doru&Trandafir, crede ca termenul de septembrie 2010 este unul potrivit pentru listarea Fondului Proprietatea, pentru ca ar coincide cu relansarea pietelor financiare.

“Eu ma astept sa se produca o revolutie la BVB odata cu intrarea Fondului, pentru ca aduce in piata investitori mari si fonduri de calibru”, a declarat Corin Trandafir, in cadrul conferintei organizata ieri de Wall-Street si Intercapital Invest.

El a mai spus ca semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton este un mare pas inainte, urmatorul fiind adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 81/2007, ce ar rezolva problema distribuirii celor peste 400.000 de actiuni neplatite de statul roman.

O alta conditie ar fi aprobarea Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare, din partea careia sunt semnale ca lucrurile vor decurge normal.

Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest, considera ca probabilitatea listarii in septembrie este de 50%, pentru ca mai sunt aspecte ce tin mai mult de stat si mai putin de actorii pietei.

“Cred ca septembrie este un termen realist. Chiar daca listarea nu va fi chiar in septembrie, o vom vedea sigur la finalul anului sau cel mai tarziu in primele doua luni din 2011. Insa in ultima perioada s-a vazut o vointa politica foarte puternica in aceasta directie, iar Franklin va schimba multe elemente”, a mai spus Lupsan.

Lupsan: FP ar creste cu minim 50% lichiditatea BVB

Lupsan: FP ar creste cu minim 50% lichiditatea BVBLichiditatea Bursei de Valori Bucuresti s-ar majora cu usurinta cu cel putin 50%, daca actiunile Fondul Proprietatea ar fi listate, sustine Adi Lupsan, directorul adjunct Intercapital Invest, care estimeaza ca in fiecare zi s-ar tranzactiona actiuni in valoare de cel putin 1,5 milioane euro.

Pretul unei actiuni emise de Fondul Proprietatea a fost evaluat de Intercapital Invest la 0,7132 lei, potrivit unui raport realizat la inceputul acestui an, ceea ce ar conduce la o capitalizare a companiei de 2,5 miliarde euro, a explicat Adi Lupsan.

Reprezentatul Intercapital a descris care ar fi, in prezent, impactul Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti, prin comparatie cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

"Fondul Proprietatea ar avea o capitalizare de circa 2,5 miliarde euro, iar cele 5 societati de investitii financiare aveau la sfarsitul lui martie o capitalizare de 1,1 miliarde euro. Practic, vorbim de o capitalizare mai mare cu 127%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni SIF este situata intre 1,5 - 2,5 milioane euro si reprezinta in medie 25-40% din valoarea tranzactiilor de la BVB. Nu vreau sa ma gandesc cum ar arata bursa romaneasca daca nu am avea SIF-urile", a declarat Adi Lupsan (foto).

Cele cinci societati de investitii financiare sunt: SIF1 - Bancat Crisana, SIF2 - Moldova, SIF3 - Transilvania, SIF4 - Muntenia si SIF5 - Oltenia.

"Daca astazi s-ar face tranzactii cu actiuni Fondul Proprietatea, atunci lichiditatea ar creste cu cel putin 50% cu usurinta, iar valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni s-ar situa intre 3,4-5,7 milioane euro pe zi", a subliniat directorul adjunct al Intercapital Invest.

In opinia sa, FP este vazut ca unul din cele mai interesante fonduri din regiune, poate cel mai sofisticat, motiv care justifica si atentia Franklin Templeton.

Mai mult, Lupsan crede ca listarea la Bucuresti poate ajuta fondul sa se listeze ulterior si pe alta piata, lucru ce va pulsa la vizibilitate si incredere, dar miza esentiala este pentru piata locala.

FP, prelistat pe CAN. Actionarii asteapta dividend de 0,004%

FP, prelistat pe CAN. Actionarii asteapta dividend de 0,004%Fondul Proprietatea ar putea fi prelistat pe sistemul CAN al Bursei. Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton Management, administratorul FP, si-a dat acordul pentru acest transfer, a declarat Anca Dumitru (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

"Prelistarea pe sectiunea new market a sistemului alternativ de tranzactionare se poate face imediat dupa ce CAN va fi autorizat de CNVM", sustine Dumitru.

Ea a explicat ca impozitul pe aceasta piata si, implicit, al tranzactiilor realizate cu actiunile Fondului Proprietatea va fi de 16% pentru detineri mai mici de un an si de 1% pentru detinerile de peste un an.

Actionarii Fondului Proprietatea asteapta un dividend cumulat de 0,04 lei/actiune, aferent profiturilor obtinute in 2008 si 2009, in contextul in care Parlamentul va adopta Ordonanta 81 din 2007, a spus Corin Trandafir, membru in consiliul de administratie al Fondului.

Astfel, daca ordonanta de Guvern va trece de Parlament, vor putea fi anulate actiunile neplatite de Ministerul de Finante, ceea ce creeaza premisele distribuirii dividendelor pe 2008 si 2009.

Totodata, ordonanta va elimina si obligatia pe care o are actionarul majoritar al Fondului Proprietatea, Ministerul de Finante, de a derula o oferta publica pentru listare, lucru care nu este posibil in actualele conditii, potrivit lui Corin Trandafir.

De asemenea, in februarie, directorul FP, Ionut Popescu, declara ca singura piedica in calea listarii ramane Ordonanta 81.

"Problema legala este modificarea Ordonantei 81, astfel incat listarea sa nu fie precedata de o oferta publica. Acum sunt 3.200 de actionari si un free-float de 40% si nu ar mai fi nevoie de o oferta publica", mentiona Popescu.

Ulterior, Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton, a declarat ca Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in acest an, in cel mai fericit caz pana in septembrie, adaugand ca va exista o dubla listare la Londra, dar cel mai probabil dupa cea de la BVB.

O alta prevedere a Ordonantei 81 vizeaza amendamentele actului constitutiv al Fondului, care trebuie in prezent aprobate si de Guvern, lucru care a ingreunat de cele mai multe ori activitatea si deciziile FP. Astfel, in urma aprobarii Ordonantei 81, hotararile AGA vor fi suficiente pentru modificarile actului constitutiv.