Bilant dupa 6 luni

Bilant dupa 6 luniDupa aproximativ sase luni de la lansarea platformei de tranzactionare online, Alexandru Ioan (foto), directorul diviziei de retail a KBC Securities, spune ca numarul de utilizatori in Romania a depasit asteptarile initiale, aflandu-se in scenariul optimist. Evolutia de pana acum determina si continuarea investitiilor in aceasta platforma si posibile imbunatatiri.

“Orientativ, la nivel de grup, platforma uTrade are peste 30.000 de utilizatori, insemnand trei tari: Belgia, Polonia si Romania. Este posibil ca si alte tari sa inceapa sa foloseasca sistemul de tranzactionare. Dar acest nivel este peste ce am bugetat initial”, a explicat Alexandru Ioan.

Dintre clientii din Romania, jumatate sunt nou intrati in piata, iar restul investitori adusi de la alte companii, care, fie au renuntat la restul conturilor, fie le folosesc in paralel.

Instrumentul pus la dispozitie de KBC Securities ofera acces in timp real pe pietele americane (NYSE Euronext, Nasdaq), pe cele europene (Euronext Amsterdam, Bruxelles, Paris, Lisabona), dar si pe cele din Europa Centrala (Budapesta, Praga, Varsovia), cu posibilitatea de a primi, contra cost, date in timp real.

De asemenea, mai sunt disponibile si alte burse - Toronto, Londra, Frankfurt, Madrid, Milano, Zurich -, dar datele sunt obtinute cu o intarziere de aproximativ 15 minute.

Dintre acestea, piata din America este cea mai solicitata dintre bursele internationale. De asemenea, directorul de retail al KBC spune ca exista activitate si pe bursa din Germania, in timp ce pietele scandinave si Italia sunt printre cele mai putin utilizate.

Ca si evolutie a psihologiei investitionale, Ioan spune ca majoritatea investitorilor noi incep, de obicei, intai pe piata romaneasca. “Dupa ce se familiarizeaza cu platforma, prind curaj si ies si pe pietele externe, intai pe cele mai mari, mai cunoscute. Pe masura ce capata curaj si experienta, se vor orienta si spre bursele medii”, explica acesta.

Practic, KBC a intrat pe piata de retail intr-un moment in care increderea in piata nu era la cele mai inalte cote, dupa scaderile dramatice ale cotatiilor si 2008 si lipsa apetitului la investitii ce a urmat. Insa reprezentantul KBC spune ca intrarea lor pe piata a coincis cu revenirile din ultima parte a anului trecut, iar faptul ca increderea se intoarce este un avantaj.

Noutati in platforma

Noutati in platformaLa sfarsitul lunii martie, interfata platformei uTrade a companiei de brokeraj KBC Securities a fost imbunatatita, iar comisioanele pentru tranzactiile internationale au fost scazute.

Dintre aplicatiile recent adaugate in platforma, Market Map da posibilitatea de a vedea evolutia principalilor indici ai mai multor burse straine. Aplicatia este creatie proprie KBC si foarte recenta.

“Este o strategie foarte utilizata pe pietele de afara. De multe ori apar stiri ce modifica evolutia pietelor si este important sa fim la curent cu acestea. Este un tool bun pentru orice investitor, mai ales ca ofera si diferente de pret in valoare, in procente sau comparatii”, a explicat Alexandru Ioan.

De asemenea, clientii KBC beneficiaza de un sistem complet de cercetare, de la analiza fundamentala, comparatii intre marile companii din regiune pana la analiza tehnica, cu grafice si indicatori.

“Am anticipat nevoia de informatii de calitate si de educatie, insa aceasta depinde foarte mult si de profilul investitorilor. De exemplu, in Polonia se tranzactioneaza foarte mult pe futures, in timp ce la noi actiunile raman de baza”, a mai spus reprezentantul KBC.

Daca pana acum analizele ample, comparative, pe sectoare sau companii nu erau disponibile decat investitorilor institutionali, KBC le ofera si celor de retail.

De asemenea, pe uTrade exista si un quiz cu recompense de pana la 250 de euro pentru investitorii care raspund corect la 5 intrebari. Banii pot fi folositi in rulaj sau pentru plata comisioanelor.

Securitatea ordinelor in platforma uTrade este asigurata de utilizarea unui dispozitiv ce ofera un nivel de securitate mai mare decat o parola obisnuita. Sistemul este disponibil non-stop, investitorul avand posibilitatea sa introduca ordine chiar si in afara orelor de program ale burselor.

La finalul lunii trecute, comisionul minim pe ordin a fost redus de KBC cu 60% si se va aplica tranzactiilor efectuate prin intermediul urmatoarelor burse: Germania, Finlanda, Marea Britanie, Spania, Italia, Canada, Norvegia, Suedia, Elvetia.

Noile comisioane aplicate sunt de 0,70% din valoarea tranzactiilor, dar nu mai putin de 20 euro.

Influenta brandului KBC in business-ul pe retail

Influenta brandului KBC in business-ul pe retailIn ultimii trei ani, KBC Securities a avut o cota de piata medie de 10,70%, maximul fiind atins in 2007, cand detinea 11,39%, cu o valoare a tranzactiilor de 4,3 miliarde de lei.

Rulajele anuale au scazut dramatic, la 1,9 miliarde in 2008, si doar 688 de milioane in primele 9 luni ale anului trecut, cand investitorii institutionali au avut un procent de 65% din total, fata de 88% anul trecut.

Insa dupa lansarea platformei, KBC recupereaza teren. Astfel, pe primele trei luni ale anului, brokerul ocupa prima pozitie in topul brokerilor de la BVb, doar pe piata de actiuni, cu o cota de 12,77% si rulaje totale de 490 milioane lei.

In clasamentul total aferent lunii martie, incluzand si tranzactiile cu instrumente cu venit fix la BVB, KBC a ocupat a patra pozitie, cu rulaje de 198,73 milioane lei.

Ioan a explicat ca brokerul va derula o campanie agresiva de marketing, mizand foarte mult pe internet si vor continua sa aduca imbunatatiri platformei.

Lansarea platformei KBC intr-un moment in care increderea investitorilor in piata de capital nu era la cele mai inalte cote s-a dovedit a fi un moment inspirat, spune directorul de retail al KBC.

“Cumva, momentul s-a legat si de revenirea pietei si diversificarea business-ului a venit intr-un moment bun. Insa batalia comisioanelor nu se poate duce la nesfarsit, trebuie sa aduci o valoare adaugata pentru client”, spune Ioan.

El a constatat ca brandul KBC, cel mai mare broker din 2007, orientat catre investitorii de calibru, a contat foarte mult in deciziile investitorilor de alegere a brokerului.

“Increderea a inceput sa aiba o pondere tot mai mare, mai ales dupa scaderea portofoliilor si cele cateva scandaluri. A contat sa ai un broker de incredere, motiv pentru care am avut multi clienti care nu stiau de platforma uTrade cand ne-au contactat”, explica seful diviziei de retail.

In ce priveste evolutia pietei, Ioan spune ca se asteapta la o stabilizare usoara a pietelor, o revenire pe o panta mai domoala.

“Este greu sa fac predictii. Daca ne uitam inapoi, putem spune ca au fost exagerari de ambele directii. Atat pe cresteri in 2007, cand multe companii aveau valori fara legatura cu realitatea, cat si in 2009, cand existau foarte multe temeri false. Adevarul este undeva la mijloc”, a conchis reprezentantul KBC Romania.