Mutarea atentiei pe emitentii mici, urmare a cresterii apetitului la risc

Mutarea atentiei pe emitentii mici, urmare a cresterii apetitului la riscAprecierea puternica a indicelui BET in cursul anului trecut a dus la diminuare potentialului de crestere pe termen scurt a actiunilor lichide in 2010, multe dintre aceste companii tranzactionandu-se foarte aproape de valoare lor intrinseca. Astfel, actiunile companiilor mici au intrat in atentia investitorilor.

“Ce trebuie precizat este insa faptul ca aprecierea indicelui BET in 2010, chiar daca este una consistenta, se datoreaza intr-o proportie mare unor evolutii pozitive in lant si nu neaparat unor fundamente solide, euforia creata de actiunile nelichide ducand la cresteri generalizate la bursa”, a declarat Andreea Gheorghe (foto), directorul departamentului de analiza la Intercapital Invest, pentru Wall-Street.

Astfel, prin prisma evolutiei foarte bune din ultimele trimestre, blue-chips-uri si-au atins potentialul de crestere, cel putin din punctul de vedere al analizei fundamentale. “In acest context, am asistat la orientarea investitorilor pe plan intern spre companiile mai putin lichide, atat de pe BVB, cat si de pe Rasdaq”, apreciaza Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

Cresterile au un puternic caracter speculativ

Cresterile au un puternic caracter speculativCea mai mare crestere inregistrata de o companie de pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti este cea a Cemacon Zalau (CEON), care a urcat cu 54,74% in ultima luna, pe fondul entuziasmului creat de transferul de pe piata Rasdaq.

De asemenea, o alta crestere importanta a fost cea obtinuta de Zimtub Zimnicea (ZIM), de 38,66%, in timp ce actiunile Siretul Pascani (SRT) au oferit un randament de 35% in perioada analizata, in conditiile ofertelor publice initiate de SIF Transilvania (SIF3).

De notat este faptul ca, in afara de Cemacon, care a atras o lichiditate de 6,1 milioane lei, cresterile ZIM si SRT au avut loc pe rulaje mai mici de 1 milion lei.

“Cresterile foarte mari la companiile de dimensiuni reduse au aratat apetitul speculativ al investitorilor locali. In mod obisnuit, acest gen de companii au evolutii spectaculoase, dar trebuie mare atentie, deoarece, asa cum au crescut, in acelasi ritm vor si scadea”, explica Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

El subliniaza faptul ca niciodata un investitor serios nu se poate baza pe aceste cresteri pe volume foarte mici in a-si argumenta deciziile de plasament.

In topul celor cinci cele mai performante actiuni de la BVB din ultima luna se mai afla Petrolexportimport (PEI), cu o apreciere de 33,93%, pe o lichiditate de 210.685 lei, si Romcarbon Buzau (ROCE), cu o urcare de 26,98%, pe rulaje de doar 145.344 lei.

Investitia in companiile mici se poate dovedi a fi o capcana

Investitia in companiile mici se poate dovedi a fi o capcana“Lichiditatea redusa a tranzactiilor cu unele din titlurile care au consemnat cresteri semnificative, in ultima perioada, poate constitui o expresie a caracterului speculativ al acestor investitii. Totusi, sunt si companii care au stat in conul de umbra al rally-ului din ultimele trimestre, si care, cel putin din punct de vedere al analizei fundamentale, prezentau potential de crestere, cum este cazul Upet Targoviste”, este de parere Andrei Radulescu (foto).

Upet a obtinut o crestere de 52,94% in ultima luna, insa performera de pe Rasdaq a fost Laminorul Braila (LMRU), cu o urcare de 93,94% in ultima luna.

Titlurile Bega Electromotor Timisoara (ELTR) se afla pe a doua pozitie, cu aprecieri de 60%, urmata de Constructii Hidrotehnice Iasi (CHIA), cu o crestere de 56,25%.

Totusi, lichiditatea pe ultimele doua companii au avut loc pe rulaje de sub 100.000 lei intr-o luna, valoare extrem de redusa.

Astfel, apare un semn de intrebare daca investitia in aceste gen de companii este rentabila in privinta posibilitatii de vanzare a unei pozitii. De cele mai multe ori, investitorii sunt atat de multumiti cu castigul pe care l-au facut cu o suma extrem de mica, comparativ cu plasamentele in companiile mari, incat uita de faptul ca titlurile ar putea scadea sau nu vor gasi contraparte pentru a-si marca profitul.

“Important pentru un investitor este sa-si aleaga cu mare atentie companiile cu capitalizare redusa si cu potential de dezvoltare, deoarece acestea sunt cele care vor avea evolutii pozitive sustinute bazate pe argumente fundamentale”, considera Gabriel Necula.

In cazul unei corectii, scaderile vor fi mai mari

In cazul unei corectii, scaderile vor fi mai mariDe asemenea, tinand cont de factorul lichiditate, un investitor poate ramane blocat pe o pozitie in cadrul companiilor mici si poate iesi, intr-un final, in pierdere din cauza lipsei unui cumparator. Aceasta situatie a determinat ca actiunile companiilor mici sa inregistreze scaderi similare cu amplitudinea cresterilor.

“In momentul in care piata se va intoarce, vom asista la declinuri semnificative, atat pentru companiile lichide, cat si pentru cele mai putin lichide. Sa nu uitam ce s-a intamplat in a doua jumatate a anului 2008, cand am asistat la un declin rapid si sever pentru mai toate companiile listate pe piata interna. Inclin sa cred ca, intr-un astfel de scenariu descendent, companiile mai putin lichide vor inregistra o amplitudine mai ridicata”, sustine analistul Target Capital.

De aceeasi parere este si Andreea Gheorghe, care afirma ca indiferent de potentialul de dezvoltare al unei companii mici, tinand cont de specificul/istoricul evolutiei actiunilor de la BVB, in conditii de corectii, acesti emitenti sunt cei mai expusi. Ea mai precizeaza ca, in conditii de corectie, perceptia pentru risc creste si in acelasti timp lichiditatea pe companiile nelichide se restrange, generand variatii foarte mari de pret de la o zi la alta.

Radulescu recomanda investitorilor sa fie foarte precauti in luarea deciziilor de investitie pe astfel de titluri, in alegerea momentelor de intrare/iesire si a orizontului de plasament.