Planul de salvare: Motivul cresterilor

Planul de salvare: Motivul cresterilorBursa a incheiat sedinta de ieri cu aprecieri importante pe toti indicii si aproape toti emitentii. Cresterile de ieri au fost cele mai spectaculoase de la inceputul anului,

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 11,14%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 9,69%. Aprecierea indicelui principal al pietei este una istorica, fiind printre cele mai mari cresteri ale acestuia, insa de-a lungul timpului a suferit mai multe modificari de structura. In plus, in prezent, BET include si Condmag si Broker Cluj, companii care s-au aflat in topul cresterilor de ieri.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 13,57%, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 10,99. In acelasi timp, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 11,65% iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inchis pe cresteri de 8,85%.

“Toata piata a beneficiat de o revenire majora , dupa corectiile de saptamana trecuta. Amplitudinea mare a cresterilor de ieri se datoreaza scaderilor din sedintele anterioare insa motivul este planul european menit sa salveze orice tara de pe continent ce se va confrunta cu probleme de genul Greciei. Acest anunt a restabilit increderea investitorilor”, a declarat pentru Wall-Street Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

In acest moment, piata romaneasca este o imagine in oglinda a evolutiilor din Statele Unite ale Americii si Europa. Dupa scaderile drastice din zilele trecute, revenirile spectaculoase de ieri pot fi considerate normale, sustine Mihai Chisu.

Insa aceasta perioada este marcata de evolutii contradictorii, cu efecte spectaculoase atat atat in sens negativ, cat si pe cresteri, pe fondul unor piete financiare volatile.

“Cauza acestor cresteri este acest plan de salvare aprobat de Uniunea Europeana. Investitorii au actionat sub impulsul de moment, insa dupa ce informatia va fi digerata si se va vedea cat se sustenabil este, lucrurile se vor mai stabiliza”, crede Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Lichiditatea pietei de actiuni s-a redus cu ieri 20% fata de sedinta precedenta, la 49,04 milioane lei (11,77 mil. euro). Pe de alta parte, segmentul obligatiunilor a atras rulaje de 14,97 milioane lei (3,59 mil. euro).

Importam sentimente, cu amplitudine mai mare

Importam sentimente, cu amplitudine mai mareEvolutia Bursei romanesti este data de sentimentele importate din pietele straine, dar cu o amplitudine mult mai mare si fara sa se tina cont de situatia locala.

“Suntem captivi intr-o evolutie internationala pe care o importam si la cresteri si la scaderi, piata romaneasca nu are o evolutie previzibila in niciun sens. Insa aceste amplitudini se vor ameliora in zilele urmatoare si vor arata adevarata fata si vom vedea daca aceasta revenire a fost doar o reactie la scaderile din ultima perioada si, in functie de sentimentele din urmatoarea perioada, vom vedea incotro se indreapta piata”, explica Mihai Chisu.

Practic, bursa romaneasca sta sub semnul sentimentelelor, aceste amplitudini nu dau directiile pietei ci arata ca piata este incarcata psihologic si reactioneaza la orice vesti.

“Probabil ca cei care au deschis pozitii saptamana trecuta au preferat sa inchida acum, la randamente de cateva procente, pe principiul ca zilele acestea pot aduce alte vesti si alte evolutii imprevizibile”, considera Marcel Murgoci.

Cea mai mare crestere din piata in sedinta de ieri a fost inregistrata de titlurile Condmag Brasov (COMI).

In jurul orei 14, actiunilor li s-a majorat limita de variatie la 25%, cresterile avand loc pe fondul intentiei companiei de a accesa fonduri europene de circa 10 milioane de euro pentru un proiect de dezvoltare tehnologica.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au atins primul nivel maxim de variatie cu aproape o ora inainte de inchiderea sedintei, majorandu-se astfel tunelul de crestere pana la 25%.

Vezi aici Top 5 cresteri ale actiunilor in sedinta de ieri


Zilele urmatoare - decisive pentru conturarea trendului

Zilele urmatoare - decisive pentru conturarea trenduluiChiar daca si in perioada urmatoare vom copia evolutiiile pietelor straine si vom importa sentimente de incredere, brokerii consultati de Wall-Street se asteapta ca sedintele urmatoare sa fie decisive pentru conturarea unui trend, cel putin pe termen scurt sau mediu.

Astfel, Mihai Chisu se asteapta ca si astazi, cel putin in prima parte a zilei, sa fie tot cresteri pe bursa.

Si Murgoci vede o continuare a aprecierilor, dar intr-un ritm mai lent decat ieri. Dar tinand cont de perioada bogata in stiri si vesti, orice schimbare de situatie este posibila.

“La nivel international, in acest moment, ne aflam intr-o piata in care stirile sunt asimilate rapid, pietele financiare sunt sensibile la tot felul de znonuri. Pe plan local, bursa se ghideaza dupa ce se intampla afara, chiar daca la noi sunt discutii nu tocmai optimiste privind evolutia economica a tarii. Zilele urmatoare vor fi decisive privind conturarea mai concreta a unor trenduri”, explica Murgoci.

Romania, in fata unei noi crize?

Romania, in fata unei noi crize?Evaluarile la nivel macroenonomic facute de Fondul Monetar International arata ca Romania nu a iesit inca din perioada dificila.

Din contra, statul a gasit o solutie alternativa la majorarea cotei unice si a TVa, care pusese pe jar mediul de afaceri romanesc: reducerea drastica a cheltuielilor statului.

Astfel, cheltuielile salariale inregistrate la bugetul de stat urmeaza sa se reduca cu 25% de la 1 iunie 2010, iar cheltuielile asociate pensiilor si ajutorului de somaj se vor diminua cu 15%.

Mai mult, guvernul s-a angajat sa creasca veniturile bugetare chiar si prin majorarea taxelor si impozitelor in cazul in care masurile de reducere a cheltuielilor, stabilite in negocierile cu institutiile financiare, nu vor fi puse in aplicare pana in iunie sau nu dau rezultate

In acelasi timp, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca numarul bugetarilor trebuie redus cu 250.000 in cativa ani, intrucat sistemul bugetar consuma mult mai mult decat produce.

FMI si-a revizuit prognoza de crestere economica pentru Romania de la 1,3% la 0% sau chiar la un numar negativ, de -0,5%, dar se asteapta la reluarea cresterii economiei pana la sfarsitul anului, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Astfel, peisajul macroeconomic romanesc si perspectivele pe termen mediu nu incadreaza si imaginea unei burse pe crestere. Doar in situatia in care evolutiile externe vor conta mai mult si bursa isi va intra in rolul de anticipare a starii economice cu 6-7 luni, spun specialistii.