Cele mai noi produse: Derivate pe aur si pe actiunile SBX

Cele mai noi produse: Derivate pe aur si pe actiunile SBXGrupul Sibex, alcatuit din Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, Casa Romana de Compensatie si Depozitarul Sibex, a lansat astazi doua noi instrumente derivate: contractul futures pe actiunile bursei si contractul pe raportul spot dolar SUA/aur, odata cu inaugurarea noului sediu din Bucuresti.

Contractul futures pe actiunile Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu, (Sibex) are simbolul DESBX, scadente trimestriale de pana la 12 luni, iar marimea obiectului contractului este de 1000 de actiuni SBX, pasul de tranzactionare fiind de 0,0001 lei (0,1 lei/contract).

Actiunile SBX au fost lansate la tranzactionate pe piata spot administrata de Bursa din Sibiu in data de 22 ianuarie 2010. De atunci si pana in prezent investitorii au tranzactionat 3,95 milioane de actiuni, reprezentand 18,4% din capitalul social al bursei sibiene.

„Speram ca derivatele pe actiunile Sibex sa fie la fel de atractive pentru investitori ca si actiunile companiei, care au avut o evolutie buna de la lansare, atat sub aspectul lichiditatii cat si al pretului”, a declarat Teodor Ancuta (foto), presedinte director general Sibex.

Marja in cazul contractelor futures pe Sibex va fi de 22%, 22 de bani.actiune iar variatia zilnica va fi de 17 bani/actiune, au declarat reprezentantii Casei Romane de Compensatie.

In sedinta Sibex de ieri au fost inregistrate 5 contracte DESBX pe scadenta iunie, cotatia estimata de participanti fiind de 1,8 lei pentru o actiune a bursei sibiene.

Modalitatile de determinare a prelutului de inchidere, a pretului de lichidare, de executare la scadenta si orarul de tranzactionare sunt asemanatoare cu cele ale altor contracte cu active support pe actiuni de la Sibex.

Contractul futures pe raportul spot dolar SUA/aur, are simbolul SIBGOLD_USD, scadente trimestriale de pana la 12 luni, iar marimea obiectului contractului este de 10 Troy Ounce (311,034768 grame), pasul de tranzactionare fiind de 0,1 dolari SUA.

Pretul de lichidare la scadenta a pozitiilor ramane deschide este egal cu valoarea aurului comunicata de BNR in ziua de scadenta a contractului futures, transformata din RON/gram in USD/uncie.

Market maker pe acest contract va fi casa de brokeraj Delta Valori Imobiliare. Marja acestui contract va fi de 2%, adica 24 de dolari/uncie.

“Cred ca lansarea acestor noi contracte face parte din strategie de dezvoltare de produse noi. Cred ca o conditie importanta pentru cresterea lichiditatii este existenta market-makerului”, a declarat Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, crede ca in cazul contractului pe aur au fost cateva cereri din partea intermediarilor pentru a face arbitraj, de aici si denominarea in lei - pentru a nu exista diferenta de curs valutar.

Buget de marketing - 100.000 de euro

Buget de marketing - 100.000 de euroOficialii Sibex au anuntat ca anul acesta va fi unul varf al campaniei de marketing, fiind planificat un buget de 100.000 de euro, pentru promovare si educare.

Sediul din Bucuresti al bursei este situat pe Bulevardul Magheru, numarul 27, fiind achizitionat de grupul Sibex dupa o investitie de aproximativ 180.000 de euro, suma incluzand si investitiile ulterioare, au explicat oficialii bursei sibiene.

„Noul sediu va fi destinat unor activitati diverse cum ar fi organizarea de conferinte de presa, intalniri deafaceri, seminarii sau cursuri organizate de Bursa din Sibiu, in calitatea sa de organism de formare profesionala atestat de CNVM (cursuri de brokeri, ASIF, control intern, sau de initiere in tranzactionarea derivatelor)”, a mai spus Ancuta.

Presedintele Sibex spune ca s-au izbit de mai multe ori de brokeri care nu cunosc mecanismele pietei derivatelor, prin urmare vor inaspri conditiile de atestare si reatestare a brokerilor, aliniindu-le la standardele internationale.

Pe langa cursurile pentru brokeri si toti ceilalti interesati pe care Sibex le organizeaza si pe care va insista si pe viitor, bursa intentioneaza sa aduca in urmatoarele luni cei mai importanti market-makeri de pe cea mai mare piata de derivate din Europa, Eurex din Frankfurt, pentru a le explica intermediarilor romani ce inseamna si ce beneficii are institutia formatorului de piata.

Vezi ce planuri are Sibex privind piata spot, in acest an

Noutati de la Sibex

Noutati de la SibexDarius Cipariu (foto), directorul adjunct al Sibex, a explicat ca au in plan implementarea market-makerilor pentru toate produsele noi pe care le vor lansa.

Acest lucru nu inseamna ca toate produsele noi vor avea, implicit, si succes garantat. “Oficialii bursei de marfuri din Chicago ne spuneau ca acolo se implementeaza anaual 10.000 de produse, din care doar 10 merg bine”, a explicat Teodor Ancuta.

In acest sens, oficialii bursei sibiene au mai spus ca sunt in discutii avansate cu doua banci mari pentru a deveni market-makeri pe contractele euro/ron.

O alta noutate pe care operatorul o pregateste este implementarea procesului de livrare fizica pentru contractele futures pe actiunile Sibex,

“Avem sub administrare activul support si putem livra actiunilor investitorilor care aleg aceasta optiune. Modelul va fi implementat in cateva luni, dupa modificarea regulamentului”, a mai spus Cipariu.

De curand, Sibex a lansat aplicatia pentru telefonul mobil, in care investitorii pot vedea cotatii in timp real.

De asemenea, vineri, bursa va anunta un campionat de tranzactionare pe futures, impreuna cu Tradeville, la care vor participa cele mai mari centre universitare din tara. Concursul va fi promovat de acum, insa va incepe odata cu anul universitar 2010-2011.