Scaderi generalizate pe toti indicii

Scaderi generalizate pe toti indiciiSaptamana trecuta, indicele BET a coborat 8,14% si BET-C a pierdut 8,01 procente, in timp ce BET-FI a afisat o scadere de 17.19%.

Lichiditatea medie zilnica s-a depreciat cu 22.78% pana la 40.733 milioane, in timp ce capitalizarea bursiera a coborat cu 8.2% fata de saptamana anterioara, pana la 87.69 mld lei.

Valoarea toatala tranzactionata cu actiuni a crescut saptamana trecuta fiind de 203,6 milioane lei. Din aceasta, o pondere de 27% reprezinta tranzactii realizate cu actiunile din cosul indicelui BET, 66% pe Societatile de Investitii Financiare si 7% pe celelalte sectoare.

Tranzactiile cu obligatiuni au insumat 6,8 milioane lei, reprezentand doar 3,16% din valoarea toatala tranzactionata la BVB.

“Am avut o saptamana plina de evenimente pe plan intern, acestea sustinand in continuare o volatilitatea crescuta pe bursa si deprecieri importante pe indicii bursieri. Deciziile luate de Guvern in aceasta perioada si rabufnirea sectorului bugetar reflecta starea de fapt a economiei romanesti, evenimentele luand o intorsatura diferita fata de anticiparile de acum cateva luni in care se spera ca anul 2009 se va incheiaa cu o usoara crestere economica. Scaderea veniturilor unei bune parti din populatie poate avea pe finalul anului efecte negative multiple, majoritatea sectoarelor din economie urmand a fi afectate”, scriu analistii Intercapital Invest, in raportul saptamanal.

Mai mult, acestia cred ca un trend de scadere de cateva luni si per total un an mai slab pe bursa, scaderea dividendelor acordate de companii sunt factori ce ar trebui sa duca la un 2010 foarte slab pentru profitabilitatea SIF-urilor.

“O situatie la fel de negativa este valabila pentru bugetele multor companii, situatia fiind generalizata la nivel de economie”, se mai arata in raportul Puls Capital.

Vor continua corectiile?

Vor continua corectiile?Toti factorii negativi din ultima perioada s-au tradus in necesitatea unei ajustari pe piata de capital, care a crescut din martie 2009 pana in martie 2010 pe baza unor perspective optimiste.

“Pana acum, fata de maximele atinse in acest an, indicii BVB au cunoscut o depreciere de 20-35%, insa nu cred ca lucrurile se vor opri aici, in urmatoarea perioada, pe fondul situatiei interne si internationale nefavorabile, actiunile romanesti putand fi supuse in continuare la deprecieri. Tehnic, dupa scaderile puternice din ultimele saptamani, in primele zile putem asista si la aprecieri de scurta durata”, explica Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Astfel, dupa saptamana trecuta cu scaderi generalizate, in urmatoarele cateva sedinte, bursa ar putea avea evolutii usor pozitive, insa pe termen lung nu exista premise pentru reluarea cresterilor.

“Nu ma astept la evolutii spectaculoase in sus, mai ales ca zilele urmatoare vor veni vesti legate de evolutia acordului cu FMI si alte stiri ce vor avea impact si in piata de capital", a declarat Alin Brendea, director Prime Transaction.

Una din cele mai importante vesti ce vor aparea in zilele urmatoare este legata de continutul scrisorii de intentie catre Fondul Monetar International.

Guvernul va aproba in sedinta de miercurei aceasta scrisoare si, imediat dupa aceea, isi va asuma raspunderea pe un proiect de Lege care sa puna in aplicare scrisoarea de intentie si masurile de sustinere a activitatii economice si a locurilor de munca in Romania. Premierul Emil Boc a precizat ca alternativa la reducerea cheltuililor este majorarea taxelor.

Evolutii ale emitentilor din ultimele zile

Evolutii ale emitentilor din ultimele zileSaptamana trecuta, SIF Oltenia (SIF5) a fost din nou cel mai lichid emitent, cu un rulaj de peste 72 milioane lei. Cursul a marcat un maxim de 1,51 lei / actiune luni, un minim de 1,2 lei / actiune vineri, si o scadere fata de inchiderea de saptamana trecuta de 22,93%, pe un volum al tranzactiilor ridicat, cu 15% mai mare decat in saptamana predenta, se arata in raportul saptamanal al Prime Transaction.

Cu o lichiditate de 30 de milioane lei, in crestere cu 83% fata de rulajul de saptamana trecuta, SIF Moldova (SIF2) inchide saptamana la un nivel de pret de 0,95 lei pe o variatie negativa de 15,9%. Luni si joi cursul a stabilit maximul la 1,1 lei / actiune dupa care a scazut vineri cand s-a atins minimul la 0,95 lei / actiune.

BRD a scazut saptamana trecuta cu peste 7%, pana la un nivel de pret de 13 lei / actiune, pe un rulaj in crestere cu aproape 22%. Maximul a fost atins marti la 14 lei / actiune, dupa care a urmat scaderea iar minimul a fost de 12,7 lei / actiune vineri.

Scadere puternica si pentru actiunile Erste Group Bank (EBS) pana la un nivel de pret de 122 lei / actiune, pe un rulaj in scadere cu 4% fata de saptamana trecuta. Minimul a fost atins vineri la un curs de 121 lei / actiune, in timp ce maximul a fost inregistrat marti la 136 lei / actiune. Banca Carpatica (BCC) a marcat o scadere de aproape 7% pe un volum in scadere cu 32% fata de saptamana trecuta.

OMV Petrom (SNP)a inchis saptamana cu o scadere de 4% pe un rulaj de trei ori si jumatate mai mare decat rulajul saptamanii trecute. Cursul a atins un minim de 0,285 lei/actiune marti, crescand apoi pana la un maxim de 0,309 joi.

Rompetrol Rafinare (RRC) a terminat saptamana pe o variatie pozitiva de 0,44 procente pana la un pret de 0,0683 lei / actiune. Cursul a atins un maxim de 0,0710 lei/actiune miercuri si un minim de 0,0680 luni.