1 / 4

Aurul - garantia perfecta pentru portofoliu

In ultimii zece ani, aurul s-a dovedit a fi cel mai bun activ. Incepand cu anul 2001, pretul acestuia a crescut de aproape cinci ori; exprimat in euro, acesta a inregistrat o crestere anuala de aproximativ 13,5%, se arata intr-un raport al grupului Erste.

Insa, cresterea pretului aurului nu este inca perceputa ca fiind sustenabila. In urma achizitiilor de aur facute de bancile nationale ale Indiei, Arabiei Saudite si Chinei, bancile centrale au devenit cumparator net, pentru prima data in ultimii 20 de ani. Analistii Erste Group considera ca este vorba de o noua etapa a pietei in crestere.

“Pe masura ce increderea in moneda fiduciara scade constant, aurul isi demonstreaza din nou stabilitatea valorii, asa cum a facut-o si pana acum, de-a lungul secolelor. Cea mai buna dovada a faptului ca nivelul actual al pretului aurului nu este nici pe departe o situatie speculativa este comparatia dintre datoria publica si aurul detinut”, scriu analistii Erste.

Daca s-ar acoperi cu aur 10% din datoria publica a SUA, pretul aurului ar trebui sa urce la 4.500 de dolari. In prezent, expertii preconizeaza ca pretul aurului va ajunge la aproximativ 2.300 dolari, pe termen mediu. Intr-un interval de un an, acestia prevad un pret de 1.600 dolari pe uncie.

Cererea investitorilor pentru aur isi continua tendinta ascendenta. In 2009, s-a ridicat la 1.270 tone. In special fondurile tranzactionate la bursa – ETF (594 tone) au inregistrat o crestere semnificativa. Se estimeaza ca aurul va detine treptat o pondere tot mai mare in alocarea activelor. Aurul devine tot mai tentant chiar si pentru marile fonduri de hedging.

Se spune ca aurul este investitia preferata a celor care propovaduiesc sfarsitului lumii, a pesimistilor si a propagandistilor fricii care mizeaza pe caderea sistemului financiar.

„Deseori se trece cu vederea faptul ca aurul este o excelenta garantie pentru portofoliu, avand in spate o istorie de mai multe mii de ani,“ a declarat Ronald Stöferle, analist aur in cadrul Erste.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri