Entuziasm in piata locala: "Cea mai buna stire despre FP"

Entuziasm in piata locala: "Cea mai buna stire despre FP"Mult-asteptata Ordonanta 81, ce clarifica si inlatura ultimele piedici spre o listare rapida a Fondului Proprietatea, este considerata de specialistii consultati de Wall-Street cea mai importanta stire despre FP din ultima perioada.

“Ordonanta este cea mai importanta stire din ultimul an in aceasta zona, foarte aproape ca importanta de cea a castigarii mandatului de administrator de Franklin Templeton. Cred ca este inceputul propriu-zis a altceva. Faptul ca ordonanta a trecut de Camera Deputatilor inainte de vacanta parlamentara inseamna ca exista si vointa politica in aceasta directie”, a declarat Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest.

In opinia sa, daca va fi urmat scenariul listarii tehnice, fara IPO, termenul de final de an este realist, in cazul convocarii Adunarii Generale a Actionarilor pana cel tarziu in septembrie.

Dupa aprobarea de Camera Deputatilor, urmeaza ca legea sa mearga la presedintie pentru promulgare, ulterior ramanand sa fie publicata in Monitorul Oficial.

“Estimam ca publicarea se va petrece in a doua jumatate a lunii iulie. Imediat dupa intrarea in vigoare a legii, va fi convocata adunarea generala a actionarilor (sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie) care va avea pe ordinea de zi teme ca modificarea actului constitutiv pentru preluarea administrarii Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton, stabilirea marimii dividendelor aferente anilor 2008 si 2009, precum si listarea Fondului in acest an la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Ionut Popescu, director general al FP, intr-un comunicat de presa.

Si Corin Trandafir, avocatul familiilor Auschnitt si Malaxa, cei mai mari actionari minoritari ai Fondului, membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea si partener Rubin Meyer Doru&Trandafir, crede ca aceasta este cea mai buna stire din ultimii ani in legatura cu Fondul Proprietatea.

“Acum, nu a mai ramas niciun obstacol in calea listarii, astfel incat cred ca aceasta este posibila pana la finalul acestui an”, a declarat Trandafir.

Insa, din exterior, lucrurile nu se vad in aceeasi nota optimista. Ovidiu Fer, analist la compania ceha Wood, crede ca listarea pana la sfarsitul anului este posibila, dar nu probabila, fiind sanse mai mari sa se intample la inceput de 2011.

“Va incepe o discutie foarte ampla acum legat de cum e mai bine sa se faca listarea. Atentie mare, din cate stiu, in faza initiala listrea TREBUIA sa se faca cu IPO, iar acum se POATE face doar prin float. Eu cred ca varianta de listare prin IPO ar putea fi mentinuta. “Mingea” va fi la Templeton, care, din cate stiu, declarau ca intentioneaza cu IPO. O oferta pe 2 piete (BVB si Londra/NY), asa cum era intentionat, are avantajul ca atrage bani pentru stat (in idea ca se vinde un anumit procent). De asemenea, cred ca Fondul merita o asemenea listare in adevaratul sens”, crede Ovidiu Fer.

Insa, el considera ca listarea FP este foarte benefica pentru piata romaneasca, putand redeschide discutii privind un upgrade al Romaniei in MSCi, de la statutul de piata de frontierea la cel de piata emergenta. “Si mai important, cred ca un imbold ar veni de la Templeton care ar putea impinge din interior companiile din portofoliu catre listare”, a mai spus Fer.

Micii actionari: Este una dintre cele mai importante stiri

Micii actionari: Este una dintre cele mai importante stiriLa publicarea articolelor despre aprobarea ordonantei de urgenta, cititorii Wall-Street, actionari ai Fondului Proprietatea, au reactionat pozitiv la aceasta stire.

”Ne-ati dat cea mai buna si mult asteptata veste de catre multi actionari ai FP. Va multumim!”, scria Popescu, un actionar al FP.

“Era si timpul. Romania are nevoie sa arate o reforma reala in justitie, bursa are nevoie de listarea FP ca de aer, mii de oameni vor primi despagubiri in bani de la ANRP, Franklin Templeton va inlocui o parte din dinozaurii care conduc anumite companii din componenta Fonudului Proprietatea. Este unul din cazurile fericite, dar din pacate destul de rare in Romania in care politicul asculta si de economic. In asteptarea listarii speram ca Fondul Proprietatea sa fie o alta poveste de succes a lui Franklin Templeton. Sunt convins ca daca va gasi intelegerea necesara din partea autoritatilor, dl Mobius poate sa aduca investitii semnificative in Romania. Felicitari si lui Ionut Popescu, primul presedinte al FP care face ceva cu adevarat in folosul actionarilor”, a comentat Dorin D.

Un cititor anonim crede ca aceasta este una din cele mai importante stiri pentru piata de capital. “Prezenta lui Franklin in Romania prin administrarea FP poate da o noua dimensiune bursei romanesti. Actualii actionari merita sa primeasca stiri bune dupa atatia ani de asteptare”, a mai spus acesta.

Am primit insa si o solicitare directa catre Ionut Popescu, directorul FP, in care un despagubit ii solicita grabirea procesului de listare, motivand ca orice amanare inseamna foarte mult, mai ales in conditiile actuale de austeritate.

“D-le Ionut Popescu ,
Intelegem ca dupa publicarea in monitorul oficial a OUG 81/2007 (estimata in a doua jumatate a lunii iulie, este posibila mai devreme) se poate convoaca imediat AGA . De ce convocati aceasta AGA tocmai la sfarsitul lunii august chiar septembrie spuneti si nu la sfarsitul lunii Iulie, incat sa putem spera si noi micii actionari la primirea dividendelor si listarea la bursa mai devreme cu o luna, mai ales ca ne-ati promis ca ve-ti lista FP la bursa in septembrie a.c.? Credem ca este posibil acest lucru, mai ales ca dl. Mobius declara in urma cu cateva zile ca va lista FP cat mai repede posibil, daca va obtine aprobarea finala din partea statului roman pentru preluarea adminstrarii FP. Iata ca aceasta aprobare s-a obtinut ramanand sa mai fie semnata de presedintie si publicata in monitorul oficial. Credeti-ne ca orice amanare, chiar si cu o luna, ni se pare acum foarte mult, in conditiile de austeritate anuntate, ce vor intra in vigoare probabil incepand cu luna august”, a comentat actionarul FP pe Wall-Street.ro.

Ce inseamna aceasta ordonanta

Ce inseamna aceasta ordonanta“In primul rand, transferul pachetelor participatiilor transmise Fondului a capatat putere de lege prin aceasta ordonanta. Pentru mine, ca reprezentant al unor actionari, este foarte important ca a disparut riscul unei eventuale nationalizari”, a explicat Corin Trandafir (foto).

Aprobarea ordonantei de Guvern de catre Parlament permite anularea actiunile neplatite de Ministerul de Finante, ceea ce creeaza premisele distribuirii dividendelor pe 2008 si 2009.

“Amendamentul referitor la anularea actiunilor neplatit ale statului este foarte important, el creeaza premisele distribuirii dividendelor pentru anii 2008 si 2009. Legea prevede minim 50%, caz in care vorbim de un dividend de minim 0,4% lei/actiune”, a mai spus avocatul familiilor Auschnitt si Malaxa.

Totodata, ordonanta va elimina si obligatia pe care o are actionarul majoritar al Fondului Proprietatea, Ministerul de Finante, de a derula o oferta publica pentru listare. “Un IPO ar fi prelungit procesul, pe langa faptul ca nici conditiile actuale de piata nu sunt prielnice”, a explicat Tradafir.

O alta prevedere a Ordonantei 81 vizeaza amendamentele actului constitutiv al Fondului, care trebuie in prezent aprobate si de Guvern, lucru care a ingreunat de cele mai multe ori activitatea si deciziile FP. Astfel, in urma aprobarii Ordonantei 81, hotararile AGA vor fi suficiente pentru modificarile actului constitutiv.

In acelasi timp, Ordonanta 81 confirma indirect ca Franklin Templeton este administartorul Fondului, iar aprobarea de AGA este doar o formalitate, considera Lupsan.

Aprobarea ordonantei va avea o influenta pozitiva si asupra pretului actiunilor FP. Adi Lupsan se asteapta ca pretul sa urce peste 0,4 lei/actiune.

Actorii din piata bursiera asteapta revolutia: Listarea Fondului Proprietatea