"S-a decis adancirea recesiunii economice"

"S-a decis adancirea recesiunii economice"Decizia Guvernului de a creste TVA la 24%, dupa ce reducerea pensiilor a fost declarata neconstitutionala pune pe jar mediul de afaceri. Inca din mai, cand aceasta masura era vehiculata ca facand parte din planul executivului, existau multe ingrijorari privind efectele negative ale acestora.

Consumul va scadea si mai mult, evaziunea fiscala va atinge cote si mai ridicate in Romania, iar multe dintre firmele care au reusit sa treaca de primul val al crizei vor intra in faliment in cazul unei majorari a TVA. In plus, veniturile populatiei se vor reduce, in prima faza din cauza unei cote unice de impozitare mai ridicate si, in a doua faza, vor avea o putere de cumparare mai redusa din cauza ca totul se va scumpi ca urmare a majorarii cotei TVA. [Ce spune mediul de afaceri despre amenintarea cresterii TVA si a cotei unice]

Daca bursa locala a corectat in perioada aprilie – mai anticiparile negative legate de reducerea salariilor bugetarilor si pensiilor, majorarea impozitelor si taxelor reprezinta factori de adancire a recesiunii economice din Romania pentru o perioada mai mare de timp si implicit motive pentru un cadru negativ pe piata de actiuni.

Vineri s-a decis practic adancirea recesiunii economice ce nu numai ca se poate prelungi in 2011, dar poate fi mult mai abrupta acum in 2010”, sustine Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza al Intercapital Invest, in raportul saptamanal.

Impozite indirecte mai mari pot genera inflatie, ceea ce pune o presiune importanta pe deciziile de politica monetara, lasand autoritatilor in cauza o marja de manevra mai ingusta pentru a da o directie agregatelor economice.

Un mediu de afaceri impredictibil, prin imposibilitatea de a se putea realiza bugete si planuri de investitii sau prin neputinta anticiparii unor factori de natura fiscala, nu este dorit de niciun antreprenor roman sau investitor strain care ar dori sa investeasca in Romania si sa spere la o dezvoltare solida a businessului sau. Acestea se adauga la un mediu de afaceri oricum destul de ostil antreprenorilor si unor conditii de scadere economica. Bugete sau poate chiar investitii realizate la inceputul anului prezinta validitate zero in acest moment”, mai noteaza analistul Intercapital.

Astfel, un mediu investitional ostil, o dobanda reala zero sau, cine stie, chiar negativa ne pot duce catre acelasi probleme pe care le-am cunoscut in anii 2008-2009 si anume la deprecierea treptata si sigura a cursului de schimb.

Ce urmeaza pentru bursa?

Ce urmeaza pentru bursa?Mediul de afaceri este extrem de ingrijorat de planul B – majorarea TVA-ului la 24%. Exista ingrijorari ridicate si agitatia s-a simtit si pe bursa si in piata monetara de la finalul saptamanii trecute.

Evolutia de vineri a Bursei a fost sub impactul stirii, s-a reactionat violent, fara a se analiza. Dar weekend-ul ar putea fi un sfetnic bun si este posibil ca in zilele urmatoare sa vedem alta atitudine a investitorilor. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca in aceste zile se va discuta mult, se vor aduce noi lamuriri asupra a ceea ce se va intampla. Asa ca evolutia sedintelor urmatoare va fi influentata si de noile stiri”, a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Finalul de saptamana a adus un pesimism puternic pe bursa de la Bucuresti schimband brusc la 180 de grade asteptarile investitorilor locali, indicii BVB cunoscand deprecieri insemnate si relativ rupte de contextul extern, unde au existat scaderi de mai mica amploare.

Motivul? Un context intern inrautatit dupa deciziile Curtii Constitutionale in legatura cu masurile economice de austeritate (reducerea salariilor sectorului bugetar si a pensiilor) luate in graba intr-un mod simplist de catre Guvernul actual.

“Invalidarea partiala de catre Curtea Constitutionala a propunerilor Guvernului pentru mentinerea in limitele admise de FMI a deficitului bugetar au provocat insa vineri panica pe bursa de la Bucuresti, implicatiile acestor evenimente fiind extrem de negative pe termen lung, solutiile alternative fiind in masura sa afecteze de data aceasta direct si grav mediul privat”, considera Andreea Gheorghe.

Cu siguranta avem un context diferit fata de cel pe care il aveam inainte cu o saptamana.

Pe bursa locala insa conteaza si evolutia pietelor externe si, dupa o sedinta de panica pe bursa locala, in conditiile unei inchideri pe verde in SUA, analistul Intercapital crede ca putem asista la un rebound pe indicii BVB in prima sedinta.

Lucrurile raman insa incadrate intr-un context negativ intern si neutru pe extern, anul 2010 urmand a fi unul extrem de dificil pentru investitia in actiuni listate”, a conchis analistul Intercapital.

"FMI ne-a salvat de la colaps, dar ne tine pe masa de tortura"

"FMI ne-a salvat de la colaps, dar ne tine pe masa de tortura"Directorul departamentului piete de capital al ING Bank, Florin Ilie (foto), crede ca majorarea taxelor mai devreme decat ne asteptam este o solutie rapida, care vine din cauza lipsei de masuri anti-criza ce trebuiau luate inca de anul trecut.

“Toti ne asteptam ca la un moment dat taxele sa creasca, ca plata a faptului ca nu s-a facut nimic si s-a tot asteptat ca lucrurile sa se rezolve de la sine. Clasa de mijloc din Romania va plati din nou facturile Guvernului Roman. Aceasta situatie este un rezultat al politicii guvernamentale slabe”, a declarat Florin Ilie, pentru Wall-Street.

In opinia sa, chiar daca FMI va amana o vreme acordarea transei, dupa aplicarea “nefericitelor” masuri, Romania va primi banii.

“Din cauza banilor de la FMI, Guvernul a mai dormit un an pe banii nostri. Chiar daca acest acord a fost o masura necesara, Guvernul s-a folosit de ea sa mai astepte un an. Desi FMI ne-a scapat de la un colaps, acum ne tine pe masa de tortura”, a mai spus Ilie.

Bursa de Valori Bucuresti a avut vineri o evolutie puternic negativa, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, ce a generat un val de incertitudini in piata. Indicele financiar BET-FI a pierdut ieri aproape 10 procente, piata avand o lichiditate ridicata, comparativ cu media ultimelor luni.

“Cred ca pe termen scurt, Bursa va fi afectata de aceasta situatie si va da semne de slabiciune in primul rand cauza incertitudinii. Si cand se adopta o masura, fara sa fie respinsa de CCR, tot planeaza incertitudinea. La noi si cand se vrea nu se poate. De asemenea, o majorare a impozitelor si taxelor ar fi o lovitura pentru companii si pentru valoarea acestora de piata”, sustine Ilie.