Evolutia de la listare

Evolutia de la listarePrima zi de tranzactionare a titlurilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pe propria piata a adus titlurilor o scadere de 20%, insa lichiditatea atrasa a fost cea mai mare din piata. In prima zi actiunile au debutat la un pret de 30,7 lei si au inchis la cotatia de 24,5%.

De la inchiderea primei zile, actiunile BVB au crescut cu aproape 9 procente, pretul din sedinta de ieri fiind de 26,6 lei/actiune.

La aceasta cotatie, Bursa are un PER (Rata pret/castig pe actiune) de 24,51, un P/BV (Rata pret/ valoare contabila pe actiune) de 2,26, un indice P/S (Rata pret/vanzari pe actiune) de 8,7 si o capitalizare de 204, 13 milioane lei.

De asemenea, indicatorul EPS (earnings per share – profit net pe actiuni) este de 1, 09, iar randamentul dividendelor (DIVY)de 3,85.

Luand ca esantion un numar de 17 burse listate, mediile multiplilor de tranzactionare P/E, P/B si P/S la inceputul lunii iunie erau de 18,47, 4,17 si 7,26, conform unui raport al Intercapital Invest, realizat inainte de listarea BVB. Astel, media marjei nete a profitului inregistrata de BVB la finalul anului 2009 este usor mai ridicata fata de media celorlalte burse listate.

In ziua listarii, pe titlurile Bursei s-au realizat 1.550 de tranzactii cu 382.205 de actiuni, ceea ce reprezinta circa 5% din capitalul social al companiei. Lichiditatea atrasa a fost de 9,91 milioane lei (2,35 mil. euro), cel mai mare rulaj realizat in piata in cursul sedintei de tranzactionare din 8 iunie.

Ulterior, evolutia titlurilor s-a mai stabilizat si s-au aliniat la parametrii dati de piata de capital in ansamblu.

“Cred ca la ora actuala cotatia se afla in parametrii dati de piata de capital in ansambul. Numai in conditiile unui optimism in piata analizele fundamentale pot determina propulsarea cotatiei”, crede Adrian Barbulescu, analist la firma de brokeraj Prime Transaction.

In cele trei saptamani de la listare, au fost tranzactionate in total 717.888 actiuni BVB, reprezentand 9,53% din capitalul social, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 18,7 milioane lei, intr-un numar de 4,254 tranzactii. Astfel, valoarea medie pe tranzactie a fost de 4.406 lei in cele 15 zile.

Astfel, chiar daca in primele zile de tranzactionare s-au inregistrat schimburi importante de pachete pe titlurile bursei, daca lichiditatea pietei va ramane redusa in aceasta vara si actiunile BVB vor evolua in consecinta.

BVB - Unul din cei mai puternici emitenti financiari?

BVB - Unul din cei mai puternici emitenti financiari?Inainte de listare, specialistii si actorii pietei spuneau ca BVB are toate sansele sa devina unul din cei mai puternici emitenti din sfera financiara listati.

In comparatie cu bancile, fondurile de investitii sau asiguratorii BVB-ul au mai putine “grade de libertate”, deci mai putine oportunitati disponibile ce s-ar putea transforma in IPO-uri si ar putea atrage resurse, cu potential de a transforma emitentul in unul dintre cei mai puternici emitenti de pe piata.

“Daca ar fi sa dau dovada de un optimism peste medie as putea sa fiu de acord cu afirmatia, insa daca e sa ne uitam la evolutia BVB de cand s-a infiintat si pana acum constat ca este legata de modul de dezvoltare a societatii si economiei romanesti. Prin urmare, daca vom avea parte de evolutii coerente si predictibile ale mediului economic atunci putem sa speram la ceva frumos, altfel cred ca nu va iesi in fata plutonului financiar”, crede Adrian Barnulescu.

Titlurile pot reprezenta o actiune mai stabila decat cele aferente bancilor pentru ca genul de riscuri la care se expun sunt relativ diferite si in contextul actual bancile au riscuri mult mai mari decat BVB, a mai spus analistul.

In acelasi timp, Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeviile, crede ca actiunile BVB vor avea o volatilitate de pret mai scazuta decat cea a bancilor.

“Acest lucru se va intampla datorita faptului ca BVB nu are datorii si detine o suma importanta de lichiditati care poate sustine orice fel de cheltuieli operationale sau de dezvoltare din viitorii ani. Spre deosebire de BVB, bancile tebuie constant sa se refinanteze si orice inrautatire a cadrului macro-economic general, orice crestere a nivelului dobanzii se va reflecta intr-o crestere a costului de refinantare. De aceea valoarea de piata a bancilor va fi mult mai volatila decat valoarea de piata a Bursei”, a explicat brokerul.

Deceniul anilor 2000 a reprezentat primul deceniu intr-o perioada foarte lunga de timp in care dobanda atasata valutelor forte a stat constant sub 10% (si mai mult de jumatate din acest deceniu sub 5%). Rezultatul acestei stari de fapt a fost un acces foarte facil la finantare. Acest acces facil la finantare a contat enorm de mult pentru mediul corporatist privat din Romania. Accesibilitatea creditelor a facut ca mediul privat corporatist romanesc sa nu resimta nevoia de a atrage capital prin bursa.

“Uitandu-ne in viitor, urmatorii zece ani probabil vor reprezenta opusul din punct de vedere al atitudinii bancare catre noi imprumuturi. Noile reglementari din domeniul bancar, extinderea fara limite din deceniul incheiat vor lasa cicatrici. Sistemul bancar in ansamblul lui va fi mult mai putin interesat de extindere si mult mai interesat de conservare. Ca atare, noile imprumuturi vor fi relativ putine, relativ mici si relativ scumpe. In aceste conditii, mediul privat corporatist in cautare de resurse pentru extindere (sau supravietuire) se va reorienta spre mediul bursier. BVB are sansa in urmatorii zece ani sa devina un pilon important al economiei nationale”, a mai spus Ciubotaru.

Ce perspective sunt pentru evolutia actiunilor BVB?

Ce perspective sunt pentru evolutia actiunilor BVB?Evolutia actiunilor BVB este in trend cu lichiditatea pietei, insa analistii spun ca trebuie tinut cont si de faptul ca pretul actual se datoreaza probabil unei presiuni mai mari la vanzare, dat fiind ca o parte dintre investitorii vechi au asteptat cu nerabdare momentul listarii in urma careia posibilitatea de vanzare a actiunilor a devenit mai facila, putand astfel acoperi nevoia de lichiditati, stringenta in perioada de criza, pentru multe SSIF-uri.

Evolutia titlurilor poate constitui un indicator al lichiditatii de pe pietele de tranzactionare administrate de Bursa de Valori Bucuresti. Totodata, pretul reflecta si asteptarea investitorilor privind evoutia viitoare.

Astfel, pretul actual contine sau ar trebui sa contina si o componenta a proiectelor viitoare precum: implementarea conturilor globale si a vanzarilor in lipsa, viitoarele privatizari prin intermediul BVB, ridicarea pragului la SIF-uri, listarea Fondului Proprietatea si chiar eventuale proiecte/parteneriate regionale sau internationale pe care BVB le poate dezvolta.

Andrei Ciubotaru este de parere ca pretul actiunii BVB se va inscrie pe un trend similar indicilor BET si BET-FI.

Si Adrian Barbulescu sustine ca titlurile BVB vor urma trendul general al pietei. “Insa, in functie de planurile de dezvoltare ale BVB si rezultatele implementarii lor, lucrurile pot evolua intr-o directie favorabila cotatiei”, crede analistul.

Astfel, perspectiva ca actiunile bursei sa faca nota discordanta in sens pozitiv ar aparea numai daca vom asista la evenimente in activitatea ei care sa duca la o consolidare a pozitiei cu mult peste asteptarile pietei. “In lipsa unor astfel de lucruri se va misca in directia generala a pietei”, a conchis Barbulescu.