Alba-neagra cu statutul de valori mobiliare

Alba-neagra cu statutul de valori mobiliareConform protocolului de la Kyoto, Romania trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 8%. Scopul alocarii certificatelor de emisii de gaze prin acest tratat a fost sa le dea posibilitatea producatorilor, practic a poluatorilor, sa valorifice certificatele si banii, sa ii investeasca in tehnologii de reducere a emisiilor de noxe pentru care primesc un alt tip certificat, pentru a stimula reducerea poluarii si cresterea ponderii de energie verde.

In luna aprilie 2009, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a stabilit ca certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (CO2) sunt valori mobiliare si sunt incidente prevederilor aplicabile legislatiei pietei de capital din Romania, pe fondul hotararii Bursei din Sibiu de a constitui si administra un sistem alternativ de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Insa, in luna martie a acestui an, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat suspendarea avizului CNVM privind clasificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera drept valori mobiliare. Acestea nu vor mai putea fi tranzactionate pe piata de capital. Suspendarea a venit dupa ce KDF Energy, trader de certificate de emisii CO2, a contestat in instanta si a cerut stabilirea modalitatii de taxare a tranzactiilor cu aceste titluri, considerate marfuri de ministerele Finantelor si cel al Economiei.

Radu Toia (foto), directorul CNVM, a declarat ca pana la acest moment Comisia nu a primit nicio instiintare de la Curtea de Apel, nicio motivatie a suspendarii, astfel incat situatie este blocata, neputand fi facut recurs.

Intre timp, tranzactiile cu aceste certificate s-au intors in piata gri, exceptand cazurile in care sunt realizate schimburi de traderii autorizati pe piete internationale de mediu.

Fiecare poluator isi deruleaza tranzactiile dupa posibilitati si relatii, statul pierde TVA din fraudele tot mai frecvente si statutul certificatelor se imparte intre valori mobiliare, cum a avizat CNVM, marfuri (dupa tranzactiile derulate la BRM) sau prestari de servicii, cum sustine Ministerul Finantelor.

Valoare mobiliara, instrument financiar sau prestare servicii?

Valoare mobiliara, instrument financiar sau prestare servicii?Anca Dumitru (foto) crede ca ar trebui gasita o solutie care sa aduca avantaje superioare participantilor la piata.

“O varianta ar fi clarificarea de catre CNVM ca instrument financiar si nu ca valoare mobiliara, care are caracteristici mai limitate”, a declarat directorul BVB, intr-un semniar pe tema certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera organizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

O valoare mobiliara nu poate fi tranzactionata decat pe o piata reglementata, exclude practic alte posibilitati de tranzactionare. Insa, o clasificare ca instrument financiar ar aduce bursa ca o completare a pietei actuale, putand fi tranzactionare oriunde.

Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, spune ca vor discuta aceasta posibilitate cu toti participantii, insa si-a exprimat dezacordul, motivand ca o piata reglementata este mult mai bine autorizata si supravegheata si are ca participanti doar intermediarii supravegheati.

Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri, vorbea despre un paradox – in timp ce se discuta despre crearea unei piete reglementate pentru aceste certificate, Bursa Romana de Marfuri a facut in aprilie tranzactii cu 5% din volumele de certificate din Romania, avand rulaje mai mare decat la Bluenext, intr-o zi.

“Operatorii au prins gustul acestor tranzactii, am avut si swap-uri, nu doar vanzare-cumparare. Lucrurile evolueaza, insa lichiditatea ramane problema esentiala a pietei”, a mai spus Stoica.

El a mai spus ca pozitia Bursei Romane de Marfuri este de gasi posibilitatea de a tranzactiona in paralel, si pe BRM si pe piata reglementata. “Nu avem nimic impotriva sa se tranzactioneze pe burse, dar sa ne lasati si pe noi sa respiram”, a mai spus Stoica.

In 2009, dupa ce Comisia a calificat certificatele drept valori mobiliare, Sibex a decis sa organizeze o piata pentru tranzactionarea lor.

“Studiind ce se intampla in UE, am sesizat solutia de a lansa instrumente financiare derivate pe acest active support, cu decontare zilnica, dupa modelul bursei de energie din Londra”, a explicat Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex.

Principalele probeleme intaminate au fost cu regimul TVA pentru aceste instrumente. Contractul futures nu e purtator de TVA, insa activul suport este, asadar trebuie facuta o facturare intre vanzator si cumparator si procesul este greoi.

“Conditia necesara pentru ca aceasta piata sa fie transparenta este sa dispara aceasta problema – clarificarea lor ca instrumente financiare ar fi o solutie”, a mai spus Cipariu.

Pe de alta parte, un reprezentant al Ministerului Finantelor a explicat ca certificatele sunt purtatoare de TVA pentru ca, in Codul Fiscal, sunt considerate prestari de servicii taxabile, fiind vorba de cedarea dreptului de a polua.

Intrebat ce s-ar intampla daca o persoana fizica ar cumpara astfel de certificate, oficialul Ministerului a explicat ca se impune o analiza daca persoana respective desfasoara o activitate economica, caz in care se va impozita.

“Regimul fiscal din Romania pune bariere in ceea ce priveste aceste discutii”, a conchis Radu Toia.

Solutia - Directiva Europeana

Solutia - Directiva EuropeanaStudiul de impact realizat in vederea adoptarii proiectului de regulament al Comisiei Europene privind licitatiile certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera prevede ca platforma comuna a licitatiilor (piata primara) ar trebui sa fie o piata reglementata in sensul MiFID.

“Daca piata primara primara va fi din 2012 legata de bursa, si piata secundara ar trebui sa fie tot acolo”, a declarat Radu Toia.

Avand in vedere cazurile de tranzactionare frauduloasa identificate pe pietele secundare spot pentru EUA, Comisia Europeana exploreaza doua optiuni: sa reglementeze EUA ca instrumente financiare si sa reglementeze prin completarea MiFID tranzactiile cu EUA ca valori mobiliare si nu doar instrumente financiare derivate sau sa reglementeze printr-un regim special pietele spot pentru EUA.

Oricare ar fi rezultatul, CE doreste acordarea de responsabilitati autoritatilor de reglementare financiara cu privire la toata piata de certificate de emisii de gaze cu efect de sera in toate statele membre. Comisia a consultat statele membre, iar dintre cele care au raspuns pana acum, Germania, Franta, Marea Britanie, Polonia, Austria si Romania si-au exprimat acordul, in timp ce doar Luxemburg si Olanda au fost sceptici, motivand ca nu au cunostinte si expertiza.

Practic, mult-asteptata directiva europeana in acest sens ar rezolva problema reglementarii certificatelor in Romania: clasificarea lor ca instrumente financiare ar scoate TVA-ul aplicat si ar rezolva problema avizului suspendat de tribunal, inlocuindu-l.

“Aceasta directiva a venit la propunerea mai multor state membre. In prezent sunt tari care deja le-au catalogat ca instrumente financiare, altele care le-au asimilat in acest sens si altele care doresc sa le asimileze. Prin aceasta, s-ar elimina orice posibilitate de fraudare si s-ar crea un cadru reglementat de tranzactionare”, explica Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust, singura societate de intermediere din Romania membra pe cea mai mare bursa de mediu din lume – Bluenext.

In opinia sa, calificarea ca instrumente financiare ar fi mai bine venita decat cea ca valori mobiliare, dand o arie mai larga de activitate, insa nu trebuie neglijata nici incercarea CNVM de a le clasifica drept valori mobiliare.

Crearea unei piete reglementate pentru certificatele de CO2 in Romania are potential de succes, chiar daca poluatorii utilizeaza acum pietele de acest gen externe, prin intermediarii autorizati.

“S-ar simti mult mai bine pe o piata din tara lor, mai ales ca acum sunt destul complicatii in procesul de tranzactionare. Am sustinut acest lucru de la inceput si chiar mi-am exprimat interesul de a fi market-maker, avand deja experienta pe aceste piete. Faptul ca se fac tranzactii pe piata gri, de exemplu, inseamna ca lucrurile se misca, insa este nevoie de o piata reglementata”, a mai spus Simionescu.

In ce priveste practica europeana in materie, unele state membre considera ca certificatele de CO2 sunt asemenea instrumentelor financiare, tranzactionarea acestora fiind supravegheata de autoritatile financiare. In 12 state membre (Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finalnda, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia si Spania) certificatele sunt considerate active intangibile sau financiare. In toate statele membre derivatele pe certificate de emisii de gaze cu efect de sera sunt calificate ca instrumente financiare.


Cum isi vand poluatorii certificatele?

Cum isi vand poluatorii certificatele?Un reprezentant al Centralei Nucleare de la Cernavoda a explicat ca in prezent au un exces foarte mare de certificate, inca nu au vandut, dar sunt interesati. Prin urmare, sunt abonati la newslettere ale unor firme din strainatate, de unde primesc valoarea, preturile, statistici saptamanale si tendinte de informare pentru a se mentine la zi cu noutatile. Insa o piata reglementata in Romania ar ajuta foarte mult si ar fi binevenita.

De asemenea, oficialii Complexului Energetic de la Rovinari au explicat ca deruleaza tranzactii cu o casa de brokeraj, fiind multumiti de serviciile prestate.

Pe de alta parte, un reprezentant al combinatului Oltchim a explicat ca de 2 ani, firma are surplus de certificate, fiindca nu au functionat la capacitate maxima. Pentru a putea vinde certificatele au anuntat intentia, primind peste 20 de oferte de la firme locale si straine. In final, au incheiat un contract – cadru cu o firma europeana, comercializand certificatele pe piata spot pe Bluenext si Climex.

“Eu le spun cate certificate am si la ce pret vreau sa le vand, iar ei imi gasesc. Sunt multumit de servicii si nu am nici comision de tranzactionare”, a explicat oficialul Oltchim.

In general, tranzactiile facute pe piata gri au ca pret de referinta cotatia de pe Blunext, bursa de mediu dezvoltata in 2007 de NYSE Euronext si grupul bancar francez de stat Caisse des Depots.. Pretul ultimei tranzactii de ieri pe Bluenext a fost de 15,12 euro/certificat.