Misiune: Resuscitarea celui mai mic administrator

Misiune: Resuscitarea celui mai mic administratorIn septembrie 2009, firma de brokeraj Intercapital Invest a anuntat preluarea societatatii de administrare de investitii Investica Asset Management, printr-o tranzactie - surpriza, intr-o piata financiara inca sub efectele crizei de lichiditati.

Dupa procesul de integrare, luna februarie a fost ultima in care SAI-ul preluat de brokeri a functionat sub aceeasi denumire. La finalul lunii, Investica avea active de 0,3 milioane lei si o cota de 0,1% din piata.

Din luna martie, activele noului administrator au inceput sa creasca constant. Astfel, conform datelor AAF, la finalul lunii martie, SAI-ul avea active de 1,1 milioane lei, in aprilie a urcat la 4,3 milioane lei iar in mari activele au ramas in jurul nivelului de 4,2 milioane lei.

Ascensiunea a fost ajutata si de lansarea primelor doua fonduri, in luna aprilie: unul monetar si unul de actiuni.

Luna iunie a adus pentru Intercapital Investment Management si schimbari in conducere. Andreea Gheorghe, directorul departamentului de analiza al SSIF-ului, este noul director adjunct al SAI-ului si membru in consiliul de administratie. Ea este puntea de legatura dintre cele doua entitati, ocupandu-se de investitii, dezvoltare si promovare.

Intr-un interviu acordat Wall-Street, Andreea Gheorghe (foto) a explicat ca preluarea Investica de catre Intercapital Invest are ca obiectiv extinderea gamei de produse financiare oferite de companie clientilor sai.

Printre planuri se numara inchiderea fondurilor mostenite, acestea nefiind luate in calculul strategiei de dezvoltare a SAI.

In prezent, atentia administratorului este pe lansarea atat de produse clasice, cat si noi pentru piata de fonduri pe parcurs.

„Produsele noastre vor avea ca strategie un termen mai lung si nu neaparat aceasta situatie de criza. Strategia pe care o avem in vedere in industria de fonduri mutuale este evident una pe termen lung. Avem multe idei pentru dezvoltarea societatii de administrare a investitiilor, insa preferam sa fim rezervati in privinta publicarii planurilor noastre de dezvoltare. Promitem insa ca pana la finalul anului vom surprinde prin produse de investitie noi pentru piata locala. In timp, dorim sa lansam produse potrivite tuturor categoriilor de investitori si aici ma refer in primul rand la profilul de risc al acestora”, a declarat Andreea Gheorghe.

Cota de piata nu este tinta principala acum, insa aceasta va fi obtinuta pe parcurs, mai ales ca obiectivul Intercapital Investment Management este sa ajunga printre primii administratori independenti de fonduri mutuale.

Batalia cu bancile. Arma secreta - internetul

Batalia cu bancile. Arma secreta - internetulDesi contextul economic actual nu este tocmai favorabil cresterii apetitului pentru investitii, piata fondurilor mutuale este una in ascensiune.

„Dezvoltarea acesteia depinde de inovatia, eforturile si performanta participantilor la acest sistem, de potentialul de crestere economica si de dezvoltarea pietei de capital locale atat prin cresterea rolului acestui segment ca parte integranta in sistemul financiar local, cat si prin atragerea unui numar mai mare de investitori activi in instrumentele financiare oferite de bursele locale”, considera directorul adjunct al Intercapital Investment.

Pe aceasta piata inca mica, dar in crestere, administratorii de fonduri care fac parte din grupuri bancare au un avantaj important in fata celor independenti, prin sistemul de distributie. [Cum isi impart bancherii 90% din piata de asset management]

„Competitia, mai ales intr-o industrie atat de redusa, este totusi benefica si sper ca impreuna cu ceilalti administratori sa ducem o lupta si sa atragem atentia asupra acestei industrii”, a mai spus Gheorghe.

O arma importanta in aceasta lupta este oferirea de servicii de investitii in fonduri prin intermediul internetului. Intercapital Investment Management este al doilea SAI din Romania care utlizeaza acest serviciu, dupa Aviva Investors.

„Evident ca societatile de administrare care au un grup bancar in spate beneficiaza in acest moment de o forta de vanzare mai mare, insa acest lucru poate fi compensat in timp de societatile de administrare independente prin serviciile oferite. Personal, ma astept ca in timp numarul de operatiuni in relatia cu SAI realizate prin intermediul internetului sa creasca pana la o pondere de jumatate din numarul total de operatiuni. In acest moment, prin platforma online, oricine si de oriunde poate investi in fondurile administrate de noi”, a explicat directorul adjuct al SAI-ului.

Lansarea platformei online a venit din procesul de dezvoltare al firmei si din incercarea de a anticipa nevoile clientilor.

Andreea Gheorghe se asteapta ca numarul de administratori ce vor apela la asemenea platforme online sa creasca in viitor.

“Cred ca cel mai bun exemplu in acest sens sunt platformele online folosite de societatile de brokeraj, care de asemenea au dezvoltat astfel de servicii in timp, o mare parte din operatiunile realizate de clientii acestora avand loc prin acestea”.

Piata fondurilor - dimensiune mica dar dinamica promitatoare

Piata fondurilor - dimensiune mica dar dinamica promitatoarePiata fondurilor mutuale din Romania are o dimensiune mica corespunzatoare gradului de dezvoltare economica actual, dar mai ales diversitatii si dimensiunii reduse a pietei de capital din Romania.

Raportat la PIB procentul activelor administrate de SAI in Romania este de doar 1%, acesta fiind foarte redus in comparatie cu celelalte tari din regiune.

“Chiar daca in urmatorii 1 – 3 ani vom ramane destul de jos in clasamentul tarilor dupa valoarea in absolut a activelor administrate de SAI, ma astept la o dinamica pozitiva de top in randul acestora, asa cum am avut de exemplu in ultimul an”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Intrarea Intercapital pe aceasta piata, determinata si de experienta anterioara a SSIF-ului pe aceasta piata, prin colaborari cu mai multi administratori, poate avea si un avantaj pe termen lung.

„Putem avea timp sa ne gandim la produse, la strategie, la imbunatatirea serviciilor. Dar este si un dezavantaj, pe termen scurt, pentru ca nu iti poti permite sa vii pe piata decat cu un produs foarte atractiv si competitiv”.

Directorul adjunct al fondului nu se asteapta la schimbari masive in zona de investitii in 2010 si chiar 2011, dar crede ca vor castiga cota de piata administratorii ce vor veni cu produse inovatoare, potrivite pentru situatia actuala.

Ea considera ca nivelul actual al pietei de fonduri mutuale este ancorat in nivelul dezvoltarii economiei si al pietei de capital.

Astfel, din perspectiva bursiera, daca este destul de greu sa speram la noi emitenti din mediul privat cel putin in urmatorul an, listarea Fondului Proprietatea ar putea reprezenta un inceput in directia dezvoltarii dimensiunii pietei, dar si pentru atragerea unui numar mai mare de investitori pe bursa locala.

„Ar exista premisele iesirii din acest cerc vicios in care ne aflam, pentru ca bursa nu are nevoie doar de companii cu intentii de listare, ci si de un numar mai mare de investitori ce pot fi atrasi doar prin listari de anvergura. Acest lucru ar facilita alte listari din partea statului, care detine inca un portofoliu important de companii mari care ar putea fi aduse pe bursa, cat si, in timp, a unui numar din ce in ce mai mare de IPO a unor companii private. Tot in timp se pot dezvolta si celelalte piete adicente de produse derivate, structurate, de obligatiuni, etc.”, a mai spus Andreea Gheorghe.

De asemenea, cresterea nivelului de dezvoltare economica si implicit a bunastarii populatiei reprezinta un atuu pentru piata fondurilor de investitii, insa din acest punct de vedere putem sa privim lucrurile gradual si pe termen lung.

Potrivit unor statistici recente un procent de doar 14-16% din populatie economiseste o parte din venituri in prezent si de aici potentialul de dezvoltare al pietei de fonduri poate fi unul imens in urmatorii 5 ani.

“Alti parametri care pot contribui la dezvoltarea acestei industrii sunt: cresterea disciplinei pentru economisire in randul populatiei ca urmare a unor factori cum ar fi incertitudinea cu privire la sistemul de pensii, cresterea varstei de pensionare; concurenta facuta de fondurile de investitii ca alternativa mai buna investitiei in depozite bancare; si cresterea vizibilitatii acestei industrii in randul populatiei”, sustine directorul adjunct al SAI-ului.

Andreea Gheorghe este in continuare directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest, avand activitati duale, impartite intre responsabilitati de management la SAI si de coordonare plus analiza la SSIF. Ea are o experienta pe piata de capital din 2004, cand a aplicat pentru un post de broker/analist la Intercapital Invest.

"M-am angajat in Intercapital cand firma avea o dimensiune mult mica comparativ cu ceea ce este in prezent. Acest lucru imi da incredere ca si Intercapital Investment Management poate avea aceeasi ascensiune in timp. Pot aplica intr-un fel reteta Intercapital pentru firma de administrare a investitiilor si asta mi se pare extrem de interesant", a conchis Andreea Gheorghe.