Ce sunt produsele structurate

Ce sunt produsele structurateProdusele structurate, instrumente financiare de natura valorilor mobiliare care pot avea la baza o paleta larga de active suport (indice bursier sau valutar, aur, petrol sau orice alta marfa, combinatii de active si instrumente financiare etc.), sunt emise in conformitate cu un prospect de emisiune.

De regula, aceste instrumente sunt emise de catre o institutie financiara de natura bancilor de investitii, in baza unui prospect de emisiune. Instrumentele sunt adaptate la profilul de risc diferit al investitorilor ca urmare a tipologiei variate si a activelor suport care stau la baza acestora, se arata intr-o informare a BVB.

Avantajele sunt lichiditatea garantata (emitentul produselor structurate actioneaza pe piata secundara ca furnizor de lichiditate), simplitate (combinatie de strategii complexe, structuri sau indici intr-un singur instrument financiar), transparenta (investitorii au acces in timp real la pretul de piata si la performanta inregistrata de catre aceste instrumente financiare), investitie redusa (cu o suma mai mica de bani se poate obtine o anumita expunere pe un activ suport care sta la baza produsului structurat) si diversitate (emitentul poate emite produse structurate pentru orice piata si categorie de investitori).

Produsele de investitii structurate sunt tot mai populare in Europa, se arata intr-un raport al Erste. Astfel, in Austria, piata acestora a fost de 12 miliarde euro, in Germania, de 105 miliarde euro, iar in Ungaria, de 133,95 milioane euro, in primul trimestru al acestui an.

Emise de banci, produsele sunt, din punct de vedere legal, asimilate obligatiunilor, solvabilitatea emitentului fiind foarte importanta. Acestea pot fi tranzactionate la bursa sau OTC, pot avea o maturitatea predeterminata sau inexistenta, iar pretul lor poate fi calculate oricand, pe baza pretului activului suport, se arata intr-o prezentare a specialistilor Erste.

Dupa listarea la Bursa, certificatele devin disponibile tuturor participantilor la piata, sunt emise, tranzactionate si decontate in lei. Ele permit diversificarea portofoliului si maresc gama de produse, oferind investitorilor posibilitatea de a castiga si cand piata scade.

Primele produse, de joi la BVB. Vor avea succes?

Primele produse, de joi la BVB. Vor avea succes?Produsele structurate emise de Erste Bank Group vor intra la tranzactionare de joi la Bursa de Valori Bucuresti, fiind primele instrumente de acest fel din piata de capital romaneasca.

Produsele sunt de natura certificatelor index si a celor turbo si vor avea ca activ suport petrol, aur si indicele DAX, al bursei germane.
Produsele de tip indice emise de Erste Group vor avea ca suport activ indicele DAX (EBDAX) si vor fi in euro, iar in cazul instrumentelor pe aur (EBGLD) si petrol – wti light sweet (EBWTI) vor fi in dolari.

In cazul certificatelor turbo, acestea sunt de tip long si au ca activ suport indicele DAX (EBDAXTL1), aur (EBGLDTL1) si petrol (EBWTITL1).

Aceste instrumente vor fi si short tot pe indicele DAX, aur si petrol.

Orarul de tranzactionare a segmentului de produse structurate au acelasi program ca si piata reglementata a BVB. Blocul de tranzactionare este de 1 unitate, iar pasul de pret este de 0,01.

Citeste mai multe aici

Produsele structurate au fost primite foarte bine de investitorii autohtoni, listarea in 2009 a OTP WiseRO si OTP Green Energy incheindu-se cu succes.

Intermediarul celor doua oferte, Intercapital Invest, si administratorul celor doua fonduri OTP Asset Management au reusit sa vanda 44.739 unitati WRO in valoare de 8.947.800 RON (795 de ordine de subscriere) respectiv 43.583 unitati GRE in valoare de 8,8 milioane lei (numarul total de subscrieri validate in oferta publica a fost de 701).

Lichiditatea celor doua fonduri este destul de buna avand in vedere numarul relativ ridicat de investitori care au cumparat unitati in singurele IPO-uri ale anului 2009 de la BVB.

Domeniu nou + complexitate ridicata = nevoie de educatie financiara

Domeniu nou + complexitate ridicata = nevoie de educatie financiaraProdusele structurate au un grad de complexitate mai ridicat decat instrumentele financiare care se tranzactioneaza pe piata autohtona (actiunilor, obligatiunilor sau chiar a contractelor futures).

“Din acest motiv lansarile acestor tipuri de produse trebuie insotite de campanii de informare a investitorilor in care sa fie explicate toate mecanismele dupa care functioneaza. Investitorii romani au dovedit ca sunt pregatiti sa investeasca si in produse structurate si sunt interesati de alternative noi de diversificare a portofoliilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Insa, trebuie tinut cont de faptul ca este un domeniu nou, si de accea nevoie de educatie financiara suplimentara atat pentru investitori, cat si pentru specialistii din piata pentru a intelege in detaliu avantajele si dezavantajele acestor produse astfel incat unui investitor sa-i fie oferite intradevar produsele care se preteaza cel mai bine, considera Silviu Enache (foto), director piete de capital la Volskbank.

In opinia sa, la o prima vedere si in perioada imediat urmatoare aurul ar suscita interes sporit din partea investitorilor, fiind considerat in vreme de criza o investitie stabila si o protectie impotriva inflatiei.

“In opinia mea aceste instrumente necesita o promovare atenta din partea emitentilor si distribuitorilor. Investitorii vor percepe cu usurinta avantajele oferite de investitiile in produse structurate, dar trebuie sa le fie explicate atat detaliile tehnice cat si riscurile la care se expun prin achizitionarea acestora”, a declarat Enache.

Nicu Grigoras crede ca toate cele trei produse vor fi alternative de diversificare a portofoliului pentru investitorii autohtoni. “Orice alternativa de investitii este binevenita in conditiile in care piata autohtona nu ofera momentan destule oportunitati de diversificare a riscului. Certificatul cu activul suport pe indicele DAX, unul dintre cei mai urmariti indici externi de catre investitorii romani, va fi probabil cel mai interesant intr-o prima etapa”, a mai spus brokerul Intercapital.

Avantaje si riscuri

Avantaje si riscuriConform specialistilor de la Raiffeisen Capital&Investment, un produs structurat este in general o strategie de investire prestabilita, bazata pe o combinatie de produse derivate (optiuni, contracte forward, swap-uri) si instrumente financiare simple ca actiuni, obligatiuni, indici sau marfuri si poate fi utilizat ca alternativa de investitie, pentru a reduce expunerea la risc a unui portofoliu sau pentru a beneficia de trendul curent al pietei.

Produsele structurate pot avea un risc mai mic/mai mare decat sau egal cu riscul pietei. Astfel, produsele cu risc mai mic decat cel al pietei sunt certificate cu garantie (garantarea capitalului in procent de 100%), certificate cu bonus (garantarea partiala a capitalului) si certificate cu discount (limitarea riscului).

Produsele cu risc egal cu riscul pietei (certificate de investitie) sunt cele pe indici si pe mai multe active suport. Cele cu risc mai mare (efectul de levier) sunt certificatele Turbo long, Turbo short, warante call si warante put.

“Cele mai importante avantaje oferite nu doar de aceste produse ci de orice nou instrument listat la BVB este diversificarea structurii de instrumente disponibile investitorilor. Scaderile din 2008-2009 au demonstrat ca piata autohtona duce o lipsa acuta de posibilitati de diversificare a riscului si in consecinta orice produs nou este benefic”, explica Nicu Grigoras (foto).

Aceste noi produse dau posibilitatea investitorilor sa castige si in perioade de scadere a pietei, un avantaj destul de mare avand in vedere ca in acest moment la BVB nu sunt disponibile vanzarile in lipsa deci investitorii nu pot castiga din scaderea pietei.

“Pe de alta parte, complexitatea destul de ridicata a produselor de acest tip poate duce la neintelegerea completa a lor si in consecinta la pierderi. Efectul de levier care il au la baza aceste produse trebuie inteles de investitori deoarece atat castigurile, cat si pierderile sunt multiplicate”, a completat brokerul Intercapital.

Succesul produselor de acest fel are la baza mai multi factori, conform unei prezentari a specialistilor BVB pe aceasta tema:

Simplitate: combinatie a unor strategii complexe, structuri sau indici intr-un singur instrument;

Varietate a produselor structurate: pot fi create instrumente pentru orice activ suport si profil de risc.

Diversificare portofoliu: expunere fata de noi clase de active inacesibile in mod traditional investitorilor de retail (marfuri, valute, indici, etc.), care constituie active suport pentru produsele structurate.

Long / Short: investitorii pot beneficia atat pe crestere, cat si pe scadere a pietei: - strategii diferite de tranzactionare in functie de asteptarile investitorilor: directional trading (long / short), volatility trading, etc.

Eficienta costurilor comparativ cu investitia in fonduri mutuale: investitorul nu plateste taxe de administrare sau de vanzare / rascumparare;

Transparenta: investitorii cunosc formula matematica dupa care se determina castigul sau pierderea aferenta unui instrument si au acces in timp real la performanta si tranzactionarea acestor instrumente;

Lichiditate: emitentul actioneaza pe piata secundara ca furnizor de lichiditate.