Inceput agitat, evolutie linistita

Inceput agitat, evolutie linistitaSaptamana trecuta a inceput cu doua stiri negative despre doi emitenti ai Bursei de Valori Bucuresti: insolventa Impact Bucuresti si acuzatiile de manipulare de la Banca Transilvania. Efectele au fost doar de moment, cotatiile nefiind influentate vizibil de aceste vesti.

Evolutia din ultimele zile se poate caracteriza ca o perioada de asteptare, in care indicii au consemnat aprecieri usoare, dar pe volume extrem de reduse.

Valoarea totala tranzactionata cu actiuni a scazut cu 27,13%, fiind de 40,75 milioane lei. Din aceasta, 34% reprezinta tranzactii realizate cu actiunile din cosul indicelui BET, 49% s-au realizat pe cele cinci Societati de Investitii Financiare, iar 17% din tranzactii au avut loc pe celelalte companii listate in acest moment la BVB.

Sectoarele energetic si utilitati au acumulat un procent de 11% din valoarea totala schimbata la bursa, se arata in raportul de analiza al Intercapital Invest, Puls Capital.

In aceasta saptamana s-au inregistrat tranzactii cu obligatiuni in valoare de 0,55 milioane de lei, acestea reprezentand doar 1,19% din valoarea totala tranzactionata la BVB.

Indicii bursieri au inregistrat evolutii usor pozitive, intre 0,86% pe indicele BET-C si 2,04% pe indicele BET-FI.

In saptamana analizata, 27 emitenti au crescut, 17 au stagnat si 17 societati au scazut. Transilvania Constructii (COTR) a consemnat o crestere de 13,55%, Alro Slatina (ALR) si Alumil (ALU) inregistrand aprecieri de 6,67% si 5,19%.

Saptamana trecuta, cel mai mult s-au depreciat titlurile Mechel Targoviste (COS), Electrocontact (ECT) si Rompetrol (RRC), care au scazut cu 9,38%, 4,17% si respectiv cu 4,01%, urmate de titlurile Boromir Prod Buzau (SPCU), cu o scadere de 3,45%, se mai consemneaza in raportul citat.

Atentia spre pietele externe

Atentia spre pietele externeInvestitorii locali au asteptat un semnal din partea pietelor de capital externe, acestea consemnand evolutii nehotarate pana la finalul saptamanii. Vineri au fost publicate rezultatele financiare pe trimestrul al II—lea 2010 pentru cateva companii benchmark pentru bursa americana.

“Semnalul transmis pietelor vineri de raportari nu a fost unul pozitiv, atat performantele financiare, cat si raportarile macro aratand ca revenirea economica din SUA tinde sa incetineasca. Dupa aproape doua saptamani de crestere, indicii americani au debutat vineri pe scadere, situatie indusa de modul in care au fost primite raportarile de pietele de actiuni”, au explicat analistii Intercapital.

Practic, odata cu inceperea sezonului de rezultate financiare, atentia investitorilor a trecut spre aceasta zona.

“Evolutia companiilor in trimestrul al doilea a fost in general mai buna decat asteptarile analistilor. Din cele 23 de companii din S&P500 care au anuntat rezultate financiare in aceasta saptamana doar trei au raportat sub asteptari, restul au egalat sau au depasit asteptarile analistilor. A fost o saptamana in general pozitiva pentru pietele de capital, indicii majori recuperand mare parte din pierderile suferite in cea de-a doua jumatate a lunii iunie”, scriu analistii Prime Transaction, in raportul saptamanal.

Conform calculelor acestora, 13% din raportarile de pana acum au fost sub asteptari, 4,3 procente conform asteptarilor si 82,7% peste asteptari.

“Desi rezultatele financiare ale ultimului trimestru au fost in general pozitive, foarte putine companii au oferit previziuni in ceea ce priveste asteptarile lor vizavi de evolutia lor in trimestrul urmator”, sustin analistii Prime.

Ei se asteapta ca in saptamana urmatoare sa avem mai multe astfel de date datorita numarului mare de companii ce vor anunta rezultate.

Scenariu posibil: Continuarea evolutiilor neutre

Scenariu posibil: Continuarea evolutiilor neutreEvolutia in scadere a burselor americane din ultima sedinta reprezinta un aspect negativ pentru directia de la inceputul saptamanii urmatoare a indicilor BVB.

“Estimarile mele sunt pentru o evolutie neutra sau greu de anticipat a bursei pe o perioada de 2-3 saptamani din mai multe motive: raportarile din ultima perioada de pe pietele externe nu dau niciun motiv de entuziasm majoritatea avand un caracter neutru sau negativ; sansele decorelarii bursei locale de bursele externe (asa cum s-a intamplat la inceputul anului cand aveam in discutie majorarea pragului de detinere la SIF sau la inceputul lunii iunie cand in Romania se discutau masuri de auteritate) sunt destul de mici; bursa americana vine dupa aproximativ doua saptamani de crestere, in continuare, mai ales pe stiri negative, fiind normale si corectii” , a explicat Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest.

De asemenea, in piata nu mai exista entuziasmul din perioada martie 2009—aprilie 2010 si investitorii pe pietele de actiuni sunt neincrezatori cu privire la perspectivele economice pentru orice orizont de timp, se mai arata in raportul de analiza al Intercapital.

“Aceasta situatie este una mai putin indicata pentru a miza pe un anumit trend pe termen foarte scurt in piata, cea mai buna solutie fiind o strategie de hold pe un portofoliu care sa cuprinda un procent mai mic in actiuni comparativ cu primul trimestru al anului, pana la confirmarea unui anumit trend”, recomanda Andreea Gheorghe.

Pe de alta parte, analistii Prime Transaction se asteapta ca pietele de capital sa isi continue ascensiunea, daca trendul pozitiv al raportarilor va continua, in lipsa unor evenimente exceptionale.

In urmatoarele trei saptamani peste 300 de companii din S&P 500 isi vor anunta rezultatele pentru semestrul al doilea.