Performanta = asumare de riscuri

Performanta = asumare de riscuriDupa lansarea celor doua fonduri clasice in primavara, de actiuni si monetar, oficialii Intercapital Investment Management anuntau o strategie de dezvoltare mai agresiva, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Dar lansarea unui fond inchis cu investitii in zona financiara, din care jumatate in Fondul Proprietatea seamana, la prima vedere, cu un bungee jumping fara coarda, in conditiile unei piete doborate de incertitudini si de aversiune la risc.

“Daca ne dorim performanta, trebuie sa ne asumam si riscuri foarte mari”, spunea Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, la deschiderea sedintei BVB, cu prilejul inceperii ofertei iFond Financial.

In acelasi timp, Andreea Gheorghe (foto), directorul adjunct al SAI-ului spune ca lansarea oricarui fond in contextul dat si avand in vedere gradul de dezvoltare actual al pietei de capital reprezinta un act de curaj.

„Cand am conceput iFond Financial ne-am gandit ca putem oferi investitorilor acces la Fondul Proprietatea (FP), dar si o diversificare pe sectorul financiar. FP urmeaza a fi cel mai important proiect din istoria bursei de valori, listarea acestuia fiind asteptata cel mai tarziu pentru anul 2011, in acest moment pasi necesari a fi indepliniti in vederea listarii fiind extrem de simpli in comparatie cu cei care au fost parcursi pana acum”, a declarat Andreea Gheorghe, pentru Wall-Street.

In acest moment, investitia in FP este destul de anevoiasa pentru un investitor de retail neexistand o piata continua in acest sens, transferul dreptului de proprietate avand loc la Depozitarul Central prin contract de cesiune.

Astfel, noul fond al Intercapital Investment Management devine un instrument de investitie in actiunile FP, intr-o maniera transparenta si reglementata.

„In conditiile in care peste 50% din tranzactii zilnice au loc pe companii din acest sector, consideram sectorul financiar benchmark pentru bursa romaneasca, acesta fiind unul din motivele alegerii unei astfel de diversificari”, a mai explicat oficialul Intercapital.

Mai mult, odata cu listarea FP, importanta sectorului financiar la BVB va creste. Un alt motiv pentru alegerea sectorului financiar este subevaluarea acestuia si potentialul de crestere pe termen lung, in conditiile in care si FP si cele cinci SIF-uri se tranzactioneaza cu un discount considerabil fata de valoarea activului net.

„Daca ne uitam pe un istoric al evolutiei P/VUAN, putem estima ca potentialul de crestere al SIF este unul important pe termen lung. In ceea ce priveste Fondul Proprietatea, in acest moment acesta se tranzactineaza cu un discount considerabil fata de valoarea activului net, discountul reflectand in parte si faptul ca fondul este nelistat. Odata cu listarea, pretul din piata ar trebui sa se ajusteze in mod pozitiv, pentru a reflecta noile conditii, si anume riscul mai mic generat de cresterea lichiditatii si a transparentei in legatura cu companiile din portofoliu”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Primul IPO al anului - O premiera si in piata fondurilor

Primul IPO al anului - O premiera si in piata fondurilorIntercapital Invest a lansat ieri prima oferta publica din Romania din acest an, cea de constituire a fondului iFond Financial Romania, un fond de investitii listat cu profil sectorial financiar.

Fondul este administrat de Intercapital Investment Management, divizia de administrare a Intercapital Invest si are garantata incheierea cu succes a ofertei, printr-un angajament semnat intre SSIF si SAI.

“Este al doilea eveniment major dupa lansarea celor doua fonduri, monetar si de actiuni, in martie. Acest eveniment confirma faptul ca mezinul grupului financiar Intercapital Invest a invatat sa mearga. Tragetul investitional este directionat catre Fondul Proprietatea, a carui listare reprezinta un moment de rascruce pentru piata de capital romaneasca. Cred ca fondul va atrage interesul foarte multor investitori”, a declarat Gabriel Aldea (foto), presedintele consiliului de administratie al Intercapital Investment Management.

iFond Financial isi propune sa plaseze 50% din active in actiunile Fondului Proprietatea, dupa inregistrarea acestuia ca fond de tip AOPC la CNVM.

Diferenta pana la 100% din activul iFond Financial Romania este investita in emitenti din sectorul financiar: actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), actiunile Bursei de Valori Bucuresti si ale Sibex, actiuni bancare tranzactionate pe piata de capital din Romania.

Numarul de unitati de fond puse in vanzare in cadrul ofertei este de 10.000, fiecare unitate avand un pret de vanzare de 202 lei, 2 lei fiind comisionul de subscriere.. In caz de suprasubscriere oferta poate fi majorata pana la 40.000 de unitati.

Strategia fondului

Strategia fondului“Fondul are o dimensiune relativ mica, insa am tinut cont si de faptul ca totusi este criza si produsul a fost gandit cu o structura elastica, ce permite majorarea numarului de unitati de fond, in cazul unor performante importante. Daca si piata de capital va creste, nu m-ar mira sa vedem si o alta dimensiune a fondului”, a explicat Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest.

Avand in vedere parametrii de lichiditate ai pietei de capital romanesti si structura emitentilor listati, alegerea sectorului financiar-bancar are la baza ponderea ridicata a acestui sector in totalul tranzactiilor cu actiuni inregistrate pe piata reglementata a BVB (peste 50%), se arata in prospectul de oferta al fondului.

De asemenea, listarea celor doi operatori bursieri din Romania (BVB si Sibex), posibilitatea listarii Bancii Comerciale Romane la BVB si perspectiva listarii la BVB a fondului Proprietatea, unul dintre cele mai importante fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est, impreuna cu acordarea accesului investitorilor la acest instrument anterior listarii, au reprezentat motivatii suplimentare pentru infiintarea acestui fond sectorial financiar

Strategia de investitii a Fondului urmareste doua obiective: valorificarea potentialului de crestere pe termen mediu si lung al sectorului serviciilor financiare in Romania, prin investitii in instrumente financiare emise de banci, fonduri de investitii, operatori de piata (burse de valori) sau alti furnizori de servicii financiare si acordarea accesului investitorilor la actiunile Fondului Proprieatea, prin investitii in acest emitent de pana la 50% din totalul activului, pana la momentul admiterii la tranzactionare a Fondului Proprietatea.

“Realizarea acestor obiective implica o administrare activa a resurselor fondului prin orientarea acestora catre actiunile emitentilor din domeniul financiar-bancar cu potential de crestere”, se mai arata in prospect.

Dupa listarea Fondului Proprietatea pe o piata reglementata, strategia fondului inchis de investitii iFond Financial prevede reducerea graduala a detinerilor in actiuni ale Fondului Proprietatea, in functie de evolutia pretului de tranzactionare sau dupa caz, mentinerea de maxim 40% din valoarea activelor in actiuni ale acestui emitent.

Strategia fondului are in vedere mentinerea unor detineri importante in actiuni al Fondului Proprietatea pe toata durata de viata a fondului inchis iFond Financial, precum si investitii in celelalte active strategice pentru Emitent: alte fonduri listate, actiuni bancare si actiuni ale operatorilor de piata.

Tintele celui mai nou fond din piata

Tintele celui mai nou fond din piataConform estimarilor existente, specialistii Intercapital Invest mizeaza pe un potential important de dezvoltare pe termen mediu si lung a pietei financiare, tinant cont de profilul Romaniei pe piata emergenta.

Fondul iFond Financial Romania isi propune sa valorifice acest potential, prin investitii in emitenti importanti din sectorul financiar. Astfel, tinta de alocare a activului fondului la momentul lansarii, dupa inchiderea cu succes a ofertei publice de vanzare de unitati de fond prespune mai multe aspecte.

Prin politica de investitii si tintele de alocare propuse, iFond Financial este, in prezent, singura alternative transparenta si reglementata penetru toti investitorii interesati de achizitionarea actiunilor emise de Fondul Proprietatea inaintea listarii acestora la bursa.

“Modalitatea netransparenta in care se realizeaza tranzactiile cu titluri FP in acest moment, lichiditatea scazuta, durata mare de realizare a unei tranzactii, costurile foarte ridicate implicate dar si riscurile asociate tranzactiilor pe piata OTC (prin contracte de cesiune inregistrate la Depozitarul Central) sunt principalele obstacole pentru investitorii interesati de actiunile FP”, se mai arata in prospect.

Conform analizelor Intercapita, Fondul Proprietatea se tranzactioneaza la un discount semnificativ fata de activul net (discountul estimat la 63% de catre Intercapital Invest) si detine participatii in companii romanesti de importanta strategica din domeniul energiei, incluzand Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Petrom, si participatii in alte companii importante, incluzand Posta Romana si Aeroportul International Henri Coanda.

Alte tinte importante de investitii pentru iFond Financial sunt cele cinci SIF in care fondul isi propune sa plaseze aproximativ 20% din active. Societatile de Investitii Financiare se tranzactioneaza, la randul lor, la un discount mediu de 60% fata de activele nete.

Fondul va investi si in cei doi operatori de piata (BVB si Sibex) listsati in 2010, pentru care se vor aloca 15% din activ, dar si titlurile bancilor listate care au alocate aproximativ 10%.