1 / 6

O privire de ansamblu

Din 68 de intermediari activi la Bursa de Valori Bucuresti, aproape 20 fac parte din grupuri bancare sau financiare, restul fiind SSIF-uri independente.

Topul primilor 10 intermediari din primul semestru este dominat numeric de SSIF-urile bancare, ce acumuleaza si peste 55% din intreaga cota de piata. Cei trei brokeri independenti prezenti in aceasta ierarhie (IFB Finwest, SSIF Brokeri si Intercapital) au impreuna doar 13 procente din intreaga piata. [Lupta intre banci si brokerii independenti. Miza – cota de piata]

Dintre banci, liderul anului trecut, BRD, conduce si topul la sase luni, cu rulaje totale de 2,3 miliarde de lei si o cota de piata de 18,39%. In acelasi timp, casa aradeana de brokeraj IFB Finwest este cel mai activ intermediar independent la BVB, cu o valoare totala tranzactionata de 863 milioane si o cota de piata de 6,77%.

In analiza comisioanelor primilor 10 intermediari activi la BVB, dupa rulajele din primele sase luni ale anului, tendinta conturata este uniforma: brokerii institutionali fie prefera sa nu abordeze subiectul comisioanelor, fie explica de ce sunt secrete, in timp ce "retailerii" le publica pe paginile de internet, accesibile tuturor.

Singura exceptie din aceasta ierarhie este KBC Securities, un broker exclusiv institutional pana anul trecut, cand a lansat platforma online uTrade. Oficialii KBC au vorbit despre comisioanele aplicate tranzactiilor prin intermediul platformei, deci cele pentru investitorii de retail.

In general, pentru sume mai mari de 300.000, comisionul devine negociabil in cazul brokerilor de retail. Cu cat suma tranzactionata creste, cu atat intermediarii gasesc oferte pentru a-si fideliza clientii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri