Inainte de Fondul Proprietatea

Inainte de Fondul ProprietateaDe la inceputul acestui an, 67% din tranzactiile de la Bursa de Valori Bucuresti au fost realizate pe emitentii din sectorul financiar.

Mai mult, in prezent capitalizarea companiilor cu acest profil reprezinta 30% din capitalizarea totala de la BVB si 69% din free float-ul total apartine companiilor financiare, conform unor statistici Intercapital Invest.

Odata cu listarea Fondului Proprietatea, valoarea totala a tranzactiilor pe sectorul financiar ar putea sa creasca pana la 85% in total, iar valoarea free float-ului companiilor din acest domeniu in total BVB pana la 79%, se arata in raportul de analiza al casei de brokeraj

Aceste cifre pot fi estimate tinand cont de free floatul actual al Fondului Proprietatea, media inregistrata pe cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) a indicatorului volum/capital social (100% din capitalui social al SIF reprezinta free float) cu date inregistrate in anul 2009 si estimarile cu privire la pretul unei actiuni Fondul Proprietatea.

“Pe piata reglementata a BVB exista in prezent un numar de 14 emitenti din sectorul financiar (inclusiv Erste Bank), listarile posibile ale Fondului Proprietatea si Bancii Comerciale Romane urmand a duce la o crestere suplimentara a importantei sectorului financiar pe bursa, dar si la cresterea complexitatii procesului investitional pentru un investitor, care isi doreste o diversificare corespunzatoare pe sectorul financiar”, explica Andreea Gheorghe, director departament de analiza la Intercapital.

In prezent, bancile listate la BVB (BRD—Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Erste Bank, Banca Comerciala Carpatica) au aproape 60% din valoarea free-float-ului, aproximativ 75% din capitalizarea bursiera si 24% din valoarea tranzactiilor la Bursa.

Cele cinci societati de investitii financiare reprezinta peste 72% din valoarea tranzactiilor, avand 22% din capitalizare bursiera si peste 36% din free-float.

Celelalte companii financiare (BVB, Broker Cluj, STK Emergent) au un free float total de aproape 5%, o capitalizare bursiera sub 3 procente si de aproape 4% din valoarea tranzactiilor.

Structura actuala a sectorului financiar



Sursa tabel : Intercapital Invest

Dupa listarea FP

Dupa listarea FPConform analizelor Intercapital, Fondul Proprietatea se tranzactioneaza la un discount semnificativ fata de activul net (discountul estimat la 63% de catre analistii casei de brokeraj) si detine participatii in companii romanesti de importanta strategica din domeniul energiei, incluzand Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Petrom, si participatii in alte companii importante, incluzand Posta Romana si Aeroportul International Henri Coanda.

Dupa listarea Fondului Proprietatea, structura sectorului financiar de la Bursa se va schimba, atat din punct de vedere al capitalizarii, cat si al free float-ului si valorii tranzactiilor.

Astfel, analistii Intercapital estimeaza ca FP va avea aproape jumatate din capitalizarea totala a sectorului, peste 42% din free float si aproape 67 de procente din valoarea tranzactiilor.

In acest context, bancile vor avea 8% din valoarea tranzactiilor, 37,6% din capitalizare si 34% din free float. De asemenea, Societatile de Investitii Financiare vor acumula aproape 24 de procente din totalul tranzactiilor pe sector, 11% din capitalizare si 21% din free float-ul total.

Dintre companiile listate la Bursa de Valori, cele mai importante participatii ale fondului sunt la OMV Petrom (20% - 5,4 miliarde lei), Transgaz (15% - 365 milioane lei), Transelectrica (13,5 % - 283 milioane lei) si Alro (aproximativ 10% si 507 milioane lei).

Fondul detine participatii importante la companii strategice la nivel national, din sectoare de activitate extreme de interesante. Astfel, dintre companiile nelistate, Fondul detine participatii de peste 24 de procente la Posta Romana (307 milioane lei), Compexul Energetic Rovinari (224 milioane lei), Complexul Energetic Turceni (364 milioane lei).

Compania mai detine aproape 20 de procente din Hidroelectrica (2,8 miliarde lei) si aproape 10% din Nuclearelectrica, in valoare de 991 milioane lei. La Romgaz, FP detine circa 15 procente, cu o valoare de 815 milioane lei.

Structura sectorului financiar dupa listarea Fondului




Sursa tabel: Intercapital Invest

Valorificarea sectorului financiar.

Valorificarea sectorului financiar.Specialistii Intercapital considera sectorul financiar subevaluat, cu un potential mare de crestere pe termen lung.

Atat Fondul Proprietatea, cat si cele cinci Societati de Investitii Financiare se tranzactioneaza cu un discount considerabil fata de valoarea activului net.

In acest moment, cele cinci SIF se tranzactioneaza cu un discount de 60% fata de VUAN, media P/VUAN la care acestea au fost istoric tranzactionate fiind de 0,9—1,0 (anterior crizei).

Evaluand fiecare companie din portofoliul Fondului folosind metoda multiplilor prin comparatii cu medii inregistrate pe sectoare (utilizand ca benchmark bursele din regiune), valoarea unei actiuni Fondul Proprietatea estimata este de 0,8731 lei, mai mare cu 118,27% fata de pretul curent al tranzactiilor OTC (realizate prin cesiune la Depozitarul Central).

“Listarea unor pachete suplimentare din companiile detinute de stat sau venirea pe bursa a altora noi (aici putem aminti de intentia statului de a lista noi pachete de actiuni din Transgaz, Transelectrica si listarea Romgaz, companie cu o cifra de afaceri la finalul anului 2009 de 3,77 mld lei) reprezinta un plus pentru operatorii bursieri (BVB si Sibex), evaluarea acestora urmand a creste pe masura ce valoarea totala a tranzactiilor se majoreaza la randul sau”, se mai arata in raportul Intercapital.

In ciuda unui an de cresteri importante, bursa locala inca este foarte departe de maximele atinse in iulie 2007, iar potentialul de crestere pe termen lung din acest moment ar putea fi unul foarte bun. [Bursa - 3 ani de la maximele istorice. Cand se va intoarce la acel nivel?]