Listarea FP s-a mutat din septembrie in ianuarie 2011

Listarea FP s-a mutat din septembrie in ianuarie 2011In primavara acestui an, actorii pietei de capital credeau ca listarea Fondului Proprietatea in toamna acestui an este un scenariu realist. Afirmat chiar de oficialii Franklin Templeton, termenul de septembrie ii incuraja pe toti cei care asteapta acest moment de peste 4 ani.

Insa birocratia excesiva din Romania le-a aratat viitorilor administratori ca oricat de mult s-ar dori listarea, nu se poate intotdeauna repede. Asa ca ianuarie 2011 a fost termenul dat ieri de oficialii Franklin, care inca nu au fost avizati ca administratori, desi au fost selectati la inceputul lunii iunie a anului trecut.

"Avem obligatia in contractul de administrare de a lista FP in 90 de zile dupa de va fi inregistrat la CNVM, ianuarie 2011 ar fi un termen pentru aceasta listare, dar incercam sa colaboram cu institutiile pentru a grabi lucurile”, a spus Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru Romania.

Konieczny a mai spus ca primul pas este listarea FP la Bursa din Bucuresti, urmand ca in 2011 sa se analizeze si posibilitatea listarii la Bursa din Londra.

Mark Mobius (foto), presedinte executiv la Franklin Templeton Investment Management a punctat ca Franklin Templeton nu este inca administratorul Fondului Proprietatea.

“Speram ca in septembrie sa aiba loc Adunarea Generala a Actionarilor, sa aprobe mandatul nostru ca sa ne putem incepe activitatea. Noi suntem pregatiti, am deschis sediul in Bucuresti, am angajat oameni care sa se ocupe de acest proiect si asteptam sa incepem”, a mai spus Mobius.

Listarea Fondului Proprietatea va aduce statului roman circa 600 milioane dolari, a mai spus Mobius.

“Nu suntem fericiti cu aceste amanari pentru ca ne dam seama cat de importanta este listarea FP pentru Bursa si intreaga economie, dar de cand am venit in Romania am invatat sa avem rabdare”, a declarat Mark Mobius.

Citeste si Franklin Templeton: Avem rabdare cu Fondul Proprietatea. Romania este o oportunitate


Investitii de peste 100 mil. dolari, inclusiv in private equity

Investitii de peste 100 mil. dolari, inclusiv in private equityPresedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius, a declarat ca fondul intentioneaza sa investeasca peste 100 de milioane de dolari in Romania, in mai multe sectoare ale economiei, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii din Romania.

In prezent, Franklin are investitii pana la 25 de milioane de dolari in actiuni ale companiilor romanesti si aproximativ 2 milioane de dolari in piata imobiliara.

Compania este interesata de sectorul bancar sau energetic, care in prezent sunt subevaluate si prezinta potential de crestere. De asemena, si zona de private equity prezinta interes, FT luand in calcul investitii in turism, industria alimentara si infrastructura.

“Sectorul de infrastructura este critic in Romania, fiind o problema atat pentru turism cat si pentru industrie. Credem ca se vor face investitii serioase in aceasta zona si ne intereseaza sa fim implicati”, a explicat Konieczny.

Sectorul bancar prezinta interes datorita cererii mari din Romania si perspectivelor bune pe viitor. Pe langa acesta, si sectorul energetic prezinta potential crescut.

“Suntem optimisti si cred ca Romania, daca o comparam cu celelalte tari din Europa de Est si cu tarile de frontiera, are cateva puncte in plus si datorita nivelului de educatie al oamenilor”, a declarat un analist FT.

Pe zona de real-estate, Franklin a investit pana acum 2 milioane de dolari in Romania, dar domeniul prezinta mult interes si potential pe termen lung.

“Intentia noastra este sa devenim un investitor important in real-estate, sunt multe oportunitati acum, dupa prabusirea pietei imobiliare, putem cumpara proprietati la preturi mici. Ne uitam la toate zonele de imobiliare, cladiri de birouri, blocuri de apartamente, platforme comerciale sau terenuri. Specialistii nostri au observat multe proprietati cu potential, care pot fi imbunatatite si aduse la un nivel mult mai avansat”, a explicat Mobius.

Un fond administrat de Franklin Templeton a cumparat in 2009 circa 6% din actiunile Impact de la presedintele CA si actionarul principal al companiei, Dan Ioan Popp.

Oficialii Franklin au mai identificat oportunitati de investitii si in zona de IT&C sau outsourcing.

“Suntem investitori de valoare si cumparam atunci cand altii vand. Ne asumam riscuri, dar si recompensele sunt mari”, a mai spus Mobius.

In trimestrul III din 2010, familia de fonduri administrate de Franklin Templeton Investment gestioneaza active toale de 587 miliarde dolari, din care 72,5% in Statele Unite, 9,7% in Europa, 8,7% in Asia-Pacific, 5,7% in Canada, 2,1% in Orientul Mijlociu si Africa si 1,3% in state de pe continentul american.

Optimismul lui Mark Mobius

Optimismul lui Mark Mobius"Suntem incantati de programul de listare a unor companii energetice si discutam cu Ministerul Economiei despre cum sa privatizeze aceste companii, pentru ca aceste companii sa beneficieze de avantajele listarii. Ele vor pune Romania pe harta financiara", a declarat presedintele Franklin Templeton Investments.

Mark Mobius a mai spus ca Franklin se va concentra si pe promovarea Romaniei in lumea financiara si va cauta metode de a creste lichiditatea si vizibilitatea bursei romanesti.

Mobius a punctat faptul ca economia romaneasca este intr-o stare proasta, dar crede ca Guvernul este constient de acest lucru si cauta sa ia masuri, insa nu este usor.

“Fondul Proprietatea este o solutie pentru stat. Vorbim de 600 milioane de dolari, o mica parte din nevoile de bani ale tarii, dar este un exemplu”.

“Guru pietelor emergente” crede ca Guvernul Romaniei face treaba buna, dar schimbarile vor veni cand sectorul privat va capata din nou incredere in banci si cand oamenii vor avea incredere in tara si in economie.

“Guvernul ar trebui sa reduca birocratia si sa creasca viteza de executie a unor proiecte. Un exemplu in acest sens este chiar Fondul Proprietatea”.

Oficialii Franklin Templeton au purtat discutii, saptamana aceasta, cu ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, despre preluarea in administrare a Fondului Proprietatea, precum si despre posibilitatea ca Franklin Templeton sa ajute guvernul sa lanseze o noua emisiune de obligatiuni pe piata internationala, fara sa dea insa detalii in acest sens.

Greg Konieczny a explicat ca discutiile reprezentantilor Fondului cu Ministerul Economiei au fost despre situatia macro a tarii, despre Fondul Proprietatea dar si despre alte companii de stat.

“Oficialii ne-au amintit ca rolul nostru este sa promovam Romania in lume, de aceea am decis sa facem la Bucuresti intalnirea anuala dintre Mark Mobius si cei peste 30 de administratori de fonduri si analisti ai companiei Franklin Templeton, activi peste tot in lume”, a explicat Konieczny.