1 / 4

Insolventa, calea de mijloc intre restructurare si faliment

In luna iulie, 13 companii de pe piata Rasdaq au ales sa intre in insolventa si sa-si predea conducerea unui administrator judiciar pentru a se pune la la adapost de presiunea creditorilor.

“Climatul macroeconomic dificil din ultimii 2 ani a determinat o serie de probleme la nivel microeconomic. Marea majoritate a companiilor au resimtit din plin cea mai severa criza economico-financiara din ultimele decenii, in primul rand, prin mecanismul exporturilor. Declinul cererii externe a determinat contractia cifrei de afaceri a companiilor exportatoare, concomitent, prin mecanismul finantari, criza financiara a determinat inasprirea accesului la finantare, cresterea dobanzilor, dar si deprecierea monedei nationale (cu impact nefavorabil pentru companiile cu finantare in moneda straina)”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital.

Printre cele mai cunoscute se afla Transport Utilaj Constructii Craiova (TUCC), General Transport Bucuresti (GETR) si Robinson Turism Bucuresti (ROPR).

De asemenea, sase companii au preferat sa declare faliment, de vina fiind conditiile economice actuale generate de criza financiara globala.

Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction, afirma ca multe companii de pe Rasdaq au probleme destul de mari cu activitatea lor de baza, dar considera ca aceasta selectie naturala a companiilor care nu au o structura solida este normala.

Desi masura pe care Bursa de Valori Bucuresti o poate face pentru protejarea actionarilor este suspendarea actiunilor de la tranzactionare, operatiunea este una inutila deoarece majoritatea companiilor nu au facut obiectul unor schimburi de foarte mult timp.

Cererile de insolventa nu au ocolit nici companiile de pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti. Flamingo International (FLA) a intrat in insolventa in luna decembrie a anului trecut, iar Tribunalul Bucuresti a admis inceperea unei proceduri similare pentru Impact Developer&Contractor (IMP).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri