1 / 4

Revolutia bursiera. Schimari de ciclu, de vedete si de topuri

Miercuri, dupa ce Fondul Proprietatea a convocat mult-asteptata Adunare Generala a Actionarilor, Guvernul Romaniei a decis vanzarea unor participatii din Romgaz, Petrom, Transgaz si Transelectrica prin intermediul Bursei.

Mai mult, ministrul economiei, Adriean Videanu, anunta ca pana la mijlocul lunii septembrie va fi selectat brokerul pentru vanzarea unui pachet de actiuni detinut la OMV Petrom (SNP), iar tranzactia va fi finalizata pana la finele anului.

Promisiunile privind listarile gigantilor economici controlati de stat dureaza de prea multi ani, insa ultimele miscari denota un interes in crestere.

Listarea acestor companii, in urmatorii ani, va provoca o adevarata “revolutie” pe bursa, cred actorii pietei de capital.

“Tind sa cred ca de data aceasta vom vedea schimbari importante, mai ales in urmatorii 2-3 ani. In primul rand, in comportamentul investitional – vom vedea jucatori de calibru interesati de piata romaneasca - dar si in structura pietei si in cotele de piata ale jucatorilor. Asa cum topul caselor de brokeraj s-a schimbat dupa criza de la inceputul anilor 2000, acelasi lucru se va intampla si in urmatorii ani”, a declarat pentru Wall-Street Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest.

O schimbare importanta va fi la nivelul celor mai lichide companii, unde ierarhia se va schimba odata cu listarile companiilor de stat.

Exemplul cel mai concludent vine din trecut. Pana in 2001, vedetele Bursei erau companii precum Oltchim, Azomures, ce faceau peste 50% din lichiditate. Insa criza din acea perioada a inchid un ciclu, iar revenirea bursei a adus o alta serie de “vedete”, companiile din sectorul financiar.

“Cred ca avem acelasi semnal privind inchiderea unui ciclu. Daca se vor lista cateva companii mari de stat, plus Fondul Proprietatea, ele vor deveni noile vedete in urmatorii ani. Lichiditatea importanta se va muta pe acesti emitenti, iar companiile cele mai tranzactionate in prezent nu vor mai prezenta la fel de mult interes”, a mai spus Lupsan.

Practic, este un ciclu normal si foarte evident in special pe pietele emergente. Dupa ce bursa va incepe un nou trend de crestere, vom asista la schimbari, la fel ca si dupa criza anterioara din piata.

Insa, efectele se vor vedea in timp, mai ales ca pe termen scurt, bursa nu a reactionat in niciun fel.

Adi Lupsan crede ca lipsa de reactie a investitorilor dupa aceste vesti denota faptul ca piata este dominata de speculatori si ca investitorii traditionali nu sunt in piata.

“Putem da vina si pe vacanta, dar intr-o masura mai mica. Lichiditatea este relativ scazuta de la inceputul anului, este clar ca investitorii stau la distanta. Nici contextul macroeconomic nu este unul foarte bun, in conditiile in care in regiune se vorbeste de crestere economica si in Romania de continuarea recesiunii”, a mai spus brokerul de la Intercapital.

Citeste si Actorii din piata bursiera asteapta revolutia: Listarea Fondului Proprietatea


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri