1 / 4

Lichiditate slaba, dar peste asteptarile BCR

In prima luna de tranzactionare a certificatelor structurate emise de Erste Bank pe Bursa de Valori Bucuresti, lichiditatea totala a fost de 3,88 milioane lei (912 mii euro).

“Lichiditatea este ceva mai buna decat ne asteptam in prima luna. Spre exemplu, in Ungaria prima luna a adus un volum de circa 560 mii euro. Din acest punct de vedere, stam mai bine si asta ne face sa fim optimisti. Lipsa alternativelor de a investi si a implementa strategii de tranzactionare va constitui in continuare un element ce va contribui la cresterea interesului pentru certificate”, a declarat pentru Wall-Street Valerian Ionescu (foto), seful departamentului de piete financiare din BCR Romania.

Cele mai tranzactionate au fost produsele Turbo Short pe indicele Dax (EBDAXTS1), cu peste 31 de mii de certificate, in 531 de tranzactii, cu o valoare totala de 929.891 lei.

Si certificatele long pe Dax(EBDAXTL1) au fost cautate de investitori, intr-o masura putin mai mica. De pe 8 iunie s-au facut 171 de tranzactii cu 1.475 de certificate Turbo short, avand o valoare toatala de peste 92 mii lei.

In cazul produselor avand ca activ suport aurul, tranzactiile au fost destul de reduse. Insa, certificatele Turbo long (EBGLDTL1) au insumat 56 de tranzactii, cu peste 6.100 de astfel de instrumente, valoarea totala depasind usor 425 mii lei.

Certificatele short pe aur (EBGLDTS1) au avut doar 31 de tranzactii in prima luna, cu o valoare totala de 11 mii lei.

In cazul petrolului, investitorii au mizat mai mult pe certificatele turbo short (EBWTITS1), care au insumat 42,5 mii euro, in 68 de tranzactii cu peste 1500 de certificate. Pe certificatele long cu activ suport petrol (EBWTITL1), s-au realizat doar 15 tranzactii, in valoare de 5,7 milioane lei.

Certificatele index nu au prezentat un interes foarte mare pentru investitorii romani. Astfel, pe Index Gold (EBGLD) s-au realizat 49 de tranzactii, cu aproape 6000 de certificate si o valoare totala de 2,3 milioane lei.

Pe Index Dax (EBDAX), interesul a fost in scadere. S-au tranzactionat 45 certificate, in 11 tranzactii, valoarea fiind de 11,7 mii lei.

Certificatele Index cu active suport pe petrol (EBWTI) au prezentat cel mai scazut interes: 5 tranzactii, 24 de certificate si 6 milioane lei.

Produsele structurate pe bursa: Risc sau oportunitate?


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri