BCR tinteste un loc in top 10 brokeri la Bursa

BCR tinteste un loc in top 10 brokeri la BursaValerian Ionescu, unul din primii brokeri avizati pe piata de capital romaneasca, in urma cu 15 ani, conduce divizia de piete financiare a BCR din 2007, la doi ani de la preluarea bancii de grupul austriac Erste.

In 2009, actionarii au decis dizolvarea BCR Securities, business-ul fiind preluat de banca, prin intermediul diviziei specializate. Activitatea de intermediere a mentinut entitatea printre primele 20 de SSIF-uri de la Bursa de Valori Bucuresti, principala tinta fiind clientii institutionali.

Insa, BCR a aruncat recent in joc o carte pe care mai multi brokeri bancari au inceput sa o foloseasca: miza pe retail. Cum investitorii din aceasta categorie domina rulajele de la Bursa, atragerea lor este cel mai important catalizator pentru un business de brokeraj care vrea rulaje si o cota de piata decenta.

Ionescu spune ca retailul a fost in planurile companiei inca din 2007, Erste fiind o banca orientata masiv spre clientii de retail din toate domeniile.

“Dupa primele tatonari ne-am dat seama ca este nevoie de o platforma online si acest proiect a durat mai mult, pentru ca am dezvoltat-o de la zero. Am vrut sa raspunda unor nevoi pe care le-am primit prin feedback-ul clientilor si pe care platformele existente nu le aveau. Asa ca am dezoltat-o cu un furnizor de software. Dar ideea de a oferi servicii de retail a existat de la inceput”, a declarat Valerian Ionescu.

Astfel, platforma a fost lansata la inceputul lunii iulie, incluzand un pachet de servicii de informare, educare si tranzactionare pe mai multe piete.

Dupa prima luna, oficialul BCR spune ca feedback-ul primit de la utlizatori este unul bun, chiar peste asteptari.

“Ma asteptam la un volum mai mic, tinand cont de perioada de vancanta si de rulajele scazute de la Bursa. Dar m-a surprins activitatea, clientii sunt conectati, discuta cu noi”.

Actiunea Erste, atat pe piata locala cat si la Viena, a atras interesul investitorilor, impreuna cu intreaga piata de la Bucuresti. Deocamdata, datele despre pietele internationale sunt limitate, dar vor fi introduse pana la finalul anului.

BCR si-a propus sa intre in Top 10, chiar aproape de jumatatea clasamentului, o data cu lansarea platformei. Pe ce mizeaza?

“Avem o abordare diferita si beneficiem de un sistem puternic de distributie. De aceea, efectele activitatii asupra cotei de piata vor fi vizibile mai repede, probabil imediat dupa ce vom incheia perioada de seminarii”, explica Ionescu.

Desi, in general, brokerii bancari au business-urile de brokeraj industrializate, prin platforme online, ce necesita resure umane minime, Erste mizeaza pe o apropiere de clienti.

“Piata din Romania este in stadiu incipient si necesita o alta abordare. Oricum, experienta Erste in regiune va fi implementata si in Romania si apropierea de client este o parte din abordarea noastra”, a mai spus Valerian Ionescu.

Accesibilitatea pietei - Conditie esentiala pentru dezvoltare

Accesibilitatea pietei - Conditie esentiala pentru dezvoltareDesi lipsa unei educatii financiare solide este o problema importanta a pietei de capital, Valerian Ionescu considera ca sunt altele mult mai apasatoare.

“Pana la investitori, mai sunt si alte lucruri pe care piata in sine trebuie sa le faca, in incercarea de a vinde ceva investitorilor. Cand vinzi ceva, lucrurile trebuie sa fie facile, lucru la care bursa mai are de lucrat”.

Astfel, pana la educare, oficialul BCR crede ca ar trebui sa existe mecanismele care sa ii atraga in piata. Iar faptul ca numarul de brokeri si agenti delegati este restrans reduce si accesibilitatea la piata.

“Incercam sa creem posibilitatea investitorilor sa acceseze bursa de oriunde. Discutam cu CNVM, au acceptat o modalitate de lucru adaptata specificului undei banci si vom realiza un model, pentru a putea presta servicii organizate. Accesibilitatea pietei este prima conditie ca lucrurile sa se dezvolte mai rapid”, a explicat Ionescu.

Ca exemplu, acesta foloseste o situatie fictiva: daca se intampla ceva pozitiv la o companie romaneasca si un investitor din China vede stirea pe Reuters sau Bloomberg si vrea sa cumpere la acea companie, poate face o tranzactie in 10-15 minute la BVB?

“Daca nu poate, inseamna ca nu suntem inca accesibili. Eu pot face oricand tranzactii pe pietele dezvoltate”.

De asemenea, brokerul spune ca este nevoie de o adaptare la standarde internationale, care sa permita jucatorilor mari sa intre in piata romaneasca, fara sa faca investitii majore.

“Este mult mai viabil sa ne adaptam noi deja la ceea ce au ei. De exemplu, putem sa incercam sa implementam o platforma pe care marii brokeri o cunosc si care este dominanta in regiune. O colaborare cu o bursa precum cea din Viena sau Varsovia ne poate aduce o astfel de platforma, fara costuri prea mari”, considera Ionescu.

Si transparenta este, in opinia sa, un element important. In acest sens, reglementari, legislatie si raportari in limba engleza ar constitui un pas important. Multi investitori stau deoparte, pentru ca nu inteleg limba romana.

“Cred ca acestea sunt cele mai importante problemele ale bursei, celelalte vor veni de la sine, odata ce se creeaza cadrul necesar”.

In cei 15 ani de bursa moderna in Romania, nevoia acestor schimbari s-a simtit mai putin.

“Am fost cam relaxati, noi, brokerii si piata in sine. Sistemul dezvoltat de BVB, inhouse, ne-a protejat in fata competitiei si cat timp lucrurile au mers decent, nimeni nu si-a pus problema unei schimbari”, a mai spus oficialul BCR.

Insa, acum sistemul blocheaza accesul potentialilor investitori si de aici necesitatea schimbarii.

Dezvoltarea Bursei depinde mult de actionari

Dezvoltarea Bursei depinde mult de actionariFaptul ca piata romaneasca de capital pleaca de la un nivel foarte mic ii da un potential ridicat de crestere. Tinand cont ca Romania este o tara mai mare decat Ungaria sau Cehia, ar trebui ca si piata de capital sa fie macar la jumatatea dimensiunii burselor acestor tari, in urmatorii ani.

Valerian Ionescu sustine ca dezvoltarea bursei tine foarte mult de actionari.

“Avem senzatia ca Guvernul trebuie sa faca ceva sau statul, prin CNVM. Ca bursa sa se dezvolte este, in primul rand, misiunea actionarilor. Ei sunt cei care pot decide o colaborare cu o alta bursa, sau modificarea sistemelor. Este responsabilitatea actionarilor si a brokerilor, nu vine nimeni sa dea companii de miliarde. Oricum, pe o piata de 2 milioane de euro pe zi, nici nu le-am putea vinde”, crede brokerul.

El este de parere ca un broker – actionar al BVB este intr-un conflict de interese constant, fiind greu de luat o decizie pentru binele clientului bursei sau al actionarilor.

“Pe masura ce se va coagula structura de actionariat, luarea deciziilor ar trebui sa se accelereze si sa facem toate aceste lucruri de care stim ca vor avea un impact pozitiv, din experienta regionala”.

In ce priveste starea de apatie, un element este si perioada vacantelor, la care se adauga situatia politica incerta si situatia economica - suntem una din putinele tari care inca nu a trecut pe plus. “Toate acestea converg spre ce vedem pe ecrane”.

Pe de alta parte, acesti factori par sa inceapa sa dispara, pe masura ce asteptarile privind cresterea economica se imbunatatesc, pe plan politic lucrurile ar trebui sa se indrepte si vacanta este spre final.

“In acelasi timp, si pietele internationale par sa testeze nivele mai bune, iar asteptarile analistilor sunt optimiste. Nu avem cum sa ne decuplam de la aceasta realitate, asa ca ma astept la evolutii pozitive spre finalul anului si in 2011, cand pretindem ca o sa avem cresterile economice”, a mai spus Valerian Ionescu.

Pionierat in produsele structurate

Pionierat in produsele structurateLa o luna de la lansarea primelor produse structurate pe piata de capital romaneasca, primul bilant denota o lichiditate scazuta, in ton cu intreaga bursa. Lichiditatea totala a fost de 3,88 milioane lei (912 mii euro). [Produsele structurate dupa prima luna: Intre lichiditate mica si asteptari mari]

Cele mai tranzactionate au fost produsele Turbo Short pe indicele Dax (EBDAXTS1), cu peste 31 de mii de certificate, in 531 de tranzactii, cu o valoare totala de 929.891 lei.

Valerian Ionescu a explicat ca tranzactiile din aceasta perioada au fost, in general, de testare a produselor. Insa, pe viitor, se asteapta la o crestere a volumelor, pe masura ce brokerii si investitorii se for familiarize cu aceste instrumente.

“In general, feedback-ul a fost bun, in special pe produsele strict legate de obiectul nostrum de activitate – actiunile – .Indicele DAX este cel mai active, iar pe petrol am vazut mai putin interes”.

Psihologia de investitie si modul de actiune al investitorilor romani este similar cu cel din regiune, a constat Valerian Ionescu.

In lunile urmatoare, BCR pregateste lansarea unor produse cu activ suport pe unul din indicii locali. Deocamdata, se lucreaza la acest proiect, capacitatea tehnica a Bursei avand nevoie de updatari.

Oficialul BCR a mai spus ca noutatea produselor a generat intrebari atat de la investitori, cat si de la brokeri, insa volumul acestora a fost mai mic decat asteptarile sale.

“Educatia investitorilor este o problema, dar tocmai acesta este unul din scopurile noastre. Ii vom ajuta sa inteleaga, prin seminariile pe care le pregatim in aceasta toamna”, a conchis Ionescu.